Vastuullisuusseminaari: Kohti kestävää tulevaisuutta Georg Henrik von Wrightin jäljillä

KESTO
11
maalis
Seminaari
-

Kiinnostavatko sinua ajankohtaiset ilmiöt kuten viheliäisten ongelmien ratkaisut, eettinen kestävyysajattelu ja vastuullinen liiketoiminta?

Kohti kestävää tulevaisuutta Georg Henrik von Wrightin jäljillä -seminaari järjestetään perjantaina 11.3.2022 klo 12.00 – 15.30 Haaga-Helian auditoriossa, Pasilassa (Ratapihantie 13, 1. krs).

Seminaari järjestetään turvavälit huomioiden ja suosittelemme kasvomaskin käyttöä. Mukaan mahtuu 100 ensimmäistä ilmoittautunutta.

Tilaisuus on avoin tutkijoille, opettajille, alumneille ja opiskelijoille!

Ohjelma

12:00 Seminaarin avaus
Crister Nyberg ja Annica Isacsson, Haaga-Helia

12:15 Kestävä kehitys ja G.H. von Wrightin humanismi,
Professori Sami Pihlström (Helsingin yliopisto)

13:15 Kasvatuksen metaetiikan peruskysymyksiä ekokriisin aikakaudella, Professori Veli-Matti Värri (Tampereen yliopisto)

13:45 Paneeli: Kestävyyden edistäminen korkeakoulujen ja työelämän yhteistyönä, Crister Nyberg (HH) & Raisa Foster (UEF), 
Katri Jurvakainen (TUNI), Minna-Maari Harmaala (HH), Jani Siirilä (HH), Henrika Franck (Arcada)

14:15 Porina ja virkistystauko

14:30 Kestävyyskasvatus: kohti planetaarista viisautta ja kestävää toivoa, Professori Hannu L T Heikkinen (Jyväskylän yliopisto)

15:00 Yhteiskuntavastuu yritysmaailmassa,
Kestävän kehityksen johtaja, Kati Ihamäki (Fiskars Group)

15:30 Päivän yhteenveto ja toivon sanat

Ota yhteyttä
Crister
Nyberg
yliopettaja
+358 294471512
Crister.Nyberg@haaga-helia.fi
Saara
Ojaranta
TKI-koordinaattori
+358469214850
Saara.Ojaranta@haaga-helia.fi

Seminaarin puhujat

Sami Pihlström
Sami Pihlström on uskonnonfilosofian professori Helsingin yliopistossa. Hän on myös Suomen Filosofisen Yhdistyksen puheenjohtaja. Hänen tuoreimpia teoksiaan ovat mm. Pragmatic Realism, Religious Truth, and Antitheodicy: On Viewing the World by Acknowledging the Other (Helsinki University Press, 2020), Ihmisen maailma: Esseitä totuudesta, humanismista ja ajattelun tilasta (niin&näin, 2021) ja Pragmatist Truth in the Post-Truth Age: Sincerity, Normativity, and Humanism (Cambridge University Press, 2021).

Veli-Matti Värri
Veli-Matti Värri on filosofi ja kasvatustieteen professori Tampereen yliopistossa sekä eettisen kasvatuksen dosentti Maanpuolustuskorkeakoulussa. Värrin tutkimustoiminta on keskittynyt pääosin kasvatuksen filosofian ja etiikan peruskysymyksiin, sittemmin ekofilosofiaan ja ympäristökasvatukseen. Värrin teoksesta Hyvä kasvatus - kasvatus hyvään otettiin viides painos vuonna 2004. Värrin teos Kasvatus ekokriisin aikakaudella (Vastapaino, 2018) oli ehdolla vuoden 2018 tiedekirjaksi. Kirjasta otettiin toinen painos vuonna 2019. Tallinn University Press on julkaissut kirjan vironkielisenä käännöksenä (Kasvatus ökokriisi ajastul, 2021. Käänt. Maria-Magdalena Jürvetson).

Hannu L. T. Heikkinen
Hannu Heikkinen työskentelee professorina Koulutuksen tutkimuslaitoksessa Jyväskylän yliopistossa. Hän johtaa laitoksen tutkimustiimiä Ekososiaalinen kestävyys ja koulutus. Ryhmässä tutkitaan, miten koulutuksessa voi kehittää vihreän siirtymän edellyttämää kestävyysosaamista. Osaaminen ei kuitenkaan riitä, ellei meillä ole toivoa. Kestävä toivo edellyttää monenlaista tutkimusta. Koska ekokriisi on luonnon kriisi, tarvitaan luonnontieteitä. Kriisi on ihmisen aiheuttama, joten tarvitaan myös ihmisen ja yhteiskunnan tutkimusta. Pohjimmiltaan kysymys on ihmisen suhteesta maailmaan. Siksi tarvitaan myös arvojen ja katsomusten tutkimusta –filosofiaa ja teologiaa. Lisäksi tarvitaan kuvittelukykyä, jonka avulla voimme kurottaa sen tuolle puolen, mitä voimme silmillämme nyt nähdä. Kestävä toivo pohjautuu siis monipuoliseen tietoon, mutta se edellyttää vilpitöntä uskoa siihen, että huomenna aurinko voi nousta parempaan maailmaan.

Kati Ihamäki
Kati Ihamäki aloittaa Fiskars Groupin kestävän kehityksen johtajana 1.4.2022. Aiemmin Ihamäki on toiminut OP:n brändi- ja yritysvastuujohtajana sekä useissa tehtävissä Finnairilla, viimeisimpänä Finnairin kestävän kehityksen johtajana. Kati Ihamäki on myös Suomalaisen työn liiton johtokunnan puheenjohtaja sekä Keskuskauppakamarin vastuullisuuslautakunnan varapuheenjohtaja. Hän on myös St1 Nordicin, HJK ry:n sekä Lasten ja nuorten säätiön hallitusten jäsen.