”Yhteistyössä parasta on ollut se, kuinka merkittävästi se hyödyttää opiskelijoita – tulevaisuudessa meillä Sibelius-Akatemiassa ja nyt jo Haaga-Heliassa”

Sibelius-Akatemian orkesteritoimintapäällikkö Nina Lackman tutustui Haaga-Helian Softala-oppimisympäristöön etsiskellessään kumppania tilankäytön suunnittelun optimointia varten.

Kuva: Sibelius-Akatemia
17.06.2025
Yritysyhteistyö

Yhdessä tilassa tulee olla flyygeli, toisen pitää soveltua myös pienryhmäopetukseen. Joissain opetustiloissa harjoitellaan peiliseinän edessä. Harpun soiton harjoitteluun tarvitaan vähintään 28m² tila. Jousisoittimista lähtee kova ääni ja rytmisoittimien säilytyksessä pitää huomioida tietyt seikat, kuten lämpötila. Toiset harjoittelevat aamuisin, toiset iltaisin. Ja niin edelleen.

Taideyliopiston Sibelius-Akatemian Töölön kampuksella sijaitsevien opetus- ja soittotilojen varauksien hallinnointi on aikamoista palapeliä, jotta kaikille oppilaitoksen noin 1400 opiskelijalle ja 500 opettajalle löytyy laatuvaatimukset täyttäviä tiloja opiskella ja harjoitella, yksin sekä eri kokoonpanoissa.

– Meillä oli tilanne, jossa koko ajan kärsittiin tilojen puutteesta samaan aikaan kun jotkin tilat olivat selvästi vajaakäytöllä, Lackman taustoittaa. 

– Tällaisen kohtaamattomuuden keskellä aloimme tuumia, että kyllähän digiaikana luulisi olevan tehokkaampiakin tapoja suunnitella tilojen käyttöä ja laskelmoida opiskelijamääriä kuin minä ruksaamassa erivärisiä palkkeja Exceliin.

Lackman ryhtyi haarukoimaan sopivaa järjestelmää ja it-kumppania sovellusta toteuttamaan. Mahdollisuudesta yhteistyöhön Haaga-Helian opiskelijoiden kanssa hän kuuli sattumalta kollegaltaan lounastunnilla.

– Tuli heti sellainen olo, että tämähän olisi ihan täydellinen yhtälö, josta hyötyisivät kaikki, Nina Lackman iloitsee.

Kuva Sibelius-Akatemia
Sibelius-Akatemia on kouluttanut maailmanluokan taiteilijoita ja monipuolisia musiikin ammattilaisia jo vuodesta 1882.


Yhteistyöllä hiottu timantti

Softala on oppimisympäristö, jossa Haaga-Helian opiskelijat luovat asiakaskumppaneille uusia palveluja ja ohjelmia digitaalisesta liiketoiminnasta verkkoratkaisuihin. Haaga-Helian ja Sibelius-Akatemian Softala-yhteistyö käynnistyi Nina Lackmanin saatua yhteyden vastaavaan opettajaan Juhani Välimäkeen.

Projektin eri vaiheisiin on osallistunut useampi opiskelijatiimi. Ikään kuin pohjatyönä muutama Digitaalisten palveluiden opintoja suorittava opiskelija tuotti lukukauden verran alustavaa prototyyppiä sovelluksesta (PowerPoint- ja Word-muodossa). Jo tässä konseptointivaiheessa syntyi monia käyttökelpoisia ideoita, joita kyettiin hyödyntämään varsinaisen Softala-työskentelyn alkaessa. Työskentely jatkui useamman lukukauden ajan ja mukana oli lukuisia opiskelijoita eri kursseilta.

Sibelius-Akatemian Nina Lackman sanoo, että vaikka tällainen toimintatapa ottaa aikansa , se tuottaa parhaan mahdollisen loppuratkaisun. Aikataulussa pysyttiin, eikä ylitsepääsemättömiä haasteita ilmaantunut.

– Projekti eli ja kehittyi matkan varrella innostavan ja hedelmällisen yhteistyön, testaamisen ja parantelun myötä, Lackman kiittää.

– Ideat sinkoilivat puolin ja toisin, ja opiskelijat toivat pöytään todella tuoreita näkökulmia.

Kuva Sibelius-Akatemia
Sibelius-Akatemiassa tarjotaan opetusta mm. klassisessa musiikissa, jazzissa ja kansanmusiikissa. Opiskelijoita on  noin 1400.


Satsaus tulevaisuuteen

Haaga-Helian opiskelijatiimit tekevät Softalan puitteissa yhteistyötä niin kaupallisten yritysten kuin muunlaistenkin toimijoiden kanssa. Yhteistyösopimukset ja sen reunaehdot voidaan muokata tapauskohtaisesti. Nina Lackman kertoo Sibelius-Akatemian pohtineen kumppaniksi myös kaupallista IT-alan toimijaa, mutta Haaga-Helian myötä päädyttiin hänen mielestään juuri oikeaan ratkaisuun. Oppilaitosten välinen yhteistyö on tuntunut luontevalta, on ”puhuttu samaa kieltä”.

– Jaamme oppimislähtöisen näkökulman, kaikki ovat projektissa oppimassa eivätkä lähtökohta ja lopputulos täten välttämättä vastaa täydellisesti toisiaan, hän selventää.

Yhteydenpito Haaga-Helian opiskelijatiimien, opettajan ja asiakkaan välillä on projektin aikana ollut tiivistä. Kunkin tiimin työskentely on huipentunut kurssin päättyessä ekskursioon Sibelius-Akatemialla. Tällöin opiskelijat ovat Nina Lackmanin johdolla päässeet vierailemaan kohteissa, joiden tilavarausoptimointia he ovat olleet suunnittelemassa – flyygeliluokka peiliseinineen on todentunut koodista ja rastista ruudulla oikeaksi käyttötilaksi.

Selkeä tilanoptimointijärjestelmä helpottaa paitsi Nina Lackmanin työtä, myös musiikinopiskelijoiden ja heidän opettajiensa elämää. Haaga-Helian opiskelijat hyötyvät yhteistyöstä ja teoriaopintoja laajemmalle ulottuvasta ”tosielämän” kokemuksesta monella tapaa. Sibelius-Akatemia-referenssi CV:ssä on jo johtanut työllistymiseen joidenkin opiskelijoiden kohdalla.

–  Kannustan yrityksiä ja organisaatioita ennakkoluulottomasti tarttumaan tällaiseen yhteistyömahdollisuuteen Haaga-Helian kanssa, Nina Lackman sanoo.

–  Se on iso satsaus paitsi oman organisaation tulevaisuuteen, näiden nuorten tulevaisuuteen!

Lue lisää Softalasta.

Valokuvat: Sibelius-Akatemia