Vapaaehtoistyö yhdysvaltalaisessa koulussa sai miettimään opettajaksi kouluttautumista

Saksalainen Heidrun Kordholste-Nikander muutti suomalaisen puolisonsa perässä ensiksi Yhdysvaltoihin ja sitten Helsinkiin ja opiskeli tutkinnon englanninkielisellä linjalla.

Heidrun
25.04.2022
Alumnitarina

Saksalainen Heidrun Kordholste-Nikander oli monta vuotta kotona kasvattamassa kolmea lastaan.

– Sen jälkeen minulla ei ollut mahdollisuutta palata vanhaan ammattiini. Yhdysvalloissa asuessani tein vapaaehtoistyötä koulussa, jota lapseni kävivät. Oivalsin, että opettaminen voisi olla minulle hyvä vaihtoehto, mutta tarvitsin siihen koulutusta.

Heidrun oli ehtinyt aiemmin opiskella metsätieteiden maisteriksi Münchenissa ja suorittaa jatko-opinnot ympäristönsuojelutekniikasta. Saksassa hän oli työskennellyt tuotepäällikkönä, villieläinten hoitajana Alpeilla ja tieteellisenä avustajana yliopiston metsätieteellisellä laitoksella.

Suomeen Heidrunin toi hänen suomalainen puolisonsa. Suomessa asuessaan hän oli ennen Haaga-Heliaa opiskellut maisteriksi Pohjois-Amerikan opinnoista Helsingin yliopistosta sekä työskennellyt lähihoitajana Seure Henkilöstöpalveluissa ja saksan opettajana Keravan kielikoulussa.

Hän haki useamman vuoden ajan Haaga-Heliaan ammatillisen opettajan koulutuksen englanninkieliselle linjalle ennen kuin tärppäsi vuonna 2014.

Laaja valikoima opetusmenetelmiä

Heidrunista oli mahtavaa, että Haaga-Heliassa oli helppo yhdistää opiskelut ja töissä käyminen.

– Tuolloin lapseni olivat jo aikuisia, joten opintojen ja työelämän yhdistäminen oli minulle mahdollista. Olin myös iloisesti yllättynyt siitä, että meille opetettiin valtava valikoima opetusmenetelmiä.  

Heidrun oli tyytymätön vain siihen, että heidän ryhmässään oli yksi opiskelija, jolla oli tapana loukata ja kiusata muita. Muuten hän on pysynyt yhä yhteyksissä joidenkin mukavien opiskelukavereidensa ja myös opettajiensa kanssa. Heidrun suuntautui opinnoissaan kulttuurienväliseen opettamiseen, koska aihe on lähellä hänen sydäntään.

– Koska olen saksalainen, joka on naimisissa suomalaisen kanssa ja olemme asuneet lastemme kanssa Yhdysvalloissa, olen tietoinen kulttuurieroista ja kulttuurishokin käsittelystä.

Työ opettajana urkeni

Heidrun teki opinnäytetyönsä oppimisen ja opettamisen tutkimuksesta ja kehittämisestä. Hän kirjoitti myös yhdessä toisen opiskelijan kanssa artikkelin taidepainotteisesta varhaiskasvatuksessa Etelä-Suomessa.

– Koska työskentelen nykyisin Saksassa opettajana peruskoulussa, nuo tutkimustyöni ovat olleet minulle erittäin hyödyllisiä.

Heidrun opettaa myös Saksassa turvapaikanhakijoille saksaa ja voi samalla hyödyntää kokemuksiaan Suomesta.

–  En usko, että voisin nyt työskennellä opettajana ilman Haaga-Heliasta saamaani tutkintoa.

Heidrunin mukaan Saksassa on vielä pitkä matka opiskelijakeskeiseen oppimiseen, mutta hänen Suomessa saamansa taidot auttavat häntä vuorovaikutuksessa opiskelijoiden kanssa.

– Elinikäinen oppiminen on Saksassa tällä hetkellä muodikas ajattelutapa, ja minua lähetetään jatkuvasti jatkokoulutuksiin, mutta tämä liittyy myös siihen, että Suomessa hankkimaani ammatillista tutkintoa ei tunnisteta täällä. Tämä liittyy saksalaiseen byrokratiaan.

Heidrun lähettää terveisensä tuleville ja nykyisille opiskelijoille:

– On hienoa, että Haaga-Heliassa voi yhtä aikaa opiskella ja käydä töissä ja että siellä saa tehdä yksilöllisiä valintoja.