Tietojenkäsittelyllä tulevaisuuden taitajaksi

Iita Fourastié on Haaga-Helian tietojenkäsittelynopiskelija, joka erikoistuu digitaalisiin palveluihin. Haaga-Helian it-opintojen kansainväliset valmiudet saavat kehuja Fourastiélta, joka pääsi Kiinan tutustumaan Huawein toimintaan ja paikalliseen kulttuuriin teknologiajätin vieraana.

Iita Fourastié
10.11.2020
Opiskelijatarina

Millaista on IT-alan ja tietojenkäsittelytieteiden opiskelu 21-vuotiaan Iita Fourastién mielestä? Mielenkiintoista, kivaa ja monipuolista. Sekä helposti lähestyttävää.

— Ensimmäisen puolen vuoden aikana pidetään orientaatiokurssit, joissa pääsee katsomaan läheltä, millaisia ovat eri erikoistumislinjat – digitaaliset palvelut, ohjelmistotuotanto, ICT-infrastruktuurit, ICT- ja liiketoiminta – ja vasta sen jälkeen valitaan itselle sopivin linja.

Fourastién oma valinta oli digitaaliset palvelut.

— Koodauskin kiinnostaa, mutta eniten haluan olla mukana asiakas-, innovointi- ja kehityspuolella, hän sanoo.

Tietojenkäsittelyn opintoja voi räätälöidä haluamansa näköiseksi erikoistumislinjan ja laajan vapaavalintaisen kurssitarjonnan avulla. Vankka ICT-ammattilaisen osaamispohja toki taataan erikoistumisprofiilista huolimatta.

Tämän lisäksi Haaga-Helia tarjoaa IT-opiskelijoille tilaisuuksia ottaa osaa erilaisiin hankkeisiin ja kansainvälisiin projekteihin.

Läppäri reppuun ja Kiinaan

Yksi sellainen oli Huawein järjestämä Seeds for the Future -ohjelma, jossa kiinalaisyritys haki nuoria ja nälkäisiä ICT-osaajia tutustumaan Huawein toimintaan ja kiinalaiseen kulttuuriin. Huawei valitsee kurssille osanottajia eri puolilta maailmaa, ja Haaga-Helia oli yksi yhteistyökoulu.

Fourastié kuvasi hakemusvideon ja liitti mukaan cv:n ja opintorekisteriotteen. Kuukauden päästä soi puhelin: tuleva tradenomi oli yksi Seeds for the Future -ohjelmaan valituista.

— Huawein vieraana oltiin Pekingissä, Shenzhenissä ja Hong Kongissa. Ensimmäiset päivät tutustuttiin paikalliseen kulttuuriin ja nähtävyyksiin, minkä jälkeen käytiin kiinan kielen minikurssi.

Ryhmä jatkoi matkaansa Shenzheniin Huawein omalle yliopistolle, jossa seuraavat päivät perehdyttiin paikalliseen yrityselämään ja opiskeltiin 5G:ta, pilvilaskentaa, asioiden internetiä ja big dataa. Opiskelu oli kiinalaiseen tapaan intensiivistä.

Suomalaisilta ICT-yrityksiltä on toisinaan kaivattu satsauksia tuotekehitykseen. Huawein vieraana Fourastié hämmästyi teknologiajätin satsausta kehitykseen ja innovointiin, omasta yliopistotoiminnasta alkaen.

— Neljäkymmentä prosenttia Huawein henkilöstöstä työskentelee teknologiakehityksen parissa. Iso ihmismäärä rakentaa kokonaisuuksia uskomattoman nopeasti.

Matka oli muistutus teknologioiden mullistavasta voimasta. Shenzhen oli 1980-luvulla pieni kalastajakaupunki, nyt 12 miljoonan asukkaan kuhiseva megapoli.

— Tieto- ja viestintätekniikka mullistuu, ja ICT-alalla kaivataan jatkuvasti lisää IT-osaajia, järjestelmäasiantuntijoista koodaajiin ja devaajiin. Seeds for the Futurekin päättyi rekrytointitilaisuuteen, jossa Huawei esitteli uramahdollisuuksia ohjelman nuorille, Fourastié kertoo.

Opiskelua ja uramahdollisuuksia

Fourastié kehuu Haaga-Helian työelämäyhteyksiä ja kansainvälistä ilmapiiriä, jossa mahdollistetaan monialaisia projekteja ja vaihto-opiskelua. Seeds for the Future oli yksi osoitus tästä.

Fourastié kannustaa hakemaan rohkeasti Haaga-Helian tradenomiopintoihin, oli oma tulevaisuudenpolku vielä kirkas tai ei. Kaikista Haaga-Helian opiskelijoista peräti 94 % on työllistynyt vuoden kuluttua valmistumisestaan.

— Jos harkitset tietojenkäsittelyn opintoja, Haaga-Heliassa saat todella hyvät uramahdollisuudet. ICT-alalla pääsee olemaan mukana tekoälyn kaltaisissa mullistuksissa, Fourastié sanoo.

— Heti ei tarvitse olla valmis valitsemaan sitä omaa juttua, vaan puolen vuoden orientaatiojakson aikana pääsee tutustumaan laajasti koko alaan ja päättämään sitten, mikä linja sinulle sopii parhaiten, Fourastié päättää.