Sanna Kärnä päätyi nykyiseen työhönsä opiskelukavereiden vinkistä

Sanna oli kahden vaiheilla, mitä haluaisi opiskella, mutta pääsykoepäivä johdon assistenttityön ja kielten koulutusohjelmaan vakuutti hänet valinnastaan. Ovet Haaga-Heliaan aukenivat toisella yrittämällä.

Sannan kuva
23.03.2022
Alumnitarina

Sanna Kärnä on valmistunut Haaga-Heliasta vuonna 2021.

– Alun perin halusin hakea Helsingin yliopistoon opiskelemaan espanjaa, mutta opinto-ohjaajana työskentelevä tätini ehdotti minulle johdon assistenttityön ja kielten koulutusohjelmaa. Hän tiesi, että olen lahjakas vieraissa kielissä ja että persoonaltani sopisin järjestelmällisyyttä vaativaan työhön.

Aiemmin Sanna oli valmistunut ylioppilaaksi ja tehnyt sitten töitä asiakaspalvelussa sekä ollut au pairina Kanadassa ja Isossa-Britanniassa.

Hänen mielestään hakuprosessi Haaga-Heliaan oli rento. Ennakkomateriaalina oli suomen- ja englanninkielisiä artikkeleita, joiden pohjalta vastattiin kysymyksiin pääsykokeessa. Lisäksi piti tehdä yksi tai kaksi kielikoetta ja osallistua ryhmähaastatteluun.

Sanna haki samaan aikaan myös opiskelemaan Helsingin yliopistoon.

– Kuitenkin Haaga-Helian pääsykoepäivän jälkeen olin aivan vakuuttunut, että tämä on minulle se oikea koulu ja koulutus, ja toivoin kovasti pääseväni sisään.

Ensimmäisellä hakukerralla Sanna jäi toiselle varasijalle. Hän haki kuitenkin uudestaan seuraavassa yhteishaussa, ja tällä kertaa koulun ovet aukenivat.

Luota koulutuksen tuomaan osaamiseen

Johdon assistentintyön ja kielten opinnot koostuivat perus- ja syventävistä opinnoista ja kielikursseista. Sanna suoritti ensimmäisenä vuotena muiden opiskelukavereidensa tapaan kaikki pakolliset perusopinnot.

– Niistä erityisesti mieleeni ovat jääneet ICT-tunnit [Information and Communication Technology], joissa opituista asioista on ollut iso apu tänäkin päivänä.

Toisena opiskeluvuotena Sanna lähti vaihtoon ESCE International Business Schooliin Pariisiin. Hän suoritti siellä markkinoinnin syventävät opinnot ja valinnaisia opintoja kuten ranskan kielen alkeet. Viimeinen vuosi Sannalla kului pandemia-aikana työharjoittelussa Elisa Oyj:llä ja opinnäytetyötä tehdessä.

– Opiskelu oli erittäin palkitsevaa ja oikeasti työelämään valmistavaa. Opettajamme ovat alan rautaisia ammattilaisia.

Hän kävi opiskelujen rinnalla satunnaisesti töissä kahvilassa, mikä ei aiheuttanut vaikeuksia opiskelujen kanssa.

Jos Sanna voisi palata ajassa taaksepäin ja tehdä jotain toisin opiskelijana, hän ottaisi rennommin ja luottaisi enemmän omaan osaamiseensa.

– Koulutus Haaga-Heliassa on niin laadukasta, että vaikka ei vielä luottaisi itseensä, voi ehdottomasti luottaa saamaansa koulutukseen ja sen laatuun.

Hän muistuttaa myös, että yllättävistä taidoista voi olla myöhemmin hyötyä, joten ei kannata jättää väliin mielenkiintoista kurssia, vaikka epäilyttäisi, onko siitä hyötyä tulevaisuudessa.

– Nauti myös täysillä opiskeluajasta, sillä se on lopulta vain lyhyt ajanjakso!

Parasta oli vaihto Pariisissa

Sanna kehuu sitä, että Haaga-Heliassa opiskelijoilla on mahdollisuus kansainvälistyä esimerkiksi kansainvälisen opiskelijatoiminnan tai opiskelijavaihdon merkeissä. Hänelle itselleen ikimuistoisin kokemus opiskeluaikoina oli juuri pääseminen vaihto-opiskelijaksi Pariisiin.

– Vaihtoaika kulttuurishokkeineen ja uusine tuttavuuksineen rikastutti opiskeluaikaa, sillä pääsin opiskelemaan ympäri maailmaa saapuneiden ja samanhenkisten ihmisten kanssa. Vaihtoaika ei taida koskaan sujua ongelmitta, eikä oma vaihtoni ollut tämän suhteen poikkeus. Kuitenkin vaikeista hetkistä selviäminen kasvattaa ja lisää itsevarmuutta.

Toinen tärkeä kokemus Sannalle oli ainejärjestö HSOY ry:n hallituksessa toimiminen kahden vuoden ajan.

– Järjestötoiminnassa mukana ollessa pääsin käytännössä soveltamaan koulussa opeteltuja asioita kuten tiimityöskentelyä ja viestintää.

Mielenkiintoinen opinnäytetyö

Sanna teki opintoihin kuuluvan työharjoittelun Elisa Oyj:llä. Sattumalta parin kuukauden päästä työharjoittelun alkamisesta iski maailmanlaajuinen pandemia, ja kaikki Elisan assistentit siirtyivät etätöihin. Sannan opinnäytetyön otsikoksi tulikin "Etätyö assistenttitehtävissä Elisalla ja sen kehittyminen COVID-19-Pandemian aikana".

– Elisa on jo ennestään vahva etätyökulttuurin luoja ja edelläkävijä, joten oli erittäin mielenkiintoista nähdä, mitä uutta kehitettiin pandemia-aikana ja miten assistenttien työ, jonka on perinteisesti koettu olevan suurimmaksi osaksi lähityötä, muuttui.

Sanna toivoo, että assistentin työ kulkisi kohti entistä itseohjautuvampaa työskentelyä.

Opiskelukaverit ovat korvaamaton apu

Sannalle jäi Haaga-Heliasta kourallinen hyviä ystäviä, joiden kanssa hän on edelleen yhteyksissä viikoittain.

– He ovat nyt työelämään totutellessa erittäin tärkeä vertaistuki, sillä he tietävät parhaiten, millaista meidän työmme on.

Sanna löysi myös nykyisen työpaikkansa Executive Legal Assistantina (lakiasiain johdon assistenttina) Roschierilta opiskelijaystäviensä kautta.

– Olin kuullut heiltä paljon hyvää Roschierista. En tiedä, olisinko muuten osannut harkita asianajotoimistoa.