Samuli Suomalainen yhdistää huippu-urheilun ja tradenomiopinnot: "Urheilu ja opiskelu tukevat toisiaan"

Finanssi- ja talousalaa opiskelevan pikaluistelijan tähtäimessä ovat seuraavien talviolympialaisten lisäksi työt pankki- ja vakuutusalalla.

Samuli
07.02.2022
Opiskelijatarina

Samuli Suomalainen aloitti tradenomiopinnot Haaga-Helian finanssi- ja talousasiantuntijan koulutuksessa syksyllä 2021. Tätä ennen Samuli oli valmistunut Mäkelänrinteen urheilukiosta 2017 ja armeijan jälkeen keskittynyt urheiluun täysipainoisesti.

Pikaluistelussa Samuli on moninkertainen Suomen-mestari sekä edustanut Suomea myös arvokisoissa. Jossain vaiheessa oli kuitenkin aika käynnistää myös korkeakoulu-opinnot. Mahdollisuuksia kartoittaessaan Samuli etsi pääkaupunkiseudun urheiluakatemian URHEAn sivuilta yhteistyökorkeakouluja. Verkkosivuilta löytyi myös Haaga-Helia.

Odotukset opinnoista olivat korkealla jo ennen niiden alkua.

– Mietin tapoja yhdistää opintoihin liittyviä tavoitteitani urheilu-uran kanssa. Haaga-Helian talouden ja rahoituksen koulutus sekä kampus lähellä kotiani olivat hyvä yhdistelmä. AMK-tutkinnon suorittamisen jälkeen avautuu paljon jatko-opiskelumahdollisuuksia, esimerkiksi maisterintutkinto yliopistossa. Valinta hakea Haaga-Heliaan oli loppujen lopuksi helppo, kertoo Samuli.

Yhtenä syynä korkeakouluopintojen hienoiseen lykkäämiseen oli ollut pelko huippu-urheilun ja opiskelun yhdistämisen onnistumisesta. Pelko on sittemmin osoittautunut turhaksi, sillä Haaga-Helian tradenomiopinnot ovat hyvin joustavia ja urheilu on kulkenut mukana sulassa sovussa.

– Täytyy kyllä sanoa, etten ole pettynyt yhtään! Haaga-Helian opinto-ohjaajan kanssa olen pystynyt suunnittelemaan itselleni räätälöidyn aikataulun ja pystynyt etenemään sitä seuraten, Samuli kehuu.

Urheilusta voimavaroja

Matkapäivistä huolimatta Samuli on pystynyt suorittamaan tradenomin opintoja mallikkaasti. Opintopisteitäkin on kertynyt vaaditussa tahdissa, noin 60 opintopistettä vuodessa.

– Luulen, että urheilu-urallani opitut henkiset kyvyt, kuten ahkeruus ja pitkäjänteisyys, ovat suuria voimavaroja myös korkeakouluopinnoissa. Niiden avulla aikatauluttaminen onnistuu hyvin, eikä deadlineista ole muodostunut ongelmaa, Samuli pohdiskelee.

Samuli kertoo vaikutuksen toimivan myös toiseen suuntaan. Opinnoista on ollut hyötyä myös luistelun kanssa. Välillä jos tulee vaikeampia hetkiä luistelu-uralla, ajatusten suuntaaminen hetkeksi opintoihin auttaa selkeyttämään mieltä. Silloin voi taas palata uusilla voimilla luistelun pariin.

– Lukuisista poissaoloistani huolimatta opettajat ovat joustaneet ja aina olen saanut sovittua asiat niin, että opintopisteitä kertyy normaaliin tahtiin. Oman opintoryhmän kanssa yhteishenki on ollut myös tosi hyvää koko tämän ajan. Jos opettajaa ei saa kiinni, voi tukeutua luokkatovereihin ja kysyä heiltä apua, sanoo Samuli.

Oikea yritysmaailma mukana opinnoissa

Haaga-Helian talouden ja rahoituksen opinnoissa opiskelija pääsee verkostoitumaan yrityksten kanssa jo opintojen aikana. Koulutusta kehitetään yhteistyössä sekä talous- että finanssialan verkostojen kanssa.

Esimerkiksi hiljattain Samuli osallistui kurssillaan Danske Bankin kanssa tehtävään projektiin, jossa pääsi tutustumaan oikeaan pankkimaailmaan.

– Tämänkaltaisia mahdollisuuksia on paljon Haaga-Heliassa! Oikean elämän yritykset ovat vahvasti läsnä opiskelussa luentojen ja esitysten muodossa, kertoo Samuli.

Jo heti ensimmäisestä kurssista lähtien myös laajat ryhmätyöprojektit ovat osa opintoja. Projekteissa kehittyvät yhteistyötaidot antavat hyviä valmiuksia työelämää varten.

–Alussa ryhmätyöt tuntuivat  haastavilta, kun tiedonhakua ja oma-aloitteisuutta piti olla enemmän kuin esimerkiksi lukiossa. Mutta nyt kun on päässyt kiinni tähän työskentelytapaan, huomaa miten arvokkaita taitoja juuri nuo edellä mainitut ovat varmasti työelämässä. Myös yhteistyökyky kehittyy huimasti ja oppii toimimaan erilaisten ihmisten kanssa, hän mietiskelee.

Samuli suosittelee lämpimästi muillekin opiskelua Haaga-Heliassa. Haaga-Helian nykyinen koulutustarjonta antaa mahdollisuuden suunnitella opintojaan entistä joustavammin ja luoda oman uniikin oppimispolkunsa. 

– Jos koet edes pientä kiinnostusta pankkimaailmaa, myyntiä tai johtamista kohtaan, niin Haaga-Helia tarjoaa hyvän vaihtoehdon! Hieman erilaisella polulla voi päästä oikein hyviinkin hommiin, kaikki on omasta asenteesta kiinni.

Muutaman vuoden päästä Samulilla on toivottavasti korkeakoulun paperit kourassa. Hän toivoo saavuttavansa AMK-tutkinnon lisäksi myös kauppatieteen maisterin tutkinnon yliopistosta sekä työn pankki- tai vakuutusalalla. 

Myös pikaluistelun suhteen tavoitteita riittää. Maaliskuussa edessä ovat opiskelijoiden MM-kisat Yhdysvaltojen Lake Placidissa.

– Urheilussa tavoitteet ovat myös korkealla. Seuraavista talviolympialaisista 2026 tavoittelen mitalia. Paljon ehtii tässä välissä tapahtua ja vaikea on arvata, miten asiat järjestyvät, mutta yritän parhaani mukaan hoitaa opintoja eteenpäin urheilun ohella!

Kuva: Samuli Suomalainen Saksan Inzellissä.

Tutustu koulutukseen

Tradenomi
Talous ja rahoitus -suuntautuminen
Suuntautumisopinnot | Liiketalouden tradenomi AMK