"Restonomeja arvostetaan ja kaivataan hyvinkin monella alalla, kun vain ajattelee boksin ulkopuolelta"

Henriikka Raussi valmistui vuonna 2010 restonomiksi Haaga-Heliasta Haagan kampukselta. Restonomitutkinnon lisäksi hän on opiskellut MSc Brand Management -maisteritutkinnon London Metropolitan Universityssa. Nykyään Raussi vetää tapahtumatilojen ja -palveluiden markkinapaikka Venuun markkinointia. Raussi on tehnyt töitä markkinoinnin ja viestinnän parissa jo kymmenisen vuotta niin kasvuyrityksissä kuin viestintätoimistossa, ja sitä ennen hän teki uran ravintola-alalla monissa eri tehtävissä.

Kuvituskuva
31.01.2024
Alumnitarina

Henriikka Raussi haki opiskelemaan restonomiksi Haaga-Heliaan, koska ala kiinnosti häntä yleisesti.

– Haagan restonomikoulutuksella oli ja on ylivoimainen maine alalla. En ollut aivan varma mitä työelämältä halusin, mutta restonomiopinnot vaikuttivat tarpeeksi yleisiltä, mutta eivät silti liian geneerisiltä. Lisäksi opinnot pitivät sisällään paljon kaikkea sellaista sivistävää, mistä hyötyy missä tahansa roolissa liike-elämässä, Raussi kertoo.

Pääsykoepäivä oli jännittävä, mutta Henriikka Raussi kertoi olleensa kokeessa melko luottavaisin mielin. Hän haki myös tradenomiopintoihin, joihin pääsi sisään, mutta valitsi restonomin, joka oli hänen ykkösvaihtoehtonsa.

Opinnoista hyvät eväät työelämään

– Opiskeluaika oli todella hauskaa! Opinnot olivat sopivassa suhteessa käytännönläheisiä ja teoreettisia, ja yhteys yritysmaailmaan oli vahva. Monet opetustehtävät ja ryhmätyöt olivat todella konkreettisia ja niistä sai hyviä eväitä työelämään, Raussi kertoo.

Henriikka Raussia yllätti opintojen kattavuus ja opettajien syvä asiantuntijuus. 

– Tottakai tiesin, että opetus on hyvää, mutta se oli jopa parempaa kuin osasin odottaa.

Kursseista parhaiten on jäänyt Raussin mieleen viinikurssit wine basics- ja wine advance- sekä gastronomia-kurssit, joilla sai syventyä upeisiin ravintoloihin, ruokiin ja raaka-aineisiin. Muistoja opiskelukavereiden kanssa kertyi roppakaupalla, ja Raussi saikin Haaga-Helia-ajoilta elämäänsä huipputyyppejä, joista tuli hänen parhaimpia ystäviänsä.

Myöhemmin restonomiksi valmistumisen jälkeen Raussi haki opiskelemaan maisteriopintoja London Metropolitan Universityyn.

– Maisterin tutkinto yhdistettynä restonomitutkintoon on ollut tosi toimiva yhdistelmä. Restonomipohjalta voi yhdistellä hyvin erilaisia korkeakoulututkintoja ja suunnitella omannäköistä urapolkua, Raussi sanoo.

Restonomeja tarvitaan monella alalla

– Helposti ajatellaan, että restonimitutkinto johtaa tietynlaiseen urapolkuun, kuten spesifisti ravintola- tai hotellialan töihin, mutta restonomeja arvostetaan ja kaivataan hyvinkin monella alalla, kun vain ajattelee boksin ulkopuolelta, Raussi sanoo.

– Itsekin olen urallani ollut monenlaisissa töissä ja restonomiudesta on ollut monesti yllättävääkin hyötyä. Restonomiopintojen aikana kertyy yleisesti ottaen tietämystä ja verkostoja alalta. Ravintola-alan jälkeen olen tehnyt töitä digipalveluiden markkinoinnissa ja viestintätoimistossa, jossa arvostettiin palvelualojen ja elintarvikkeiden tuntemusta. Viestinnän lisäksi asiakastöihin kuului muun muassa ravintola-alan oppilaitosyhteistöitä. Tälläkin hetkellä nykyisessä työssäni Venuulla teemme tiiviisti hotellien ja ravintoloiden kanssa yhteistyötä, ja siitä on suuresti hyötyä, että ymmärtää alan lainalaisuuksia, Raussi kertoo.

Raussi kehottaa nykyisiä opiskelijoita nauttimaan opiskelusta täysin siemauksin.

– Koskaan ei tiedä mistä opeista ja osaamisesta voi olla tulevaisuudessa hyötyä! Kannattaa pitää utelias asenne ja tutustua rohkeasti uusiin tyyppeihin matkan varrella.