Palvelualojen rajaton joustavuus – Ilias Kuntras kerää uusia kokemuksia Haagan kampuksella

Kreikkalainen Ilias Kuntras aloitti opintonsa Haaga-Heliassa poikkeukselliseen aikaan. Maailmalla levinnyt koronapandemia muutti kaiken. Tästä huolimatta hotelli-, ravintola- ja matkailualan koulutusohjelma (HOTEM) on jo antanut hänelle runsaasti uusia ohjeita tulevaa uraa varten.

Picture of Ilias Kuntras.
31.12.2020
Opiskelijatarina

Kreikkalainen Ilias Kuntras muutti Suomeen vuonna 2014. Sitä ennen hän oli viettänyt lapsuutensa ja nuoruutensa Rodoksen lomasaarella. Suomeen tultuaan hän opiskeli ensin ravintolakoulu Perhossa, josta hän valmistui vuonna 2017.

Veri veti kuitenkin takaisin pulpetin ääreen.

Meni kuitenkin tovi ennen kuin hän tarttui tuumasta toimeen. Kuntras työskenteli muutaman vuoden kokkina, kun hän huomasi kaipaavansa jotain monipuolisempaa, mutta silti alaan liittyvää. Haaga-Heliassa opiskeleminen oli ollut alusta lähtien osa hänen pitkän aikavälin suunnitelmaansa.

Kuntras kertoo olleensa kiinnostunut muun muassa ravintola-alan rahoitusmalleista, kestävän johtajuuden arvoista sekä tuotekehittelystä. Hän tunnustaa haaveilevansa myös pedagogisten opntojen suorittamisesta.

Muita syitä hänen jatko-opiskelulleen olivat Haaga-Helian laajat mahdollisuudet vaihto-opiskeluun sekä vankkumaton maine yhtenä alan parhaimpana opinahjona.

— Päällimmäinen syy, miksi hain opiskelemaan, oli sisälläni kasvanut tarve korottaa koulutustasoani ja laajentaa osaamistani, hän tiivistää.

Nuoresta iästään huolimatta Kuntras on ehtinyt työskennellä useissa tunnetuissa helsinkiläisravintoloissa aina Yes Yes Yesistä ja Pastissista Alexanderplatsiin.

Lisäksi hän on tehnyt keikkatyötä Grönissä ja Nollassa.

Kestävyyttä ja monimuotoisuutta

Haaga-Helian vuoden 2020 pääsykokeiden teemana oli paikallinen kestävyys ja monimuotoisuus. Kuntras tunnustaa teemojen olleen hänen mieleen.

— Olin iloinen huomatessani kestävän kehityksen olevan yksi pääsykokeen teemoista, koska on meidän vastuullamme lisätä tietoisuutta ja tehdä parempia valintoja, hän sanoo.

Hänen kaksoiskansallisuutensa sekä ravintolakoulu Perhosta omaksutut opit osoittautuivat kokeessa hyödyllisiksi, vaikka pääsykokeessa olikin omat haasteensa.

Pääsykokeiden aikaan maailmanlaajuinen koronapandemia iski raivolla Suomeen, jonka vuoksi Haaga-Helia päätti järjestää ne kokonaan virtuaalisesti.  Pääsykoe koostui matemaattista tehtävistä, esseestä sekä ryhmähaastattelusta, joka järjestettiin videopuhelupalvelu Zoomissa.

Vastoinkäymiset eivät kuitenkaan pysäyttäneet päättäväistä kreikkalaista.

Siisteimmät opettajat ja lukemattomat mahdollisuudet

Fuksina Kuntrasilla on vielä paljon edessään. Ensimmäisen vuoden Hospitality, Tourism & Experience Management -opintojensa jälkeen hän jatkaa Hospitality Managementin virrassa.

— Tulemme opiskelemaan hotelli-, matkailu- ja ravintola-alan elämyksellisyyden viimeisiä trendejä, psykologiaa, taloutta sekä kommunikaatio- ja viestintätaitoja, hän sanoo.

Toiselle vuodelle siirryttäessä opinnot muuttuvat yrittäjyyskeskeisemmäksi ja opiskelijat tutustuvat muun muassa markkinoinnin ihmeelliseen maailmaan.

Laajan ammatillisen verkoston ulkopuolella opiskelijat voivat soveltaa omaksumaansa teoriaa oikeissa käytännöntilanteissa ja oppia kehittämään, suunnittelemaan ja kokeilemaan erilaisia liikeideoita ennen työelämää. Tämä lisää opiskelijoiden luottamusta ja perustietoa siitä, miten heidän tulisi lähestyä strategisesti erilaisia projekteja valmistumisensa jälkeen.

Kuntras kertoo pitävänsä ennen kaikkea koulutuslinjansa monipuolisuudesta. Valinnaisia kursseja on paljon erilaisia.

— Yksi valinnoistani on koodauksen perusteet. Uskon, että palvelu- ja teknologia-alan ammattilaiset voivat hyötyä toisistaan, ja että ohjelmoinnin perusteiden opetteleminen voi helpottaa heidän välistä viestintää, hän sanoo.

Kuntras suositteleekin jokaiselle opiskelijalle ”ylimääräisen mailin” ottamista.

— Jos vain olet aktiivinen ja teet parhaasi, niin tulet saamaan kaikki välineet, mitä tarvitset menestyksekkään uran aloittamiseen, hän lupaa.

Hänen mielestään on hyödyllistä käyttää pari ensimmäistä kuukautta opintojen suunnitteluun ja oikean rytmin etsimiseen, jotta voit purjehtia tyynillä vesillä opintojen myöhemmissä vaiheissa.

Kuntras suosittelee Haaga-Helian Hospitality & Management -opintoja kaikille, jotka ovat kiinnostuneita yrittäjyydestä sekä hotelli-, matkailu- ja ravintola-alasta. Opinnot tarjoavat mahdollisuuden investoida tulevaisuuteen samalla kun koet ainutlaatuisia elämyksiä ja hetkiä, hankit ystäviä ja pidät hauskaa.  

— Mielestäni myös se on mainitsemisen arvoista, että meillä on cooleimpia ja intohimoisimpia opettajia, mitä vain voit löytää, hän naurahtaa.

Ravintola-ala on tunnettu sen joustavuudesta

Kuntrasin mielestä hotelli-, matkailu- ja ravintola-ala on sellainen, jonka oppii parhaiten työn kautta. Siksi hän on tyytyväinen opiskeluun Haaga-Heliassa, joka on varsin joustava työn ja opiskelun suhteen. Haaga-Helialla työn ja opintojen yhdistäminen on helppoa ja synergistä.

— Se on hyvä tapa oppia hallitsemaan omaa ajankäyttöä ja olemaan tuottava samaan aikaan. Tietysti paljon riippuu myös omasta asenteesta sekä opiskelijan henkilökohtaisesta tilanteesta, Kuntras lisää.

Hän uskoo, että hotelli-, matkailu- ja ravintola-ala tulee käymään lävitse huomattavia muutoksia koronaviruksen jälkeen.

— Toisaalta parhaimmat tulokset tulevat usein vaikeuksien kautta. Ravintola-ala on tunnettu sen joustavuudesta ja innovatiivisuudesta myös vaikeina aikoina, hän sanoo.

Hän uskoo, että hotelli-, matkailu- ja ravintola-ala tulee käymään lävitse huomattavia muutoksia koronaviruksen jälkeen.

Vaikka koronavirus vaikuttaa yhä rajusti niin tapahtuma-alaan kuin opiskelijaelämäänkin, Kuntras kertoo odottavansa silti innolla Kekri-festivaalin kaltaisia tulevaisuuden tapahtumia.

Kuntras on varma siitä, että hän löytää uuden ammatillisen polun tutkintonsa kautta.

— Olen varma, että tulen pärjäämään, kunhan vain jatkan määrätietoisesti ja teen töitä tulevaisuuteni eteen, hän sanoo.

 

Lue lisää koulutuksesta