Osana opintojaan Essi kehitti liikuntapalvelun, jolla on työllistänyt itsensä

Essi Kaipainen nautti täysillä opiskeluistaan liikunnanohjaajan koulutuksessa Vierumäellä. Väylä opiskeluihin ei silti auennut heti.

Essi Kaipainen Etelä-Suomen Liikunta ja Urheilu ry
25.03.2022
Alumnitarina

Essi Kaipainen, 31, oli aina haaveillut liikunta-alasta. Hän oli ohjannut liikuntaa ”koko ikänsä”, aloittaen seuratoiminnasta ja lasten liikunnan ohjaamisesta.

Hän ajatteli aluksi, että tähtäisi töihin aikuisten liikunnan ohjaajaksi ja vain karruttaisi työkokemusta lasten liikunnan parissa. Kuitenkin Essin viimeinen lukiovuosi ei mennyt suunnitelmien mukaan, koska hän sairasteli paljon eikä siksi saanut kovin hyviä arvosanoja.

– Hain yhteishaussa liikunnanohjaajaksi, mutta en päässyt edes pääsykokeisiin. Pettymys oli tosi kova! Pidin kaksi välivuotta ja opettelin elämään itsenäistä elämää omassa kodissa, Essi kertoo.

Sitten sattuma astui peliin. Essi oli pelaamassa koripalloa ulkokentällä kun tuntematon mies tuli juttelemaan hänelle ja tarjosi töitä valmentajana. Essi pääsi töihin miehen yhdistykseen oppisopimuksella ja suoritti samalla kahdessa vuodessa liikunnan ohjauksen perustutkinnon.

– Tiesin ja tunsin kuuluvani liikunta-alalle. Haaveilin yliopistotutkinnosta, mutta yliopistossa ei ole pelkkää liikuntalinjaa varhaiskasvatukseen. Matkani on ollut pitkä ja kivinen, mutta en ole antanut periksi.

Samaan aikaan Essi huomasi, että lasten liikunta-ala kaipasi hyviä tekijöitä.

– Olin nauttinut työstä lasten liikunnanohjaajana, ja koin olevani siinä hyvä.

Unelmien opintopaikka aukeaa

Essi päättii jatkaa opiskelujaan, ja haki uudelleen liikunnanohjaajan koulutukseen Haaga-Helian Vierumäen kampukselle. Tällä kertaa nappasi!

– Opiskelu Vierumäellä on jokaisen liikunta-alasta kiinnostuneen unelma.

Essistä pääsykokeissa jännittävintä oli se, että hakijoita karsittiin joka päivä.

– Päivän päätteeksi sain jännittää, että voi kun pääsisin eteenpäin. Pääsykokeiden testit olivat minulle mukavia ja innostavia haasteita. Tutustuin pääsykokeissa uusiin ihmisiin, ja yhdestä heistä sain jopa opiskeluajalle kämppiksen.

Liikunnanohjaajan tutkinnossa on kolme osa-aluetta: kunto- ja terveysliikunta, kilpa- ja huippu-urheilu sekä liikuntapalvelut. Hänen ei tarvinnut suorittaa ensimmäisen vuoden kursseja, koska hän sai hyväksiluettua ne aiempien liikunta-alan opiskelujensa avulla. Hänen piti vielä valita kolmesta osa-alueesta kaksi.

– En olisi halunnut tehdä muuta kuin lasten liikuntaa, mutta valinta oli tehtävä. Valitsin kilpa- ja huippu-urheilun. Perustelin valintani opettajalle sillä, ettei voi tulla kilpa- ja huippu-urheilijoita, jos ensiksi lapsilla ei ole hyvät motoriset perustaidot. Näin ollen sain suunnata opintokokonaisuuden lasten liikuntaan ja motoristen taitojen kehittämiseen.

Toinen Essin valinta olivat liikuntapalvelut.

– Liikuntapalvelut oli minulle niin sanottu pääsuuntautumislinja, sillä se soveltui parhaiten urahaaveisiini. Jatkoin varhaiskasvatuksen liikuntakoordinaattorin tuotteistamista, sain hyvää kokemusta hallinnollisista tehtävistä ja arvokasta kokemusta työelämän projektien kautta.

Vuonna 2015 Essi tuotteisti itsensä varhaiskasvatuksen liikuntakoordinaattoriksi.

– Tein osana Haaga-Helian opintojani tuotteen, jonka keinoin haluaisin itseni työllistää. Tällä hetkellä teen juuri tätä työtä Kirkkonummella hankkeessa, jota rahoitetaan liikunnallisen elämäntavan paikallisella kehittämisavustuksella.

Kultaakin kalliimpi verkosto

Essi asui Vierumäellä Haaga-Helian opiskelija-asuntolassa. Sen ansiosta hänellä oli lyhyt matka koululle. Myös opiskelutoverit olivat lähellä. Vapaa-ajalla hänellä oli käytössään Vierumäen kampuksen monipuoliset liikuntamahdollisuudet.

Essi kehuu opettajia ammattitaitoisiksi ja kannustaviksi.

– En vaihtaisi päivääkään pois opiskeluajoista! Näin neljä vuotta valmistumisen jälkeen ikävä Vierumäelle on kova. Ehkä eniten yllätti se, miten hyvät valmiudet työelämään opiskelu antoi. En ehkä osannut edes hahmottaa kaikkea hyötyä vielä opiskeluaikoina.

Hän kehuu myös sitä, kuinka hyvät verkostot liikunta-alan ihmisiin saa Haaga-Heliassa. Erityisesti asuntolassa asuvat opiskelijat hitsautuvat yhteen tiiviiksi porukaksi.

– Opintojen aikana syntyneet verkostot kuten WhatsApp-ryhmät ja Facebook-ryhmät ovat edelleen käytössä. Niiden kautta monesti vinkkaamme toisillemme avoimista työpaikoista, kysymme apua työelämän asioihin ja vaihdamme muuten vaan kuulumisia. Tämä verkosto on työelämässä kultaakin kalliimpi.

Essi teki opiskelujen aikana myös töitä, parhaimmillaan vuoden aikana yhdeksälle eri työnantajalle. Hän ohjasi perheliikuntaryhmiä ja tuotti koulutusmateriaaleja liikunnan aluejärjestöille. Työt tukivat hyvin hänen opintojaan ja olivat mieluisia. Ainoa ongelma hänelle olivat siirtymiset paikasta toiseen julkisen liikenteen heikkojen yhteyksien takia. Avuksi tulivat kimppakyydit ja auton lainaaminen opiskelukavereilta.

Hän muistuttaa myös siitä, että viimeisenä opiskeluvuotena tulee olla tarkka, ettei ylitä Kelan asettamaa tulorajaa.

Mahtavat projektit

Erityisenä kokemuksena opiskeluista Essi nostaa viimeisenä vuotena liikuntapalveluiden opinnoissa tehdyn Leijonankita-projektin. Siinä kolmannen vuoden opiskelijat ohjaavat ensimmäisen vuoden opiskelijoita palvelumuotoilun pariin. Ensimmäisen vuoden opiskelijat kehittävät tuotteen koulun antamassa kategoriassa.

Essin ja hänen parinsa kategoria oli elämysliikunta Vierumäellä. He loivat pedagogisen käsikirjoituksen, jonka mukaan lähtivät luotsaamaan ensimmäisen vuosikurssin pienryhmäänsä.

– Tämä kurssi oli kaikista opettavaisin, ja meidän ryhmä ylsi upeaan suoritukseen. Kaksi ryhmän jäsenistä kuuluu opiskelijaporukan perustamaan yritykseen, joka tänä päivänäkin tuottaa kyseistä palvelua Vierumäellä ja muualla Suomessa. Projekti antoi minulle hyvät valmiudet työelämään ja projektityöskentelyyn.

Essi piti muutenkin paljon opintojen aikaisista projekteista. Hän kokee työelämässä olleen erityisesti hyötyä myös erilaisten digitaalisten alustojen käytön opettelusta.

– Opinnot ovat tutustuttaneet minut laaja-alaisesti liikunta-alan ammattikenttään, vaikka olenkin suunnannut opintojani varhaisvuosien liikuntaan. Haaga-Helia on näyttänyt minulle, mitä kaikkea liikunta-alalla voisi tehdä. Moniammatillisuus onkin yksi opintojen helmistä. Olen voinut yhdistää liikunta-alan osaamista ja kasvatustieteitä.

Essi sanoo, ettei kadu mitään opiskeluajoiltaan.

– Koen, että olen osannut nauttia opiskeluajasta täysillä. Olen panostanut erityisesti niihin tehtäviin ja projekteihin, joista on ollut todellista hyötyä urakehitykselleni.

Työelämään ja takaisin opiskelemaan

Essi teki opinnäytetyön yhdessä parin kanssa. He kiersivät Mikkelissä päiväkoteja, haastattelivat niiden työntekijöitä ja keräsivät hyviä käytänteitä liikkumisen lisäämiseksi varhaiskasvatuksessa.

– Opinnäytetyön aikana saamani opit varhaiskasvatuksesta ovat olleet todella korvaamattomia työssäni varhaiskasvatuksen liikunnallisen toimintakulttuurin kehittäjänä.

Essi työskentelee Liiku mun kanssa! -hankekoordinaattorina Kirkkonummen kunnalla.

Hänen toimenkuvansa jatkuminen on kuitenkin epävarma, koska työtä rahoitetaan opetus- ja kulttuuriministeriön myöntämällä liikunnallisen elämäntavan paikallisella kehittämisavustuksella, mutta avustus on veikkausvoittovaraa.

– Muutoksia on siis luvassa, ja olen taas lähes samassa pisteessä kuin vuonna 2015. Joudun siis pohtimaan urahaaveita, koska unelmieni työpaikkoja lasten liikunnan asiantuntijana ei ole kovin usein jaossa ja kilpailu niistä on kovaa.

Essi pitää jatkuvaa oppimista tärkeänä keinona työllistyä. Hän aloitti tammikuussa 2022 terveyden edistämisen opinnot Turun Master Schoolissa.

– Uskon, että moniammatillisuuden ja laajan työkokemuksen ansiosta minulle aukeaa tulevaisuudessa asiantuntijan rooleja.

Essi neuvoo nykyisiä ja tulevia Haaga-Helian opiskelijoita opiskelemaan tunnollisesti, luottamaan kykyihinsä ja haastamaan itsensä eikä pelkäämään opiskelujen aikana epäonnistumisia.