”Opintojen alussa ei tarvitse vielä tietää, minne oma tie vie työelämässä” – Haaga-Heliassa Janne Puhakan tulevaisuuden suunnitelmat kirkastuivat

Janne Puhakka ei tiennyt, mitä tehdä menestyksekkään jääkiekkouransa jälkeen. Uudet tulevaisuuden haaveet selkiytyivät International Business -opintojen myötä.

Janne Puhakka
02.07.2021
Opiskelijatarina

Olen aina ollut ”mennään päivä kerrallaan” -ihminen, joka ei murehdi huomisesta. Jääkiekkourani päättymisen jälkeen aloin kuitenkin tosissani pohtia, mitä haluaisin elämässäni vielä saavuttaa. Jos jokin on varmaa niin se, että unelmia pitää aina olla. Jotakin, jota kohti mennä. Mutta miten löydän sen mystisen haaveeni ja päämääräni, joka ei enää olekaan jääkiekko? 

Sisimmässäni on aina kytenyt ajatus siitä, että jotakin olisi hyvä vielä opiskella lukion jälkeen. Ripustettuani luistimet viimeisen kerran naulakkoon en kuitenkaan tiennyt, mihin suuntaan lähtisin. Tein vuoden töitä ja mietin samalla tulevaisuuttani. Tutkin erilaisia vaihtoehtoja, ja lopulta Haaga-Helian International Business -koulutuslinja kirkastui selkeäksi valinnaksi. 

Miksi juuri Haaga-Helia olisi se suunnannäyttäjä, jonka avulla ymmärtäisin, mitä haluaisin saavuttaa? Olen aina ollut kiinnostunut bisnesmaailmasta ja markkinoinnista. Minulla ei kuitenkaan ole ollut selkeää käsitystä siitä, mitä haluaisin konkreettisesti tehdä työkseni. Haaga-Helian International Business -koulutusohjelma on ollut oivallinen valinta siinä mielessä, että opiskelu on hyvin kaiken kattavaa, eikä opintojen alussa tarvitse vielä tietää, minne oma tie vie työelämässä. Haaga-Heliassa olen löytänyt ne omat vahvuudet ja kiinnostuksen kohteet, joiden kautta tulevaisuuteni suunta on nyt paljon selkeämpi kuin ennen.

International Business -koulutusohjelmassa parasta on ollut se, että olen saanut valtavasti käytännön oppeja tulevaisuuden työelämään. Monilla kursseilla tehdään projekteja oikeille yrityksille, mikä auttaa ymmärtämään, miten bisnesmaailma toimii koulun ulkopuolella. Haluaisin tulevaisuudessa tehdä töitä ulkomailla tai ainakin toimia työelämässä kansainvälisten tahojen kanssa. Sen takia onkin valtava etu, että International Business -linjalla opiskellaan englanniksi. Haaga-Helia on myös antanut oppeja, inspiraatiota ja rohkeutta lähteä tavoittelemaan yrittäjyyttä, ja olenkin nyt toiminut viimeiset puolitoista vuotta kevytyrittäjänä.

Tulevaisuuden haaveeni on oma yritys, jonka kautta voisin tarjota töitä myös muille. Haluaisin luoda sellaisen duunipaikan, jonka työntekijät muodostavat yhteen hiileen puhaltavan joukkueen. Turvallinen ja avoin työyhteisö on mielestäni kaikista tärkein. Duunipaikan pitää olla sellainen, jossa kaikki voivat olla juuri sellaisia kuin he ovat. Töissä ollaan niin suuri osa elämästä, että työpaikan pitäisi tuoda elämään energiaa eikä kuluttaa sitä kohtuuttomasti. Merkityksellinen duuni hyvässä porukassa voi olla yllättävänkin tärkeä voimavara elämässä.

Jos vähänkin epäilet sitä, pitäisikö hakea Haaga-Heliaan vai ei, niin hae. Sinun ei tarvitse olla ajatuksinesi ja osaamisinesi vielä niin sanotusti valmis, kun aloitat koulun. Haaga-Heliassa voit valita erilaisia kursseja ja kokeilla erilaisia juttuja. Osaavat opettajat ja kannustavat opiskelukaverit ovat tukenasi koko opiskelumatkasi ajan. Kun suhtaudut avoimin mielin niin ihmisiin kuin opiskeluunkin, niin löydät varmasti lopulta oman polkusi. 

Degree Programme in International Business, BBA
Bachelor's degree | 210 ECTS