”Olen saanut rohkeuden hakea niitä tehtäviä, joita haluaisin tehdä”

Jonna Ahola on valmistunut restonomiksi (YAMK) Palveluliiketoiminnan johtamisen ja kehittämisen koulutusohjelmasta.

Jonna Ahola
22.03.2021
Alumnitarina

Ahola oli ollut pitkään töissä matkailualalla hotellipuolella. Kun hän mietti seuraavaa siirtoa urallaan, tuli mieleen ajatus siitä, että osaamista olisi kiinnostavaa laajentaa kehitystehtävien suuntaan.

- Mietin, haluanko jatkaa matkailualalla. Päätin, että haluan. Restonomin Master-tutkinto vaikutti sellaiselta, että se antaa päivityksen edelliseen tutkintooni.

Aholalla on tradenomin koulutus parinkymmenen vuoden takaa.

Jo pääsykokeessa Aholasta tuntui siltä, että hän on hakemassa oikeaan paikkaan. Ala alkoi vaikuttaa vieläkin kiinnostavammalta kuin mitä hän oli etukäteen ajatellut.

Osittainen opintovapaa antoi aikaa opiskeluun

Osittainen opintovapaa oli kätevä ratkaisu työn, opintojen ja perhe-elämän yhteensovittamiseen. Ahola sopi työnantajansa kanssa järjestelystä, jossa kaksi päivää viikossa oli varattu opiskeluun.

Koulutuksessa Ahola valitsi suuntautumisekseen Elämystalouden ja palveluiden kehittämisen, johon kuuluu muun muassa palvelumuotoilua, elämystaloutta, brändikokemuksen kehittämistä, asiakaskokemusta, myyntiä, coachingia, fasilitointia, tutkimuksellista kehittämistä ja tulevaisuuden tutkimusta. Mukana oli myös kesäkurssi tekoälystä.

Opiskelu osoittautui intensiivisemmäksi kuin Ahola alun perin ajatteli. Kun todistus viimein oli kädessä, hän tiesi tehneensä paljon töitä.

- Opiskelukaverit olivat kunnianhimoisia ja urasuuntautuneita. Tuli ryhmäpaine, nyt pusketaan eteenpäin!

Palvelumuotoilu inspiroi

Antoisinta opinnoissa oli Aholan mielestä 10 opintopisteen laajuinen palvelumuotoilua käsittelevä osuus. Vaikka työtä oli paljon, aiheeseen pääsi sukeltamaan syvälle.

- Tutkimme ryhmän kanssa asiakaskokemusta Reima-lastenvaateliikkeessä. Haastattelimme myyjiä ja asiakkaita. Etsimme tunnepitoisia asioita, joita myyntitilanteessa tulee esille.

Opinnäytetyön aihe tuli omasta kokemuksesta

Aholan opinnäytetyön aiheena oli lapsiperheen onnellistava hotellikokemus. Pohdinta sai alkunsa oman perheen lomamatkalta. Aihe sopi hyvin elämystalouteen.

- Lapsiperheelle elämys on tärkeä. Halusin tutkia aihetta omassa työyhteisössäni Sokos-hotellissa. Tein samasta aiheesta jo ennakkotehtävän, kun hain Haaga-Heliaan.

Aholan mukaan elämystä pitää miettiä lapsiperheen näkökulmasta eri tavalla.

- Lapsiperhe ei matkusta samalla tavalla kuin pariskunnat tai nuoret aikuiset.

Suuntana konseptinkehitys tai myyntipäällikön tehtävät

Ahola uskoo vahvasti, että hotelliala lähtee koronapandemian jälkeen uuteen nousuun.

- Haaveenani olisi päästä palvelunkehittämistehtäviin hotellialalla, hän sanoo.

Aholan mielestä restonomin Master-opinnoista on hyötyä varsinkin niille, jotka ovat jo johtotehtävissä. Koulutus sopii kuitenkin kaikille, jotka haluavat kehittyä. Ahola on huomannut, että monet opintosisällöt ovat hyödyllisiä myös pankkialalla, jolla hän tällä hetkellä työskentelee.

- Opiskelut ja niissä onnistuminen toivat varmuutta hakeutua asiantuntijatehtäviin asiakkuuksiin liittyen.

Kun on jo pitkään ollut työelämässä, opinnot tukevat hienosti myös kaikkea sitä, minkä jo osaa. Aholan mielestä on ollut kiinnostavaa saada käytännön asioille selitys ja teoria.