Nainen menestysreseptin takana – Haaga-Helian alumni Marjaana Pohjola onnistui siinä, missä muut eivät

Haaga-Helia ammattikorkeakoulun alumni ja ravintolayrittäjä Marjaana Pohjola ei yleensä esittelyitä kaipaa. Suomalainen menestysresepti 2021-kilpailun Fallero-falafeleillaan voittanut Pohjola on toiminut jo vuosien ajan laadukkaan kasvisruoan sanansaattajana Suomessa.

Marjaana Pohjola
14.10.2021
Alumnitarina

Haaga-Helia ammattikorkeakoulun ruokatuotannon linjalta restonomiksi vuonna 2012 ponnistaneen Marjaana Pohjolan syksy on ollut kiireinen. MTV3-kanavalla esitetyn Suomalainen menestysresepti 2021-kilpailun voitto toi mukanaan paitsi huomattavia yhteistyösopimuksia myös julkisuutta.

Ravintolayrittäjänä pitkään toimineen Pohjolan mukaan ajatus uudesta aluevaltauksesta sai alkunsa koronapandemian aikaisesta ravintolasulusta, joka ajoi hänet ja yhtiökumppani Katariina Vesterisen pohtimaan uusia liiketoimintamalleja.

Ravintoloiden valojen sammuttua he ryhtyivät myymään suosittuja falafelejaan kauppoihin.

Tästä syntyi Mums Oy, jonka maittavat Fallero -härkäpapufalafelit toivat voiton myös S-Ryhmän järjestämässä Suomalainen menestysresepti 2021-kilpailussa. Pohjolan mukaan Falleroiden ideana oli paitsi ekologisuus myös kotimaisuus.

— Valmistin aiemmin falafeleja turkkilaisista kikherneistä, mutta halusin tehdä niistä ekologisemman ja vastuullisemman kotimaisen version, hän kiteyttää.

Yksi alan pioneereistä

Fallerot eivät silti ole Pohjolan ensimmäinen hittituote.

Turussa hänet on tunnettu jo pitkään laadukkaan ja ravitsevan kasvisruoan sanansaattajana, ja hänen vuonna 2014 Turun kauppahalliin perustamaansa ravintola Roots Kitcheniä pidetään yhtenä alan pioneerina Suomessa. Sen tavaramerkki on rohkeasti maustetut ja tuoreisiin yrtteihin pohjaavat kasvis- ja vegaaniruoat.

Roots Kitchenin lisäksi Pohjola pyörittää yhdessä yhtiökumppaninsa Vesterisen kanssa lounas- ja illallisannoksistaan sekä falafelbaaristaan tunnettua Kuori Food & Wine -ravintolaa, jossa tarjoillaan hänen omista resepteistään valmistettuja falafeleja.

— Ravintolamme käyttämät raaka-aineet tulevat pääsääntöisesti alueen lähituottajilta. Pyrimme myös uusimaan menumme eri kasvisten satokausien eli sesonkien mukaan, hän sanoo.

Turun ammatti-instituutista Haaga-Heliaan

Pohjolan mukaan ruoanlaitto tuli hänen elämäänsä jo hyvin varhaisessa vaiheessa. Hän oli vasta 11-vuotias ryhtyessään kasvissyöjäksi, ja teini-iässä hän valmisteli jo täyttä häkää omia ruokia ja reseptejään.

— Minä olen aina ollut hyvin eläinrakas ihminen, jonka vuoksi kasvisruoka tuntui ainoalta vaihtoehdolta. Liittyihän siihen tietysti omat haasteensa, kun olin ala-asteen ainoa kasvissyöjä 90-luvun Suomessa, hän toteaa.

Lopulta innostus kasvisruokailuun johti parikymppisen ylioppilaan Turun ammatti-instituutin ravintola- ja catering -puolelle, jossa hän opiskeli kokiksi.

Valmistumisensa jälkeen Pohjola ehti työskennellä muutaman vuoden ravintoloissa ennen kuin hän haki Haaga-Heliaan opiskelemaan ruokatuotannon johtamista.

— Muistan hyvin, miten jotkut Turun ammatti-instituutissa olleista naureskelivat, ettei kokki muka voisi olla kasvissyöjä. En kuitenkaan antanut sen lannistaa itseäni, hän sanoo hymyillen.

Yrittäjälähtöisyydestä hyötyä

Haaga-Heliasta Pohjolalla on omien sanojensa mukaan lämpimät muistot.

Ruokatuotannon johtamisen restonomiopinnot tarjosivat hyvät perustiedot niin alalla toimimiseen kuin yrittäjyyteenkin. Lisäksi kampuksilta tarttui mukaan paljon uusia ystäviä ja kontakteja, joista osa on mukana hänen elämässään vielä tänäkin päivänä.

— Välillä tuntui, että kouluun mentiin enneminkin katsomaan kavereita kuin opiskelemaan, hän muistelee.

Puheistaan huolimatta ravintolayrittäjän opinnot etenivät sujuvasti. Hän itse epäilee sen johtuvan paitsi iästään myös aikaisemmasta kokemuksesta ravintola-alalla, joka kasvatti motivaatiota edetä opinnoissa ja saavuttaa tutkinnon.

Pohjolan mielestä restonomin opintojen monipuolisuus ja yrittäjälähtöisyys on positiivinen asia koko ravintola-alalle, sillä on tärkeää, että alalle tulee uusia ja innovatiivisia ihmisiä haastamaan sille pesiytyneitä vanhoja asenteita.

Haaga-Heliasta valmistuttuaan seikkailunhaluinen Pohjola pakkasi laukkunsa ja lähti kiertämään Aasiaa. Sieltä hänen polkunsa johtivat kahdeksaksi kuukaudeksi Australiaan, jossa hän työskenteli muun muassa sydneyläisellä Sailors Clubilla sekä pääkokkina melbournelaisessa hipsteriravintolassa.