Leo Väisänen – opinnot Haaga-Heliassa tasapainottavat ammattijalkapalloilijan arkea

Ammattikorkeakouluopinnot tuovat tasapainoa ja positiivista haastetta ammattiurheilijan vapaa-aikaan.

Leo Väisänen. Kuva: Palloliitto.
08.11.2022
Opiskelijatarina

Valmistuttuaan ylioppilaaksi vuonna 2016 Leo Väisäsellä ei ollut vielä selkeitä suunnitelmia tulevaisuuden opintojen suhteen, mutta ajatuksena oli, että jossain vaiheessa jatko-opinnot tulevat ajankohtaisiksi.

Väisänen aloitti syksyllä 2022 Jalkapalloilijan opintopolulla Haaga-Helian Sport & Study -ohjelmassa. Väisänen innostui kuultuaan Jalkapalloilijan opintopolusta, ja ajatus urheilu-uran aikana tapahtuvasta urasuunnittelusta ja opintojen edistämisestä tuntui nyt ajankohtaiselta. Hänen tavoitteenaan on suorittaa jokin tutkinto jo urheilu-uran aikana, jotta aktiiviuran jälkeen siirtyminen muihin töihin sujuisi pienemmällä kynnyksellä. Opintopolun kanssa urheilijan arki ja opiskelujen määrä ovat sopivassa suhteessa toisiinsa nähden ja parhaassa tapauksessa ne tukevat toisiaan.

Jalkapalloilijan opintopolku on virtuaalisesti toteutettu kokonaisuus, joka on suunnattu korkeimmilla sarjatasoilla Suomessa ja ulkomailla pelaaville jalkapalloilijoille. Opintopolun opinnot koostuvat liiketalouden osaamista kehittävistä opinnoista, joiden rinnalla kehitetään opiskelu- ja työelämätaitoja. Opintopolun kautta voi hakea tutkinto-opiskelijaksi ja polulla suoritetut opinnot voidaan hyväksilukea osaksi tulevaa tutkintoa.

Aikaa on myös opiskelulle

Suomen maajoukkueessa ja Ruotsin korkeimmalla sarjatasolla Allsvenskanissa IF Elfsborgissa pelaava Väisänen on onnistunut yhdistämään virtuaaliset opinnot ja urheilun hyvin. Erityisen innostavaksi hän on kokenut erilaiset pohdintatehtävät, joiden myötä on päässyt analysoimaan omaa uraa, elämää, henkilöbrändiä ja digitaalista jalanjälkeä. Opintojen aloittaminen tauon jälkeen on ollut paikoitellen myös positiivisella tavalla haastavaa.

– Vaikka tehtävien aloittaminen on välillä ollut vaikeaa, aloitettuani se on kuitenkin ollut melko sujuvaa, ja jopa hauskaa, Väisänen kertoo.

Urheilijan tavallinen päivä sisältää treenien lisäksi myös vapaa-aikaa, joten kalenterista löytyy tilaa myös opiskelulle. Väisäsen opiskelusessiot kestävät useimmiten 1–2 tuntia kerrallaan, ja parhaiten tehtävien teko luonnistuu pelireissuilla. Bussissa ja hotelleissa työskentelystä Väisänen kertoo saavansa joskus jopa enemmän irti kuin kotisohvalla lukemisesta.

– Olen jo parin kuukauden aikana oppinut paljon uutta. On kiva päästä niin sanotusti ”teroittamaan aivoja” opintojen parissa pitkästä aikaa. Opiskelu on ollut täydellinen lisä arkeen, sillä ammattijalkapalloilijana vapaa-aikaa nimittäin löytyy.

Tulevaisuuden suhteen Väisäsen tavoitteet ovat selkeät ja ne keskittyvät jalkapallouraan. Hänen tavoitteenaan on siirtyä pelaamaan vielä kovempiin sarjoihin ja ottaa kaikki irti urheilu-urasta. Vaikka hänen suunnitelmanaan on panostaa ensin urheiluun, pyrkii hän kuitenkin suorittamaan jonkin tutkinnon jo urheilu-uran aikana.

– Ura ei ole pitkä, joten pyrin ottamaan siitä kaiken irti. Sen jälkeen on aikaa tehdä muita hommia ja hyödyntää opiskelujani niissä, Väisänen summaa.

Kuva: Palloliitto.