Keittiöstä koulunpenkille – restonomi tähtää opettajaksi

Keittiömestari Riikka Pulli tietää, että harvan fysiikka kestää ravintola-alalla eläkeikään asti. Siksi hän tähtää nyt opettajaksi.

Riikka Pulliainen
09.12.2024
Alumnitarina

Riikka Pullilla on parikymmenen vuoden työkokemus ravintola-alalta. Pikaruokapaikkojen ja muiden kuppiloiden keittiöt tulivat tutuksi jo lukion jälkeisten välivuosien aikana. Hän ehti kokeilla myös matkaoppaan opintoja ja töitä, mutta ne eivät loppupeleissä tuntuneet omalta jutulta. 

– Tosin niistäkin kokemuksista on varmasti hyötyä opetustyössä, Pulli toteaa.

Hän valmistuu Haaga-Helian monimuotorestonomikoulutuksesta joulukuun lopussa 2024. Heti perään hänen on tarkoitus hankkia pedagoginen pätevyys opettajakorkeakoulusta. 

Opettaminen asettui osaksi Pullin tulevaisuuden näkymää hänen opiskellessaan aikanaan Ravintolakoulu Perhossa, ensin ravintolakokiksi ja sitten keittiömestariksi.

– Jäin Perhoon töihin, tein sijaisuuksia ja toimin vuoropäällikkönä opetusravintolassa. Jo silloin ajattelin, että jossain vaiheessa opiskelen itseni opettajaksi.

Lopullisen sysäyksen urasuunnan muutoksesta toi äidiksi tuleminen. Lapsen lähestyessä kouluikää Riikka Pulli yksinhuoltajana järkeili, että säännöllisten työaikojen ja kunnon kesälomien alustaminen on syytä aloittaa. 

– Sitä paitsi suorittava keittiötyö on fyysisesti niin raskasta, etten senkään puolesta voisi kuvitella tekeväni sitä enää kovin pitkään. Se on muuten jatkuvaa jännetupin tulehdusta ja muuta kremppaa.

Monimuotoista ja monipuolista

Haaga-Helian majoitus- ja ravintolaliiketoiminnan restonomin monimuotokoulutuksessa painottuvat palveluliiketoiminnan kehittämiseen ja johtamiseen liittyvät teemat. Opinnot sopivat urakehitystä tavoittelevalle sekä alan vaihtajille. 

Vuonna 2022 uudistunut restonomikoulutus tarjoaa opiskelijoille mahdollisuuden muotoilla omaa oppimispolkuaan eri osaamiskokonaisuuksien ympärille oman kiinnostuksen mukaan. Opintoihin voi yhdistää osaamista myös Porvoon kampuksen restonomikoulutuksesta sekä muista Haaga-Helian tutkinnoista. 

– Työelämästä opiskelemaan tulleille kyse on pitkälti oman osaamisen sanoittamisesta, mutta totta kai opin paljon uutta ­– myös itsestäni, Pulli sanoo.

– Esimerkiksi jotkin kurssikokonaisuudet näyttivät paperilla pakkopullalta, mutta käytännössä ne osoittautuivatkin superkiinnostaviksi.

Ammattitaitoiset, kannustavat opettajat saivat Pullin innostumaan jopa lukioaikaisista inhokkiaineista ­– matematiikasta ja ruotsista. Opiskelun muina huippuhetkinä hän mainitsee esimerkiksi ranskalaisen gastronomian kurssin natiiviopettajan johdolla, sekä mahdollisuuden osallistua suurlähetystökokeille järjestetyn suomalaisen ruokakulttuurin koulutukseen.

– Eri taustoista tulevat opiskelijat ovat mahtava bonus, Pulli lisää.

– Minä saatoin tuoda pöytään oman kokemukseni ja nuoremmat opiskelijat tuoretta näkökulmaa ja ihan konkreettistakin apua vaikkapa digiympäristöjen haltuun ottamisessa.

Riikka Pulli aloitti opiskelun työn ohessa, mutta sai järjestettyä itselleen myös pätkän opintovapaata, kun pienen lapsen äidin arki uhkasi käydä turhan rankaksi.

– Opintovapaan ansiosta sain opinnot etenemään aikataulussa. 

Terveiset uusille ja/tai tuleville Haaga-Helian opiskelijoille 

– Kannata avata suu, apua on aina tarvittaessa saatavilla ja toisaalta verkostoidut siinä kuin huomaamatta.

– Älä pelkää opinnäytetyön tekemistä tai työmäärää. Hankalin vaihe on mielestäni aiheen rajaaminen ja suunnitelman tekeminen – itse opinnäytetyön työstäminen ja kirjoittaminen sujuu helposti, kun suunnitelma on hyvin mietitty.