Jenni Antikainen päätyi avoimen AMK:n väylän kautta tutkinto-opiskelijaksi

Venäjän kielen maisteriksi alkujaan valmistunut Jenni Antikainen oli työskennellyt pitkään esihenkilötyössä ja hoitanut tehtäviensä ohessa myös HR-asioita. Sattumalta huomattu opintokokonaisuus avoimessa AMK:ssa johdatti vielä opiskelemaan liiketalouden tutkintoa Haaga-Heliaan.

Jenni Antikainen
14.05.2023
Opiskelijatarina

Jenni Antikainen on koulutustaustaltaan humanisti, sillä hän lähti aikoinaan suoraan lukiosta yliopistoon opiskelemaan venäjän kieltä ja kirjallisuutta.

– Olin kiinnostunut valtiotieteistä, mutta pääsykokeissa ei tärpännyt ensimmäisellä kerralla toisin kuin kielentutkimuksessa. Päädyin kielitieteen laitokselle Helsingin yliopistoon, ja tein valtiotieteelliseen tiedekuntaan sosiaalipolitiikasta laajan sivuaineen. Suoritin opinnot silloisessa tavoiteajassa, ja valmistuin vuonna 2003 filosofian maisteriksi, kertoo Jenni.

Osaamista päivittämään avoimeen ammattikorkeakouluun

Jenni toimitti valmistuttuaan aluksi erilaisia julkaisuja ennen kuin päätyi töihin kesälomasijaiseksi nykyiseen työpaikkaansa markkinatietopalveluja tuottavaan yritykseen. Hän on toiminut uransa aikana niin media-analyytikkona, kouluttajana ja sisäisenä käyttäjätukena kuin useamman tiimin tiiminvetäjänäkin. Tämän lisäksi Jenni on  suorittanut opettajan pedagogiset opinnot työn ohessa.

Utelias ja uusista asioista innostuva Jenni aloitti opinnot Haaga-Helian avoimessa AMK:ssa tavallaan hetken mielijohteesta.

 – Eksyin sattumalta Haaga-Helian verkkosivuille, joilla mainostettiin avoimen AMK:n HR ja esimiestyö -kokonaisuutta. Ajattelin, että opinnot tukevat työkokemustani, sillä olen toiminut pitkään esihenkilönä ja hoitanut siinä sivussa myös monia HR-asioita, ja saanut esihenkilötyössä vastaan tulleisiin asioihin tukea HR-asiantuntijoilta. Ilmoittauduin saman tien kaikille opintojaksoille miettimättä asiaa sen enempää ja aloin suorittaa kursseja!

Ammattikorkeakoulussa kädet savessa

Jenni kertoo avoimessa AMK:ssa opiskelun olleen hyvin käytännönläheistä, mistä on hyötyä tietenkin myös työelämän puolella. Erilaiset ohjelmistot ovat tulleet tutuksi, ja kursseilla on tarjottu valtavasti tietoa erilaisista työkaluista.

– Ammattikorkeakouluopinnoissa arvostan sitä, että asioita on itse pakko kokeilla. Ei riitä, että opiskellaan, kuinka vaikkapa laadullista tutkimusta tehdään, vaan on työnnettävä heti kädet saveen ja toteuttava tutkimus, vaikka vähän hirvittäisi, Jenni lohkaisee.

– On monesti tartuttava asioihin, joista ole välttämättä kokemustakaan. Opettajat myös kannustavat jatkuvasti verkostoitumaan esimerkiksi opiskelukavereiden ja vierailuluennoitsijoiden kanssa LinkedInissä.

Positiivista oli myös se, että avoimen ammattikorkeakoulun opinnoissa ei  ollut paineita opintomenestyksestä tai aikatauluista, vaan opiskelu pohjautui omaan kiinnostukseen. Lisäksi muiden opiskelijoiden kanssa verkostoituminen oli helppoa.

– Muut opiskelijat ovat olleet mahtavia. Vaikka ikäeroa on ollut parikymmentä vuotta, lounasseuraakin on löytynyt, kun keväällä oli mahdollisuus osallistua muutamalle päiväopiskelijoiden kurssille.

Liiketalouden tutkinto-opiskelijaksi

Lopulta Jenni päätyi hakemaan avoimen väylän kautta myös Haaga-Helian tutkinto-opiskelijaksi. Hakuprosessi oli selkeä ja toimiva, ja siihen kuului hakemuksen lisäksi haastattelu Zoomissa.

– Tulin kevään 2022 avoimen väylän haussa hyväksytyksi monimuototutkintolinjalle. Syksyn aikana olin alkanut ajatella, että avoimen väylä voisi olla mahdollinen vaihtoehto. Opintojen suorittaminen tuntui sujuvan hyvin, ja mietin, että liiketalouden tutkinto voisi olla hyvä lisä humanistisen korkeakoulututkinnon päälle, kertoo Jenni.

Jenni kertoo törmänneensä avoimessa AMK:ssa moneen kaltaiseensa humanistiselta alalta valmistuneeseen, joka on työelämässä päätynyt esihenkilötehtäviin ja hakee nyt uutta osaamista työtehtäviensä tueksi.

– Koulutus on mitä mainioin työkalupakki osaamisen kehittämiseen työn ohella, sillä Haaga-Helian kurssitarjonta vastaa monenlaisiin tarpeisiin. Samalla on hyvä tilaisuus tarkastella omaa osaamistaan ja pohtia ammatillista identiteettiään sekä hakea uusia ideoita ja innostusta, pohtii Jenni.

Jennillä tulee mieleen ainoastaan yksi huoli tuleviin opintoihin liittyen – kuinka ehtisi opiskella kaikkea uutta ja kiinnostavaa?

– Itse olen kiinnostunut HR-alan lisäksi muun muassa palvelumuotoilusta ja rakastan kaikkia matemaattisia kursseja. Riemastuin myös mahdollisuudesta opiskella saksaa, sillä se on jäänyt aina muiden kielten jalkoihin. En tiedä, kuinka saan kaikki kiinnostavat opinnot mahtumaan yhteen AMK-tutkintoon!

Kuva: Martta Antikainen

Tutustu Haaga-Helian avoimeen ammattikorkeakouluun