Jenni Ahonen löysi ammatin rakkaan hiihdon parista

Jenni Ahonen vaihtoi kauppatieteiden opiskelun kansainvälisen urheiluvalmentamisen opiskeluun.

Jenni A.
10.03.2022
Alumnitarina

Jenni Ahonen oli opiskelemassa ensimmäistä vuotta kauppatieteitä Tukholman yliopistossa kun päättikin tammikuussa 2017 hakea opiskelemaan Haaga-Heliaan. Hän oli ehtinyt kokeilla myös työskentelyä esimerkiksi hiihtovalmentajana, myyjänä ja radiossa.

— Lopetin kauppatieteiden opiskelun, koska koin, että en saisi siitä irti sitä, mitä haluaisin tehdä tulevaisuudessa. Halusin nimittäin saada ammatin liikunnan parista, ja löysin tähän sopivan koulutuksen. Olen harrastanut liikuntaa koko ikäni, mutta en ole kuitenkaan taustaltani kilpaurheilija. Minulle oli tärkeää opiskella englanniksi ja kasvattaa kansainvälisyyttä koulun aikana, Jenni kertoo.

Koulutusohjelman nimi on Degree Programme in Sports Coaching and Management. Hakuprosessi on myös englanniksi.

Jennin piti kirjoittaa motivaatiokirje ja tehdä video, jolla hän kertoi itsestään ja kuvasi valmentamistaan. Videon perusteella hänet valittiin puhelinhaastatteluun.

— Hakuprosessini oli erilainen kuin muilla suomalaisilla hakijoilla, sillä asuin ulkomailla. Hakuprosessi oli mukava ja helppo.

Vierumäellä opiskelu on kätevää

Jennin mukaan opinnot Haaga-Helian Vierumäen kampuksella olivat käytännönläheisiä ja niihin kuului paljon erilaisia projekteja. Opiskeluista noin 70 prosenttia oli valmentamista ja sen opiskelua ja 30 prosenttia urheilujohtamisen opiskelua.

— Opiskelu Vierumäen kampuksella oli huippua! Oli superia, että sain asua aivan koulun vieressä ja käyttää kaikkia koulun liikuntatiloja.

Jenni asui kaksi ensimmäistä opiskeluvuotta koulun asuntolassa. Opiskelu oli itseohjautuvampaa kuin mitä hän oli olettanut. Hän koki, että opiskelut opettivat itsenäisyyttä.

— Työelämässä on tärkeää olla itseohjautuva ja ottaa vastuuta omasta tekemisestä.

Jenni teki opiskelujen ohella töitä jumppaohjaajana ja hiihtovalmentajana. Hän koki, että työt tukivat opintoja. Työt ja opiskelu oli myös helppo yhdistää.

Nauti opiskeluajasta ja uusista kavereista

Vuosikurssilaisista muodostui tiivis kaveriporukka, joka pitää yhä yhteyttä viikottain, vaikka porukka onkin hajaantunut ympäri maailmaa.

Erityisen mieleenjäävä kokemus opiskelujen aikana Jennille oli Virossa järjestetty seminaari vapaaehtoistyöstä urheilun parissa. He osallistuivat samalla Tarton maratonille.

— Koulutaipaleemme oli silloin vielä aika alussa. Oli mahtavaa päästä tutustumaan uusiin opiskelukavereihin reissulla. Nauramme tälle matkalle vieläkin ihan kippurassa!

Jos Jenni voisi nyt tehdä jotain toisin, hän pyrkisi nauttimaan opiskeluajasta vieläkin enemmän.

— Opiskelu on kuitenkin vain lyhyt hetki elämästä, joten siitä on otettava kaikki irti silloin. Verkostoitumismahdollisuudet opiskeluaikana ovat huimat.

Opinnäytetyö ja työharjoittelu vievät unelmatyöpaikkaan

Jenni teki tutkimusaiheisen opinnäytetyönsä tasa-arvon ja yhdenvertaisuuden toteutumisesta ja tilasta suomalaisissa hiihtoseuroissa.

—  Aihe oli mielestäni mielenkiintoinen, ja halusin ehdottomasti tehdä tutkimusaiheisen opinnäytetyön.

Opinnäytetyön tekemisestä on ollut hänelle hyötyä myös työelämässä, koska valmistumisensa jälkeen keväällä 2020 hän jatkoi tekemään isompaa kartoitusta tasa-arvosta ja yhdenvertaisuudesta työssään Suomen Hiihtoliiton viestintäkoordinaattorina.

Jenni neuvoo kysymään työharjoittelupaikkaa haaveilemastaan yrityksestä.

— Työharjoittelun kautta saat jalkasi helposti oven väliin!

Hän itse teki työharjoittelunsakin Suomen Hiihtoliitolla, minne päätyi myös töihin valmistumisensa jälkeen keväällä 2020. Vuoden 2022 tammikuussa Jenni aloitti uuden työn Junior Digital Managerina kansainvälisessä ampumahiihtoliitossa.

— Tällä hetkellä kierrän ampumahiihdon maailmancupeja ja teen näistä sosiaalista mediaa sekä muuta sisällöntuotantoa, Jenni kertoo.