Janita Sarker: Tradenomiopinnoista työuralle valtionhallintoon

Työssäni minuun luotetaan ja tunnen olevani tärkeä osa työyhteisöä, kertoo Haaga-Heliasta liiketalouden tradenomiksi valmistunut Janita Sarker.

Janita Sarker
21.08.2023
Alumnitarina

Asiantuntijapalvelujen ja kielten tradenomitutkinto (aiemmin johdon assistenttityö ja kielet) antaa monipuolisen yhdistelmän kielten ja kulttuurien, liiketalouden, viestinnän ja digitaalisen toimintaympäristön osaamista.

Koulutuksesta vuonna 2019 valmistunut Janita Sarker kertoo, että kyseiset Haaga-Helian opinnot löytyivät oikeastaan sattumalta. Tradenomiopinnoista saatu ammattitaito avasi kuitenkin työuran valtionhallinnossa.

– Löysin Haaga-Helian koulutusohjelman itse asiassa vahingossa sopivaa koulutusta etsiessäni ja olen kiitollinen, että niin kävi. Haaga-Helian työharjoittelun ansiosta löysin juuri itselleni sellaisen työuran, jossa viihdyn ja haluan pysyä pitkään, Janita tiivistää.

Opinnoista eväät työelämään

Asiantuntijapalvelujen ja kielten tradenomien työ- ja harjoittelupaikkoja on suhteellisen paljon, ja työllistyminen on valmistumisen jälkeen hyvällä tasolla. Valmistumisen jälkeen Janita pääsi suoraan koulutusta vastaavaan työhön työ- ja elinkeinoministeriöön.

Tradenomin opinnoissa positiivista olivat varsinkin opetustapojen selkeys sekä hyvät ohjaajat. Ohjaajista mieleen jäi erityisesti oman opinnäytetyön ohjaaja.

– Tunsin, että Haaga-Heliassa opiskelijana minusta välitettiin aidosti. Vasta valmistuttuani ymmärsin, kuinka tärkeitä ja hyödyllisiä koulutusohjelman kurssit työelämään siirtyessä oikeastaan ovat. Ne antoivat hyvät eväät nykyisiin työtehtäviini, Janita muistelee.

Yhtenä parhaimpana opiskeluajan muistona Janita nostaa esiin vaihto-opinnot Yhdysvalloissa Pittsburg State Universityssa. Hän suosittelee kaikille uusille opiskelijoille vaihto-opintoja, jos haluaa  kehittää kielitaitoaan ja saada rikastuttavia kokemuksia.

– Sain kokea amerikkalaisen opiskelijakulttuurin, joka on täysin erilainen suomalaiseen verrattuna. Sain ystäviä ympäri maailmaa, joiden kanssa matkustelimme ympäri Yhdysvaltoja. Pääsin myös kehittämään kielitaitoani niin englannissa kuin espanjassakin ja sain niihin paljon itseluottamusta. Toisessa maassa asuminen oli kaikin puolin rikastuttava kokemus.

Työura löytyi valtion leivistä

Janita on ollut valmistumisensa jälkeen töissä neljä vuotta työ- ja elinkeinoministeriössä johdon sihteerinä. Tästä tehtävästä hän siirtyi keväällä 2023 sosiaali- ja terveysministeriöön hallinnolliseksi avustajaksi.

– Valmistumiseni jälkeen pääsin suoraan valmistuttuani työhön, jossa olen päässyt kehittämään assistentin taitojani entisestään, hän muistelee.

Työnkuva on pysynyt suurimmaksi osaksi samana, mutta eri ministeriöissä on erilaisia toimintatapoja. Ura valtionhallinnossa on kuitenkin osoittautunut nappivalinnaksi.

– Nautin työstäni erityisesti siitä, että minuun luotetaan. Valtionhallinnossa tunnen olevani tärkeä osa työyhteisöä. Koen tärkeiksi myös hyvän ja rennon työympäristön sekä jatkuvan oppimisen mahdollisuuden esimerkiksi koulutusten muodossa.

Neljästä vuodesta työ- ja elinkeinoministeriössä on hyviä muistoja.

– Olen päässyt näkemään läheltä, miten eri historiallisesti merkittävät ajankohdat näkyvät Suomessa niin positiivisesti (esimerkiksi Suomen EU-puheenjohtajakausi vuonna 2019) kuin negatiivisesti (korona ja Ukrainan sota). Poikkeusolot toivat kuitenkin mukanaan uudenlaisia linjauksia ja vaikutuksia organisaatioon, kuten työaikojen joustavuuden ja etätyön, Janita muistelee.

– Ministeriö on työilmapiirinä on kannustava, rento, joustava sekä asiantunteva, ja plussana ovat joustavat työajat sekä etätyömahdollisuudet. Haasteiksi nousevat kiire ja vaativat tehtävät talon substanssiasioiden vuoksi.

Janita on sitä mieltä, että koulutukseen kannattaa ehdottomasti hakeutua, mikäli monipuolinen työnteko ja vaihtelevat työtehtävät kiinnostavat.

– Assistenteilla on tärkeä rooli, ja heitä todella arvostetaan työyhteisössä. Assistentti toimii monessa organisaatiossa esimerkiksi johdon tai esikunnan oikeana kätenä. Jokainen työpäivä voi olla täysin erilainen, mikä pitää mielenkiintoa koko ajan yllä. Päivääkään en vaihtaisi pois. Se oma juttu voi löytyä silloin, kun sitä vähiten odottaa!