Hannu Lehtinen vaihtoi alaa: "Olisinpa kuullut tästä koulutuksesta aiemmin"

Kun ravintola-ala ei tuntunut omalta, Hannu Lehtinen vaihtoi alaa ja lähti opiskelemaan Haaga-Heliaan johdon assistenttityön ja kielten tradenomiksi. Nyt työtehtävät hallintovastaavana ulkoministeriössä ovat tuntuneet mieleisiltä.

Hannu Lehtinen
09.06.2022
Alumnitarina

Hannu oli opiskellut aiemmin restonomiksi Turussa sekä työskennellyt mm. kokin ja tarjoilijan tehtävissä. Ajatus alan vaihtamisesta kuitenkin kutkutti.

– Olin kuitenkin jo hetken miettinyt, että ravintola-ala ei ole pidemmän päälle minua varten. Eräänä talven pimeänä iltana googlailin, mille alalle sopisin. Haaga-Helian johdon assistenttityön ja kielten koulutusohjelma tuli silloin ensimmäistä kertaa elämässäni vastaan, Hannu kertoo.

– Päätin silloin hakea tuohon koulutusohjelmaan ainoana hakuvaihtoehtona. Olenkin nyt miettinyt, että jos olisin kuullut kyseisestä koulutuksesta aiemmin, olisinko koskaan päätynyt ravintolahommiin?

Yllättäen ammattikorkeakoulun ovet aukesivat suhteellisen helposti. Hannu kertoo hakuprosessin olleen yksinkertainen, eikä ennakkotehtäviäkään ollut.

– Käytin valmistautumiseen aikaa lähinnä puistossa auringonoton ohessa lukien muutamia tekstejä pääsykoetta varten!

Monipuoliset opinnot valmistivat työelämään

Opinnot sisälsivät mm. ICT-opintoja, SharePoint- ja M2-ohjelmistojen hallintaa, juridiikkaa, tililöintiä, kokoustekniikkaa sekä HR-opintoja. Linjalla opiskeltiin myös monipuolisesti eri kieliä: englantia, ruotsia ja kiinaa.

– On ollut mukava huomata, ettei uuteen työhön siirtyessä tarvitse miettiä, selviääkö arkisista tehtävistä tai järjestelmistä, vaan saa keskittyä oikeasti uusiin juttuihin, Hannu kuvailee.

Opiskelu johdon assistentin koulutusohjelmassa oli pitkälti sitä, mitä  Hannu oli odottanutkin. Positiivinen yllätys oli, kuinka hyvin Haaga-Helian opinnoissa perinteisiä taitoja oli yhdistetty moderniin verkossa toimimiseen.

– Välillä kyllä tuntui, onkohan nyt vähän liikaa menossa, koska olin myös ainejärjestöni toiminnassa mukana. Asioiden yhdistäminen vaatii kalenterinhallintaa, ja pitää muistaa myös varata aikaa opintojen tekemiseen sekä palautumiseenkin, Hannu muistelee.

Vaihto-opintovuosi oli ikimuistoisin

Ikimuistoisin  opiskeluvuosi oli vuosi 2018. Sen Hannu vietti lähes kokonaan ulkomailla vaihdossa, ensin vaihto-opiskelijana Yhdysvalloissa ja sitten työharjoittelijana Tukholmassa Suomen suurlähetystössä.

– Vaihdossa ollessani oli upeaa herätä Havaijin aamuun!  Ruotsissa puolestaan itsenäisyyspäivänvastaanotto radiohaastatteluineen oli todistus itselleni siitä, että selviän myös ruotsin kielellä, muistelee Hannu.

Hannu kävi opintojen aikana myös jonkin verran töissä osa-aikaisesti. Loppuvaiheessa hän oli kuitenkin jo täysipäiväisesti töissä ulkoministeriössä, jossa hän edelleenkin työskentelee hallintovastaavana. Työn ja opintojen yhdistäminen onnistui melko kivuttomasti.

Hannu voi lämpimästi suositella johdon assistenttityön ja kielten suuntautumista. Nykyään koulutuksen nimi Haaga-Heliassa on asiantuntijapalvelut ja kielet.

–  Tämä koulutus avasi minulle ovet antamalla hyvän ja laajan osaamispohjan. Tästä oli hyvä lähteä siihen suuntaan, mikä tuntui mielekkäältä. Lisäksi verkostoni vahvistuivat ollessani Haaga-Heliassa opiskelijana. Haaga-Helian tradenomiopinnot sopivat mielestäni kenelle tahansa, joka haluaa pitää mahdollisuudet auki, mutta samalla silti edetä elämässään, Hannu summaa lopuksi.