Haaga-Heliasta opittu Hospitality-henki kulkee yhä keittiömestari Miki Puikkosen mukana - ”Ei vain toimiteta palvelua, vaan tehdään se kunnolla ja selvitetään, mitä voitaisiin parantaa”

Haaga-Helian alumni ja keittiömestari Miki Puikkonen ei pelkää tarttua uusiin projekteihin ja tilaisuuksiin. Positiivisen ja innostuneen joo-asenteensa ansiosta lahtelainen ravintola-alan ammattilainen on löytänyt itsensä niin loihtimasta nimikkomenua eteläamerikkalaiseen fine dining -ravintolaan kuin kilpailemassa erilaisissa ohjelmaformaateissa.

Miki Puikkonen
09.08.2021
Alumnitarina

Jo ammattikoulussa Puikkosella oli monta rautaa tulessa. Opiskelun ohessa ja viikonloppuisin hän teki cateringkeikkoja ja kerrytti laaja-alaisesti kokemusta alan työtehtävistä. Koulusta valmistumisen jälkeen kiinnostus erilaisiin projektiluontoisiin töihin ravintola-alalla jatkui.

- Huomasin, että minulle sopii hyvin monipuolinen tekeminen. Tykkään kokkaamisen lisäksi tarjoilla, puhua viineistä, olla ihmisten kanssa tekemisissä ja fiilistellä ruokaa kokonaisvaltaisesti.

Armeijan jälkeen Puikkonen työskenteli elämyskokkina Vierumäen urheiluopistolla, jossa hän loihti ainutlaatuisia makuelämyksiä, milloin avotulella kokkaillen, milloin edushuviloissa fine dining -illallisia valmistaen.

- Se oli erittäin opettavaista aikaa. Löysin paljon omaa tyyliäni ja pääsin kokkaamaan todella mielenkiintoisille henkilöille, Puikkonen kertoo.

Hospitality-kulttuuri ja yrittäjyyshenkisyys näkyvät vahvasti Haaga-Helian restonomikoulutuksessa

Jatkokouluttautumista miettiessään Haaga-Helian Ruokatuotannon johtamisen koulutus oli selkeä valinta keittiömestariksi haluavalle Puikkoselle.

- Haaga-Heliasta tuli jo valintakokeissa todella ammattitaitoinen ja kutsuva vaikutelma. Tuntui heti, että kuuluin joukkoon.

Opinnot Haaga-Heliassa tarjosivat kattavan pohjan alan perusteista sekä kasvattivat ammatillista itseluottamusta. Haagasta mukaan tarttui myös oppeja puheviestinnästä ja työmoraalista sekä valtava määrä kontakteja, verkostoja ja kokemuksia.

- Toisten huomioon ottaminen, elämyksen luominen ja se, ettei vain toimiteta jotakin palvelua, vaan tehdään se kunnolla ja selvitetään, mitä voitaisiin parantaa. Nämä ovat Hospitality-kulttuuria parhaimmillaan ja haagalaisuuden kulmakiviä, Puikkonen luettelee.

Ensimmäisen vuoden keväänä keittiömestariopiskelijoille tarjoutui ainutlaatuinen mahdollisuus perustaa opintojen ohella yritys. Tammikuussa 2014 alkunsa sai osuuskunta Suussasulava, jonka kautta opiskelijat toteuttivat erilaisia Haaga-Helian kautta toimeksiantona tulleita cateringtilaisuuksia ja -keikkoja.

- Perusopiskelu oli todella antoisaa, mutta tämä tuli vielä bonuksena siihen päälle. Osuuskunnan kautta pääsimme opettelemaan konkreettisesti yrittäjyyttä, ryhmässä toimimista, kollegoiden vertaisohjaamista sekä esimiestyötä. Se oli todella opettavaista, Puikkonen muistelee.

Lähiruokaa ja kansainvälisiä oppeja

Lapsuuden ruokamuistot - Uudet perunat, mummon kasvimaalta poimitut mansikat sekä vaarin kanssa ongitut, voissa paistetut ahvenfileet – ovat vaikuttaneet merkittävästi Puikkosen ruokafilosofiaan sekä toimineen kipinänä innostukselle ruonlaittoa ja erilaisia makuja kohtaan.

Menestyksennälkäinen Puikkonen on käynyt ammentamassa oppeja myös kansainvälisiltä kentiltä. Opintojensa aikana hän työskenteli keittiömestarina Dubaissa järjestetyssä Dubai Air Show -ilmanäyttelyssä sekä Abu Dhabin F1 -kilpailussa. Välillä 18 tuntisiksi venyneiden työpäivien ohessa Puikkonen viimeisteli ja esitteli myös opinnäytetyönsä.

- Muistelen sitäkin aikaa ilolla. Silloin näytti itselleen, että pystyy mihin vain, kunhan haluaa.

Syksyllä 2018 Puikkonen pääsi esittelemään suomalaista ruokakulttuuria Etelä-Amerikkaan, jossa hän pyöritti opiskelutoverinsa Juho Hokkasen kanssa arvostetun Swissotel Liman ravintolassa Festival Gastronómico Finlandés -nimellä kulkenutta menua.

- Teimme suomalaisia klassikoita universaalilla twistillä. Veimme Suomesta Peruun mukanamme muun muassa poron kylmäsavustettua sydäntä, kuivattuja sieniä sekä suomalaisia marjoja.

- Menu sai todella ison mediahuomion. Siitä kirjoitettiin viikon aikana kaikissa paikallisissa päälehdissä ja meitä haastateltiin myös aamutelevisiossa. Oli hauska nähdä, miten paljon suomalainen ruoka herätti siellä huomiota, Puikkonen muistelee.

Kilpailuhenkinen Puikkonen on nähty myös mukana monissa erilaisissa ohjelmaformaateissa, mm. MasterChef Suomi 2020 -kilpailussa. Kesällä 2021 edessä on uusi aluevaltaus Puikkosen osallistuessa Suomalainen menestysresepti -ohjelmaan, jossa seurataan uusien kotimaisten ruokatuotteiden matkaa aina tuotekehityksestä lanseeraukseen. Puikkonen osallistuu ohjelmaan Bean Better -kasviproteiinilla, jonka  meheväksi marinoidut ja fermentoidut härkäpapupalat haastaa kaupan laajassa proteiinivalikoimassa jopa lihan.

”Ravintola-alalla on yhtä paljon erilaisia uramahdollisuuksia kuin tekijöitäkin”

Puikkosen mukaan ravintola-alalla menestyminen vaatii avoimuutta, pelisilmää sekä valmiutta kääriä hihat ja tehdä päättäväisesti töitä unelmiensa saavuttamisen eteen.

- Itselleni on ominaista, että näen enemmän potentiaalia kuin riskejä lähteä mukaan uusiin projekteihin. Olen tehnyt paljon työtä, mikä on taas poikinut uusia mahdollisuuksia ja tuonut mukanaan sitä menestystä sekä johtanut tähän hetkeen.

Vaikka ravintola-ala on kärsinyt pahasti koronapandemian takia, uskoo Puikkonen, että ala tulee vielä nousemaan ahdingostaan.

- Ruoka ja palvelut ovat yksi suurimpia nautintoja elämyspuolella ja niitä tarvitaan aina. Jo tässäkin hetkessä tapahtuu paljon uutta ja alalle tarvitaan näihin hommiin uusia tekijöitä.

Puikkosen mukaan yksi restonomikoulutuksen parhaista puolista onkin sen monipuolisuus ja alalla vallitseva tekemisen meininki.

- Ravintola-alalla on yhtä paljon erilaisia uramahdollisuuksia kuin tekijöitäkin ja tällä alalla kaikkia arvostetaan tasapuolisesti. Ravintola-alalla vallitsee myös aivan erityinen energia, jota ei löydy muualta. Nopeatempoinen työ, ihmiset ja tiiviit työyhteisöt ovatkin ehdottomasti tämän alan suola. Jokainen päivä on tavallaan myös oma projektinsa. Kun suljet kylmiön oven ja lähdet kotiin, niin tuot loppuun sen projektin.

Kuva: Kirsi Haapakoski