”Haaga-Heliassa opitaan käytännön tekemisen kautta”

Tuomas Pulsa suuntasi lukiosta valmistumisen jälkeen Turun yliopistoon opiskelemaan valtiotieteelliseen tiedekuntaan. Hän työskenteli vajaan vuoden yliopistolla, mutta huomasi nopeasti, ettei tutkimustyö tuntunut omalta jutulta. Mietittyään hetken seuraavaa siirtoaan, Pulsa haki Haaga-Heliaan opiskelemaan journalismia ja innostus alaa kohtaan tempaisi mukanaan.

Pulsa
11.01.2021
Alumnitarina

- En ole niitä ihmisiä, jotka ovat halunneet lapsesta asti toimittajaksi. Se on ehkä enemmänkin sellainen pikkuhiljaa kypsynyt asia. Olen pitänyt kirjoittamisesta iät ja ajat, ja joskus lukioaikoina heräsi kiinnostus laajemmin siihen, miten media toimii ja mitä journalismi on, Pulsa kertoo.

Kiinnostus hukkui kuitenkin muiden asioiden alle, kunnes aihe nousi uudelleen esiin yliopisto-opinnoissa. Pulsa halusi kokeilla, millaista olisi työskennellä media-alalla ja haki Haaga-Heliaan opiskelemaan journalismia.

- Ajattelin, että kokeillaan kepillä jäätä. Jos tuntuu, ettei tämä olekaan minun alani, niin sitten keksitään jotakin muuta. Huomasin kuitenkin todella nopeasti, että olin tullut aivan oikeaan paikkaan ja innostus alaa kohtaan tempaisi mukanaan, Pulsa iloitsee.

Hyvät yhteydet työelämään

Pulsa osasi odottaa, että opiskelu ammattikorkeakoulussa tulisi eroamaan tavasta, johon hän oli yliopistolla tottunut. Pääsykokeissa saatu maistiainen siitä, miten käytännönläheistä opiskelu Haaga-Heliassa oikeasti oli, yllätti hänet kuitenkin positiivisesti.

- Pidin opintojen alussa erityisesti siitä, miten tekemisorientoitunutta kaikki oli. Ei tarvinnut istua viikko- tai kuukausikaupalla kuuntelemassa, miten jokin asia teoriassa tehdään, vaan opiskelijat laitettiin heti töihin. Totta kai teoriaopetus oli siinä tukena, mutta jo alusta asti oli selvää, että tämä on ammatti, joka opitaan tekemällä ja että Haaga-Heliassa opetetaan käytännön tekemisen kautta ja opiskelijat pistetään aidosti töihin, Pulsa kertoo.

Opintojen parhaiksi puoliksi Pulsa nostaa hyvät yhteydet työelämään sekä opettajilta saadun kannustuksen.

- Haaga-Heliassa ymmärrettiin, millaisia taitoja työelämässä vaaditaan ja opetusta päivitetään sen mukaan. Äänityön kurssit olivat hyvä esimerkki siitä, miten opettajat osasivat innostaa ja samalla opettaa. He antoivat avaimet ja perusteet ja neuvoivat, miten pääsee liikkeelle ja sen jälkeen meitä opiskelijoita kannustettiin tekemään itse, Pulsa kertoo.

- Jos käytännönläheisyys ja tekemällä oppiminen kiinnostavat, niin Haaga-Helia on ehdottomasti oikea paikka mihin tulla, hän jatkaa.

Opintoihin liittyvän harjoittelun Pulsa suoritti Suomen Kuvalehdessä, jossa hän muun muassa kirjoitti juttuja verkkolehteen sekä muokkasi ja siirsi paperiversion juttuja verkossa julkaistavaksi.

- Työharjoittelussa kehittyy todella paljon, kun löytää itselleen sopivan ja tarpeeksi haastavan paikan. Koulu pystyy opettamaan perusteet ja antamaan hyviä kontakteja, joiden kautta pääsee työelämään, mutta se on itsestä kiinni, että kehittyy ammatillisesti ja pystyy nousemaan ns. seuraavalle tasolle, Pulsa toteaa.

Harjoittelun jälkeen Pulsalle tarjottiin lehdestä erinäisiä työpätkiä ja lopulta myös vakinaista työtä. Tänä päivänä hän toimii Suomen Kuvalehdessä verkkotuottajana.

Journalismi vaatii paloa alalle, mutta tarjoaa upeita mahdollisuuksia

- Journalistin työssä on omat varjopuolensa ja siinä tarvitaan hyvää paineensietokykyä. Kaikesta huolimatta tämä on kuitenkin todella mahtava ala. Täällä on mahdollista luoda hyvinkin itsensä näköinen ura ja ammatti, mitä ei todellakaan voi sanoa kaikista muista aloista. Jos on paloa luovaan työhön, yhteiskunnallisiin asioihin ja tiedonvälitykseen, niin kannatta ihmeessä pyrkiä alalle, Pulsa toteaa.

Uusia ja nykyisiä opiskelijoita Pulsa neuvoo kokeilemaan rohkeasti eri asioita ja etsimään sitä kautta itseä kiinnostavan alueen, johon perehtyä.

- Kannattaa käyttää kunnolla aikaa sen miettimiseen, mikä on se oma juttu ja kokeilla rohkeasti. Sen kautta voi löytää itseä kiinnostavan asian, johon keskittyä. Haaga-Heliassa opintoja pystyi räätälöimään todella paljon ja valitsemaan kursseja oman kiinnostuksen mukaan. Sitä mahdollisuutta kannattaa hyödyntää niin paljon kuin pystyy, äänestä ja radiosta opintojen kautta innostunut Pulsa vinkkaa.

Tulevaisuus on Pulsalle vielä avoin, mutta jatkokouluttautuminen kiinnostaa jossakin vaiheessa, sillä hän kokee, että oman osaamisen päivittämisestä ja ammatillisesta kehittymisestä on tärkeä pitää huolta.

Lue lisää