“Haaga-Heliassa opiskelun myötä koen, että potentiaalini on nähty ja nyt pääsen itsekin hyödyntämään sitä”, toteaa Tourism and Event Management -koulutusohjelmassa opiskeleva Robets Belins

Ensiaskelia urallaan ottavilla nuorilla aikuisilla on harvoin käsitys siitä, millaisia kykyjä heillä tulisi tarkalleen ottaen olla menestyäkseen työelämässä. Oppilaitoksilla ja niiden opettajilla onkin tästä näkökulmasta katsottuna tärkeä, opiskelijoita tukeva ja työelämään valmistava rooli. Roberts Belinsin mukaan Haaga-Helia suoriutuu tehtävästä kiitettävin arvosanoin.

Roberts Belinds
29.06.2022
Opiskelijatarina

Roberts Belins kävi lukion kotikaupungissaan Riikassa, Latviassa. Hän halusi jatkaa opintoja heti ylioppilaaksi tultuaan, muttei tahtonut löytää itselleen sopivaa koulutusohjelmaa.

- Olen luonteeltani hyvin sosiaalinen ja olen aina pitänyt asioiden organisoinnista ja muiden auttamisesta. Tiesin ainoastaan, että haluan tehdä työtä niissä puitteissa, mutta kotimaan ammattioppilaitokset eivät tuntuneet tarjoavan mitään, mikä olisi vastannut näitä – kieltämättä hieman epämääräisiä – visioitani, Belins kertoo.

Sitten Belinsin ystävätär otti puheeksi Helsingin ja Haaga-Helian.

- En tiennyt Suomesta juuri mitään, mutta lähteminen tuntui hyvältä ajatukselta. Halusin haastaa itseäni, siirtyä pois mukavuusalueeltani.

Belins haki ja hyväksyttiin opiskelijaksi Tourism and Event Management -koulutusohjelmaan vuonna 2020. Kaikki tapahtui lopulta varsin sutjakkaasti, sillä tuttujen kautta hänelle järjestyi heti myös asunto läheltä Haaga-Helian Porvoon kampusta, jossa Tuorism and Event Management -opintojen (nykyinen Sustainable Tourism and Event Management -koulutus) lähiopetus tapahtuu.

- Aluksi olin hiukan kulttuurishokissa, sillä suomalaiset ovat privaattia väkeä, paljon hiljaisempia kuin olin kuvitellut, Belins naurahtaa.

- Mutta samaan aikaan kampuksen monikulttuurinen ja eloisa ilmapiiri aiheutti heti hyvän, inspiroituneen fiiliksen.

Omat vahvuudet esiin

Englanninkielinen Tourism and Event Management -koulutusohjelma antaa opiskelijoille valmiudet toimia ja menestyä matkailu- ja tapahtuma-aloilla. Haaga-Helian tekee yhteistyötä yritysten kanssa, minkä myötä opiskelijoille tarjoutuu mahdollisuus tarkastella matkailu- ja tapahtuma-alojen prosesseja ja liiketoimintaa aitiopaikalta. Työharjoittelujaksojen ja tosielämän businekseen pohjaavien opiskeluprojektien ansiosta heille kertyy tietotaitoa ja erityisosaamista juuri näillä aloilla toimimista varten.

- Haaga-Helian opettajilla on kompetenssia tarkastella jokaista opiskelijaa yksilönä, kunkin potentiaali ja erityisosaaminen huomioiden. Se auttaa opiskelijoita kasvamaan ihmisenä – eikä pelkästään ammattimaisessa mielessä, Roberts Belins kehuu.

- Opettajien linkit ja kontaktit business-maailmaan ovat myös aivan omaa luokkaansa, niiden ansoista olemme saaneet jalkaa eri yritysten ovienväliin esimerkiksi tekemällä vapaaehtoistyötä ja opintoprojekteja.

Belinsille erityisen mieluisia ovat olleet esimerkiksi Experience Design -opinnot. Myös HR-puoli kiinnostaa.

- Tulevaisuudessa näen itseni esimerkiksi tapahtumissa puhujan tai isännöijän/hostaajan roolissa. Toisaalta huomaan nyt, että sosiaalisista taidoistani olisi varmasti etua myös esimerkiksi rekrytointitehtävissä, hän kertoo.

Belinsin tarkoituksena on suorittaa työharjoittelujakso, sekä tuottaa laadukkaaseen dataan ja palvelumuotoiluun liittyvä opinnäytetyö kotimaassaan Latviassa. Hän haluaa testata Haaga-Heliassa oppimiaan taitoja toisaalta uudessa ympäristössä, mutta entuudestaan tutun yhteisön keskuudessa. 

- Myönnän kärsiväni myös hiukan koti-ikävästä, mutta se ei tarkoita, ettenkö olisi nauttinut suuresti Suomessa olosta ja Haaga-Helian innostavasta, ei-hierarkkisesta opiskeluilmapiiristä!