Haaga-Heliassa opiskelevan Joni Ervastin haave ulkomailla asumisesta kävi toteen YAMK-opintojen kautta – ”Halusin haastaa itseäni uudessa kulttuurissa”

Haaga-Heliassa liiketalouden ylempää ammattikorkeakoulututkintoa opiskeleva Joni Ervasti päätti toteuttaa haaveensa ulkomaille muutosta opiskelijavaihdon kautta, joka vei suureksi jääkiekkofaniksi tunnustautuvan Ervastin kanadalaiseen Saksatchewan yliopistoon.

Haaga-Helian Master-opiskelija Joni Ervasti kävi vaihdossa Kanadassa
24.08.2022
Opiskelijatarina

Haaga-Heliassa liiketalouden Master-ohjelmassa liiketoiminnan kehittämistä ja digitaalisten liiketoimintamahdollisuuksien hyödyntämistä opiskeleva Joni Ervasti toteutti pitkäaikaisen unelmansa ja lähti ulkomaille Haaga-Helian Master-ohjelman järjestämän opiskelijavaihdon kautta.

Ervasti kertoo haaveilleensa vaihdosta jo ammattikorkeakoulussa opiskellessaan, mutta vielä tuolloin vaihto-opiskelu tuntui kaukaiselta ajatukselta. Unelma nosti jälleen päätään, kun hän luki Master-opiskelijoiden vaihtomahdollisuuksista Haaga-Helian opiskelijaportaalista.

— Portaalissa kannustettiin myös Master-opiskelijoita suorittamaan opintoja ulkomailla. Minulla oli jo jonkin aikaa ollut haaveena asua ulkomailla ja haastaa itseäni uudessa kulttuurissa, joten en voinut enää kieltäytyä mahdollisuudesta, hän sanoo.

Hänen työnantajansa, kansainvälinen ManpowerGroup, oli onneksi suopea opiskelijavaihdolle ja nuoruuden haaveen toteuttamiselle. Ervasti vastaa ManpowerGroupilla erään liiketoimintayksikön IT-asiantuntijarekrytoinneista sekä toimii samalla konsulttitiimin hallinnollisena esihenkilönä.

Ervasti kertoo suorastaan yllättyneensä työnantajan positiivisesta suhtautumisesta vaihdolle. Hänen mukaansa vaihtoa koskevat keskustelut kannattaa kuitenkin aloittaa hyvissä ajoin, jotta työpaikalla voidaan varautua poissaoloon. Lähtö ei saisi kuormittaa työnantajaa liikaa.

Kohti kylmintä Kanadaa

Ervastin vaihtokohteeksi valikoitui Saskatoonissa sijaitseva Saskatchewan yliopisto, joka sijaitsee keskellä yhtä Kanadan kylmintä provinssia. Päätös Kanadaan lähtemisestä syntyi miehen mukaan syvällisen pohdinnan kautta, sillä hän on lapsuudestaan asti ollut suuri jääkiekkofani.

— Mielestäni Saskatoon kuulosti juuri sopivalta haasteelta tällaiselle kuusamolaiselle pohjoisen kasvatille, hän naurahtaa.

Kanadalainen kulttuuri ei ollut hänelle yllätys. Ihmiset olivat Ervastin mukaan hyvin kohteliaita ja tarjoavat mielellään apua myös tuntemattomille. Hän pitää sitä yhdistelmänä amerikkalaisuutta ja suomalaisuutta.

Kanadassa ihmiset vaihtavat periamerikkalaiseen tapaan lyhyitä kuulumisia erilaisissa ympäristöissä aina hissistä kaupan jonoihin. Kulttuuria leimaa vahvasti paitsi kaupallisuus myös urheilu. Kanadalaiset rakastavat jääkiekkoa ja Suomesta poiketen se kerää valtavat katsojamassat aivan taaperoikäisistä saakka.

— Ajauduin pariinkin otteeseen kauppareissullani keskustelemaan tuntemattomien kanssa kanadalaisen Edmonton Oilersin menestyksestä taalaliigassa. Ihmettelin asiaa hieman, kunnes tajusin paidassani olevan heidän logonsa, hän sanoo.

Kanadassa ei ole myöskään tavatonta, että täysin tuntematon vastaantulija tervehtisi sinua metsäpolulla lenkkeillessä. Ervastin parhaimmat muistot vaihtoajalta liittyvätkin nimenomaan ihmisiin, urheilutapahtumiin sekä luontoon.

Paatuneen jääkiekkoromantikon mukaan varsinkin pyhiinvaellusmatka Edmontoniin sekä paikallisen joukkueen voitto Tampa Bay Lightningista kotiyleisön edessä oli unohtumaton kokemus. Myös reissut Kalliovuorille ja Vancouveriin jättivät häneen lähtemättömän vaikutuksen.

Opiskelu ulkomailla voi olla erilaista

Ervastin mukaan opiskelu Saskatchewanissa erosi merkittävästi siitä, mihin hän oli tottunut suomalaisissa korkeakouluissa. Kanadassa arvosanoihin vaikutti merkittävästi viikoittaisten tehtävien suorittaminen sekä arvioinnit, jotka tehdään yksilöharjoituksina.

— Harjoitukset vaativat laajojen aineistojen lukemista, analysointia ja arviointia sekä huomattavan pituisten esseiden kirjoittamista. Loppukokeet piti toki läpäistä, mutta niiden painotus koko kurssin arvosanasta oli vain noin 10–30 prosenttia, hän kertoo.

Ervasti koki opiskelutyylin myös suomalaista kuluttavammaksi. Hän ei silti lähtisi suorilta arvioimaan kumpi tyyleistä on lopulta parempi, mutta joka tapauksessa hän oppi paljon uutta todella lyhyessä ajassa. Samalla hän omaksui taitoja, joiden sisäistäminen vie vielä aikaa.

— Jos jotakin pitää nimetä, niin opin ainakin vuorovaikutustaitoja ja paransin kielitaitoani. Samalla eri lähtökohdista tulleiden ihmisten kanssa keskusteleminen auttoi minua hyväksymään paremmin erilaisia näkökulmia, vaikka en niistä samaa mieltä olisikaan, hän toteaa.

Ervasti suosittelee vaihtoon lähtemistä kaikille Master-opiskelijoille. Hänen mukaansa ulkomailla pääsee kehittämään taitoja, joille työelämässä on takuulla kysyntää. Hänen opiskelukaverinsa koostuivat kaiken ikäisistä ihmisistä, jonka vuoksi hän pitää ikää huonona tekosyynä jättää vaihtomahdollisuus käyttämättä.

Lisää tietoa Haaga-Helian Master-opinnoista