Daniela Westerlund: Tradenomiopinnot sopivat joukkuepelaajalle

Suomen salibandyn pääsarjassa pelaava Daniela Westerlund yhdisti korkeakouluopinnot urheilu-uraan.

daniela westerlund
27.09.2023
Alumnitarina

Liiketalouden tradenomiksi vuonna 2023 valmistunut Daniela kertoo, että syitä hakea Haaga-Helian opintoihin oli monia.  Johdon assistenttityön ja kielten koulutus (nyk. asiantuntijapalvelut ja kielet) vaikutti monipuoliselta ja käytännönläheiseltä. Kielten opinnot täydensivät sopivaa kokonaisuutta.

Haaga-Helian opintojen joustavuus sopi aikatauluihin paremmin kuin hyvin, sillä Porvoon Salibandyseurassa sekä naisten maajoukkueessa pelaava opiskelija halusi keskittyä täysillä myös urheilu-uraan.

– Rakensin opintoni niin, että osan kursseista olin läsnä koululla ja osan suoritin täysin etänä. Tällainen hybridimalli sopi minulle parhaiten, sillä pääsin suunnittelemaan omaa aikatauluani urheilun ja harjoitusten ympärille, mutta pääsin kuitenkin tutustumaan kurssikavereihin ja kasvattamaan verkostojani myös koulussa, Daniela muistelee.

– Joukkuepelaajana nautin todella paljon siitä, että pääsin itsenäisen opiskelun ohella tekemään paljon ryhmätöitä erilaisten ihmisten kanssa. Itsenäisestä työskentelystä sekä ryhmätöistä muodostui mielestäni sopiva kombinaatio. Lisäksi englannin, ruotsin ja saksan kielen opinnot antavat minulle valmiuksia käyttää kieliä myös työelämässä.

Opinnot ja urheilu-ura tasapainossa

Daniela pelasi opiskeluaikanaan vuoden myös Tukholmassa Ruotsin pääsarjassa SSL:ssä (Svenska Superligan). Tänä aikana hän vei opintoja eteenpäin etänä.

Joustavat etäkurssit tarjosivat mahdollisuuden pelata maailman kovatasoisinta salibandysarjaa ja kehittyä urheilijana keskeyttämättä opintoja. Haaga-Heliassa opiskelevat urheilijat voivat myös hakea paikallisen urheiluakatemian jäseneksi, mikä mahdollistaa muun muassa tehostetun opinto-ohjauksen.

– On hienoa, että Haaga-Helia tekee yhteistyötä Pääkaupunkiseudun urheiluakatemian Urhean kanssa. Yhteistyö mahdollisti sen, että sain suorittaa opintoni omaa tahtia urheilun ohella ja opettajat olivat sen osalta erittäin joustavia, Daniela kertoo.

Vaikka etenkin työharjoittelun ja urheilun yhdistäminen mietitytti etukäteen, Daniela kertoo harjoittelun olleen erinomainen lisä perinteiseen opiskeluun. Harjoittelujakso Meltwaterilla mahdollisti oman alan työkokemuksen hankkimisen jo opiskeluiden aikana sekä koulussa opittujen asioiden siirtämistä käytäntöön.

– Neljän kuukauden markkinoinnin työharjoittelussa pääsin tutustumaan ja syventymään markkinoinnin monipuolisiin työtehtäviin. Harjoittelu opetti minulle paljon markkinoinnin maailmasta, mutta ennen kaikkea pääsin näkemään miltä toimiva, innokas ja motivoitunut työyhteisö näyttää. Pitää kuitenkin muistaa, että työn ja urheilun yhdistäminen vaatii erinomaista arjenhallintaa ja tasapainoa.

Tähtäimessä MM-kisat ja työ liikunnan alalta

Daniela kokee, että koulutuksesta sai hyvät valmiudet työskennellä niin viestinnän kuin markkinoinnin parissa tai muissa monipuolisissa tehtävissä. Ylimääräisten urheiluliiketoiminnan kurssien avulla on puolestaan päässyt tutustumaan koulutuksen kautta myös urheilubisneksen maailmaan.

– Huomasin opintojeni aikana, että työ urheilu- ja liikunta-alalla kiinnostaa. Suunnitelmana on myös myöhemmin hakea ylempään ammattikorkeakouluun opiskelemaan liikuntajohtamista. Sitä varten minun täytyy kuitenkin ensin kerryttää työkokemusta alalta, kertoo Daniela.

Daniela työskentelee tällä  hetkellä urheiluakatemia Urheassa osa-aikaisena viestinnän asiantuntijana. Urheilun saralla tavoitteet ovat korkeat.

– Vuoden 2023 naisten MM-kisat pelataan marras–joulukuun vaihteessa Singaporessa, mikä on seuraava tavoite-etappi urallani. Haluan kehittyä entistä kokonaisvaltaisemmaksi urheilijaksi ja tavoittaa täyden potentiaalini salibandyn pelaajana. Tällä hetkellä pelaan Suomessa F-liigassa, mutta pidän ulkomaidenkin kentät tulevaisuuden osalta vielä mahdollisina. Urheilu-urastani aion kuitenkin nauttia täysillä, mutta katsotaan, mitä tulevaisuus tuo tullessaan.

– Opintojen ja urheilun yhdistäminen ja tasapainon löytäminen hoituivat todella helposti. Isoimmat kiitokset siitä Haaga-Helian opettajille ja henkilöstölle sekä pääkaupunkiseudun urheiluakatemialle Urhealle!

Kuva: Juhani Järvenpää