CrossFit vei sydämen ja houkutteli yrittäjyyteen

Liikunnanohjaajaksi valmistuva Heidi-Maria Alander seurasi serkkunsa jalanjälkiä Vierumäen Haaga-Helian kampukselle. Opintopolku kulki voimistelun SM-kisojen järjestämisen ja mieleenpainuvien opiskelijarientojen kautta Vierumäeltä Naantaliin ja lopulta CrossFit-sali Armon perustajaksi.

Heidi-Maria Alander
27.05.2021
Alumnitarina

Heidi-Maria Alander aloitti liikunnanohjaajaopinnot Vierumäellä vuonna 2017. Serkultaan Alander oli kuullut, että kyseessä on monipuolinen koulutus, joka avaa mahdollisuuksia monipuolisiin työtehtäviin. Liikunnanopettajan ammatista lukiossa haaveillut Alander arvosti myös mahdollisuutta suorittaa jatko-opintoja 3,5 vuotta kestävän liikunnanohjaajakoulutuksen jälkeen.

Ensimmäinen lukuvuosi kului oman paikan hakemisen ja kaikille alan opiskelijoille yhteisten opintojen parissa. Opiskelu oli erilaista kuin Alander oli kuvitellut, koska käytännöt poikkesivat paljon lukio-opinnoista. Kurssit sisälsivät erilaisia projekteja, ryhmätyöskentelyä sekä tutkivaa oppimista, ja opiskelu oli paljon itsenäisempää. Kaikki tämä vaati itseltä aktiivisuutta. Siihen kuitenkin tottui koulutuksen edetessä.

- Jos nyt voisin tehdä jotain toisin, olisin opiskellut paremmin anatomiaa. Huomaan nykyään, että se on eri ammatteja ajatellen todella tärkeä osa-alue, Alander pohtii.

Alander valitsi toiselle lukuvuodelleen liikuntapalveluiden sekä kunto- ja terveysliikunnan opintokokonaisuudet. Opiskelu oli käytännönläheistä, ja kokemusta Alanderille karttui niin personal trainer -ohjauksesta kuin voimistelun SM-kisojen järjestämisestä. Opintojen parasta antia Alanderille olivatkin juuri työelämäprojektit.

- Työharjoitteluissa ja projekteissa pääsin verkostoitumaan tulevaisuuden kannalta tärkeisiin alan toimijoihin, Alander sanoo.

Opintoihin liittyvien kokemusten lisäksi Alander nostaa esiin opiskelijaelämän vapaa-aikaan liittyvät muistot. Tapahtumat ja kavereiden kanssa vietetty aika ovat jättäneet mieleen lämpimiä muistoja Vierumäeltä.

- Esimerkiksi fuksiaiset ja Vierumäen kampuksen tyttö- ja poikakalentereiden kuvaukset ja julkistustilaisuus olivat ikimuistoisia!

Urapolku alkaa yrittäjänä

Viimeisenä opiskeluvuotenaan Alander syventyi kilpa- ja huippu-urheiluun. Samalla heräsi kipinä yrittäjyyttä kohtaan. Alanderille tutun CrossFit Naantali -salin omistajat ilmoittivat joulukuussa 2019, että salin toiminta aiotaan lopettaa. Salilla ohjaajana toiminut Alander esitti omistajille rohkean kysymyksen.

- Tiedustelin, olisiko minun mahdollista jatkaa toimintaa heidän jälkeensä. Olen harrastanut CrossFitiä vuodesta 2016 ja näen lajissa paljon potentiaalia ihmisten terveyden ylläpitoon ja elämänlaadun parantamiseen, Alander kertoo.

Hän löi lukkoon yrityssuunnitelmansa tammikuussa 2020, ja uuden CrossFit-sali Armon ovet aukesivat kesäkuussa.

- Yritys on jatkumoa entiselle CrossFit Naantali -salille, mutta käynnistin kuitenkin yritystoiminnan tilavuokrauksesta ja välinehankinnoista lähtien alusta. Ainoastaan tuttu asiakaskunta pysyi samana, Alander kertoo.

Alander toimii muutamaa vapaaehtoista ohjaajaa lukuun ottamatta yrityksessään yksin.

- Ohjaan tunnit maanantaista perjantaihin. Sen lisäksi on hallinnollinen puoli, salinomistajan perusarkea. CrossFit on minulle lajina rakas ja pidän siitä, että yrittäjänä voin vaikuttaa kaikkeen toimintaan liittyvään itse, Alander sanoo.

StartUp Schoolista uusia näkökulmia

Täysin yksin Alanderin ei kuitenkaan ole tarvinnut yrityksensä perustamisen kanssa jäädä. Yrittämisen alkutaipaleella hän osallistui Haaga-Helian StartUp Schoolin kursseille, joista sai pontta oman salin pyörittämiseen. Dem-kurssi sisälsi peruspohdintaa yrittäjyyteen liittyvistä teemoista, Coaching-kurssi sen sijaan tarjosi yksilöllisempää ohjausta. StartUp Schoolin kursseille osallistumiseen ei tarvita valmista yritysideaa, kiinnostus yrittäjyyttä kohtaan riittää.

- Pääsin keskustelemaan tuoreen yritykseni asioista ulkopuolisen ihmisen kanssa, jolle laji ei ollut tuttu. Keskustelun lomassa panin merkille asioita, joita omassa CrossFit-kuplassani en olisi tullut huomioineeksi, Alander kiittelee.

- Aloitimme Coachingin koronatilanteen vuoksi suoraan etänä Teamsissa. Keskustelu on onnistunut hyvin etäyhteyksilläkin, ja tällaista voisi mielestäni ilman koronaakin jatkaa etenkin Helsingistä etäämmällä olevien kampusten osalta, hän pohtii.

Tällä hetkellä Alander viimeistelee opinnäytetyötään yhdessä parinsa kanssa. Opiskelun yhdistäminen yrittäjyyteen on ollut haastavaa ja vaatinut päättäväisyyttä sekä tarkkaa aikataulutusta. Valmistuminen on suunnitteilla joulukuulle.

- Suosittelen Haaga-Helian liikunnanohjaajaopintoja sellaisille liikunta-alasta kiinnostuneille henkilöille, joilta löytyy myös oma-aloitteisuutta ja kykyä itsensä johtamiseen. Opinnot ovat tosi monipuolisia ja niiden aikana on mahdollista itse vaikuttaa, mihin haluaa suuntautua. Samalla omat urasuunnitelmat selkeytyvät, Alander sanoo.