Ari Suomi: Logistiikka-alan työntekijän matka ammatilliseksi opettajaksi

Kouluttaja Ari Suomi löysi itsestään uusia puolia Haaga-Helian ammatillisesta opettajankoulutuksesta.

Ari Suomi
07.12.2023
Opiskelijatarina

Kuka olet?

Nimeni on Ari Suomi ja opiskelen tällä hetkellä ammatilliseksi opettajaksi Haaga-Heliassa. Työpaikkanani on vuodesta 2019 ollut TTS Työtehoseura ry, jossa toimin kouluttajana sisälogistiikan alalla. Koulutan perustutkintoja, ammattitutkintoja sekä erikoisammattitutkintoja. Tämän lisäksi olen mukana erilaisissa alan hankkeissa ja teen yrityskoulutuksia.

Miten ja miksi hakeuduit opiskelemaan juuri ammatilliseksi opettajaksi?

Koronapandemian myötä siirryttiin verkkokoulutuksiin ja kuvioihin tulivat Teams, Zoom ja muut etätyökalut ja -menetelmät. Tarvitsin pedagogista opastusta ja aloin etsiäkin mahdollisuuksia opiskeluun. Haaga-Helia oli luontainen valinta sijaintinsa ja viikonloppuryhmän ansiosta. Onneksi pääsin mukaan viikonloppuryhmään, sillä muuten opiskelu olisi ollut minulle lähes mahdotonta liikkuvan työni vuoksi.

Mitä töitä teit ennen koulutuksen pariin siirtymistä, ja miten siirtymä onnistui?

Koko työhistoriani on turhan pitkä tarinaksi, mutta minua pyydettiin harkitsemaan vakavasti opettajan uraa ja onneksi tulin tarttuneeksi tähän tilaisuuteen! Työelämästä koulutusmaailmaan siirtyminen on oma juttunsa, johon ei varmaankaan kukaan osaa täysin valmistautua. Ensimmäinen vuosi oli pelkkää kaaosta perehtyessäni koulutusmaailman saloihin ja käytänteisiin.

Mikä oli parasta opinnoissasi?

Haaga-Helian opettajakunnassa on niin upeita persoonia ja ammattilaisia, että oikein odotin seuraavia lähipäiviä ja uusia näkökulmia ja aiheita, joihin pääsimme pureutumaan. Opiskeluni edetessä huomasin, kuinka paljon minulla oli puutteita ja näköalattomuutta opetettaviin aiheisiin sekä ihmisiin opiskelujen takana. Teknisesti osasin oman alani, mutta vasta opinnoissa havaitsin, että teen melkoista matkaa minuuteen opettajana.  Lisäksi vertaisryhmäni oli minulle henkilökohtaisesti todella suuri apu ja kenties suurin motivaattori ja sain heistä elinikäisiä ystäviä.

Terveisesi nykyisille tai tuleville opiskelijoille?

Olen toiminut esihenkilönä vuosikaudet. Niinpä panin merkille, että henkilö, joka on pyrkimässä vaikka työnjohtoon, hyötyy opettajaopinnoista. Ammatillisen opettajakorkeakoulun opinnoissa oppii tuntemaan itsensä, ja olen vahvasti sitä mieltä, että et voi johtaa muita, jos et tunne itseäsi! Lisäksi hienoa on, että Haaga-Helian opiskeluympäristö luo lähes huomaamatta uusia kontakteja kanssaopiskelijoihin ja kasvattaa myös yritysmaailman verkostoja.

Lisätietoja

Hakuaika Haaga-Helian ammatillisen opettajan opintoihin (60 op) on 3.–18.1.2024. Lisätietoa opettajankoulutuksesta ja hakemisesta opettajakorkeakouluun saat sivulta Hakeminen Ammatilliseen opettajakorkeakouluun.