"Ammattiurheilijan ura on väistämättä lyhyempi kuin muilla. Varta vasten meille räätälöity opintopolku on erintomainen tapa varmistaa, että työelämää on sen jälkeenkin."

Markus Hännikäinen hakeutui Haaga-Heliaan opiskelemaan, koska realistina hän tietää jokaisen yli 35-vuotiaaan ammattikiekkoilijan olevan poikkeus. Tradenomikoulutus antaa Hännikäiselle valmiudet luoda aikanaan uutta uraa vaikka urheilumanageroinnin parissa.

Kuvituskuva
21.03.2024
Opiskelijatarina

Jokerit, JYP, Columbus Blue Jackets, Adler Mannheim, Linköping HC. Markus Hännikäinen on pelannut jääkiekkoa työkseen 13 vuotta ja se näkyy CV:ssä. Pestejä on lahjakkaalle 30-vuotiaalle laitahyökkääjälle löytynyt Pohjois-Amerikan NHL:ää myöten.  

Huippu-urheilussa on kyse kuitenkin muustakin kuin lahjakkuudesta. Lisäksi tarvitaan ainakin itohimoa ja onnea. ”En minä tästä ammattia suunnitellut, mutta satuin olemaan lajissa aika hyvä jo lapsena, minkä lisäksi olin valmis tekemään lujasti töitä tullakseni vielä paremmaksi”, Markus Hännikäinen kertoo. ”Onni on ollut myötä ja monen sattumankin kautta olen päässyt pelaamaan ympäri maailmaa.”

Hännikäinen oli juuri palannut Suomeen viimeisimmältä Amerikan komennukselta kun koronapandemia eristi ihmiset koteihinsa. Hän ei ollut opiskellut sitten lukion, mutta nyt oli aikaa – ja toisaalta pakko – miettiä tulevaa uudesta kulmasta. Ajatus itsensä kouluttamisesta alkoi tuntua ajankohtaiselta.

”Tiesin, että Suomen Jääkiekkoliitto tekee yhteistyötä Haaga-Helian kanssa ja aloin todenteolla selvittää, mistä Kiekkoilijan opintopolku -kokonaisuudessa on kyse.”

Opintopolulta tutkinto-opiskelijaksi

Kiekkoilijan opintopolku Haaga-Heliassa tarjoaa joustavan mahdollisuuden suorittaa korkeakouluopintoja ammattikiekkoilun rinnalla. Opintopolun ydin muodostuu työelämään linkittyvästä opiskelusta, ohjauksesta sekä mentoroinnista, ja opinnot antavat hyvän pohjan tutkinto-opiskelulle.

”Kun aikaisemmista opiskelukokemuksista oli itselläni kulunut noinkin kauan, piti tavallaan aloittaa alusta, palata ensin opiskelurutiinien opiskeluun”, Markus Hännikäinen naurahtaa.  ”Haaga-Heliassa räätälöitävissä oleva opintopolku on rakennettu loistavasti. Oppilaitoksessa on selkeä ymmärrys siitä, miten haastavaa urheilu-uran ja opiskelun yhdistäminen on.”

Hännikäinen kiittää erityisesti Haaga-Helian mentorointipalveluja. Opinto-ohjaaja on ollut aina saapuvilla ja tavattavissa, neuvonut tarvittaessa kädestä pitäen esimerkiksi kurssien valinnassa.

Tällä hetkellä Hännikäinen on jo siirtynyt tutkinto-opiskelijaksi ja tiedonhaku sekä muut rutiinit ovat hänellä hallussa. Huippu-urheilijan kurinalaisuudella hän on suorittanut kurssit ajallaan. Opinnäytetyö ja sitä myötä valmistuminen liiketalouden tradenomiksi on merkitty kalenteriin syksylle 2024.

”Kun pääsin alkuun, loppu on sujunut mutkattomasti omalla painollaan”, Hännikäinen kertoo. ”Joukkuelajeissa ja ammattiurheilussa on pitkälti kyse itsensä johtamisesta – kuten myös aikuisopiskelussa. Siinä mielessä kuitenkin myös paljon tuttua tässä uudessa elämänvaiheessa on ollut.”

Monimuoto-opiskelun parhaat puolet

Markus Hännikäisen suuntautumisena on tradenomiopinnoissa ollut HR ja johtaminen. Tästäkin hän löytää yhtäläisyyksiä jääkiekkoon.

”Valinta oli sikäli helppo, että myös näillä aloilla tiimityö on kaiken keskiössä. Sooloilusta seuraa sen sijaan harvoin mitään hyvää.”

Pakollisten opintojen ohella Hännikäinen on valinnut kursseja sen perusteella, millainen kokonaisuus muodostaisi mahdollisimman monipuolisen ja yleishyödyllisen talousosaamisen. Kokonaisuuteen on kuulunut muun muassa markkinatalouden ja kansantalouden perusteita, johtamisen kursseja sekä opintoja arvopaperisijoittamisesta. Tulevaisuudessa saattaisi siintää ura vaikka urheilujohtajana tai -managerina.

Pandemia-aikana aloitetun opiskelun sosiaalinen puoli on Hännikäisen kohdalla jäänyt vähäiseksi. Toisaalta ulkomaille palanneen kiekkoilijalla ei olisi ollut edes tilaisuutta lähiopiskella.

”Hirveässä korona-ajassa oli sentään se hyvä puoli, että digitalisaatio otti pakon edessä hurjia loikkia eteenpäin”, Hännikäinen sanoo. ”Ei minun olisi ollut mahdollista opiskella, ellen olisi voinut suorittaa verkkokursseja milloin mistäkin käsin.”

Terveiset tuleville tai nykyisille Haaga-Helian opiskelijoille

”Kuten jo tuolla aiemmin sivulauseessa mainitsin, tärkeintä on aloittaminen”, Markus Hännikäinen sanoo. ”Ainakin Haaga-Heliassa kaikki on sen jälkeen yksinkertaista ja apua saa aina kun pyytää.”

Hännikäinen palaa vielä opiskelun sosiaaliseen puoleen. Digitaalisuus mahdollistaa monia asioita, mutta yksin puurtaminen voi käydä paikoin raskaaksi. Vertaistuki on osoittautunut Markus Hännikäiselle tärkeäksi voimavaraksi.

”En osannut ennalta arvata, millainen rikkaus oli, kun ystäväni kiekkopiireistä aloitti opiskelut Haaga-Heliassa samaan aikaan. Olemme edenneet samaan tahtiin, tehneet yhdessä ryhmätöitä ja jakaneet opiskeluun liittyviä ilon- ja huolenaiheita. Houkuttele siis kaveri mukaan koulun penkille!”