Ammatillisen opettajan viikonloppuopinnot olivat nappivalinta Camilla Ojalalle

”Meitä kaikkia yhdisti halu saada vahva pedagoginen osaaminen”, kertoo varhaiskasvatuksen parissa työskentelevä Camilla Ojala, joka valmistui Haaga-Heliasta ammatilliseksi opettajaksi keväällä 2023.

Camilla Ojala
02.06.2023
Alumnitarina

Jatkuvan oppimisen halu on muokannut Camilla Ojalan opinto- ja urapolkua. Kasvatustieteen kandidaatiksi ja sitä ennen lähihoitajaksi kouluttautunut Camilla työskentelee tällä hetkellä varhaiskasvatuksen opettajana.

– Olen aina halunnut kehittää itseäni, ja olenkin opiskellut lasten liikunnanohjaajaksi sekä varhaiskasvatuksen erityisopettajaksi. Viimeisimpänä suoritin vielä ratkaisukeskeisen neuropsykiatrisen valmennuksen opinnot sekä Haaga-Helian ammatillisen opettajan opinnot, kertoo Camilla.

– Päätin hakeutua Haaga-Helian ammatillisiin opettajaopintoihin reilu vuosi sitten. Kaipasin jotain uutta, mutta täysin ei alkuun kirkastunut, mitä tuo uusi voisi olla. Netin kautta löysin sitten ammatillisen opettajan opinnot.

Opiskeluryhmän moninaisuus oli plussaa

Camilla kertoo, että Haaga-Helia valikoitui hakukohteeksi sijainnin sekä monipuolisten opintovaihtoehtojen perusteella.  Aikomuksena oli opiskella työn ohella, minkä mahdollisti Camillan valitsema viikonloppuryhmä.

Opiskelijat tulevat opettajaopintoihin hyvin erilaisista taustoista, mikä oli yllätys, mutta osoittautui myöhemmin vahvuudeksi.

– En oikein tiennyt mitä opintojen alkaessa odotin. Ihmettelin, kun kaikki opiskelijat tulivat täysin erilaisista taustoista. Siellä sitten pyörin insinöörien ja kaupan alan osaajien monipuolisessa joukossa. Alkuun muistan miettineeni, että mitä ihmettä, olenkohan ihan väärässä paikassa. Parasta oli kuitenkin lopulta juuri tämä ihmisten moninaisuus. Meitä kaikkia yhdisti halu saada vahva pedagoginen osaaminen.

Opintoja suoritettiin osittain vertaisryhmissä, ja moni kertoikin vertaisryhmästä tulleen tärkeä ja merkittävä osa opiskelua. Tasaisin väliajoin pidettävät kahdenkeskeiset HEKS-keskustelut oman opettajan kanssa pitivät opinnot hyvin raameissa.  

– Opettajalta koin saavani paljon tukea, kannustusta sekä rakentavaa palautetta. Suoritin oman harjoitteluni ammattioppilaitoksessa, jossa pääsin ensi kertaa opettamaan ammattikoululaisia. Pedagoginen opetus ja suunnittelu oli minulle toki tuttua jo varhaiskasvatuksesta, mutta olihan se täysin erilaista. Huomasin olevani niin innoissani, että paneuduin opetuksen suunnitteluun intohimoisesti, muistelee Camilla.

Vaikka pedagogisista opinnoista on paljon hyötyä nykyisessä työssä, uuden koulutuksen myötä tavoitteena on työllistyä ammatillisen opettajan työhön mahdollisimman nopeasti.  

– Uskon että minulla on paljon annettavaa tulevaisuuden varhaiskasvatuksen osaajille, joita kipeästi kaivataan kentällä. Opinnot antoivat kattavan pohjan opetustyölle aina suunnittelusta toteutukseen, monipuolisiin oppimisympäristöihin sekä arviointiin.  Verkostoja luotiin eri alojen osaajien kesken, ja oma harjoittelupaikkakin löytyi toisen opiskelijan vihjeen avulla. Moni opiskelijoista toimi jo opetustehtävissä ja moni tekikin harjoitteluja ristiin työpaikkoja hyödyntäen.    

–Lopuksi haluan kiittää kaikkia ihania opettajaopiskelijakollegojani! Vuosi on ollut mahtava, vaikka opintojen suorittaminen on vaatinut hampaiden kiristelyä ja hikeä, välillä ehkä kyyneleitäkin. Kiitos myös ammattitaitoisille opettajille, jotka rakensivat opiskeluvuodesta mielekkään ja monipuolisen. Haaga-Heliaan on helppo tulla juuri sellaisena kuin on, Camilla kiittelee.

Tutustu ammatillisen opettajan opintoihin

Ota yhteyttä
Hakijapalvelut Opettajankoulutus
050 501 3079
opehaku@haaga-helia.fi