Aleksi Laakso: Urheilija yrittäjyyden tradenomiopinnoissa

"Urheilijoille voin suositella ainakin kokeilemaan opiskelua pelaamisen ohessa", kertoo jääkiekkoilija Aleksi Laakso, joka suuntautui tradenomiopinnoissaan yrittäjyyteen.

Aleksi Laakso
04.01.2024
Alumnitarina

Kuka olet?

Olen Aleksi Laakso, Seinäjoelta lähtöisin oleva pohjalainen. Nykyään kotimme on Helsingissä, mutta pelaan tällä hetkellä jääkiekkoa Tsekissä Plzenissa. Ryhdyin yrittäjäksi keväällä 2021, kun vanhan tavaran harrastuksesta tuli vahingossa toinen työ. Perheeseeni kuuluu vaimo ja kaksi mäyräkoiraa.

Miten ja miksi hakeuduit opiskelemaan juuri tradenomiksi?

Pari vuotta sitten osuin sattumalta treenaamaan samaan aikaan vanhan pelikaverini kanssa Eläintarhan kentälla. Hän kertoi valmistuneensa juuri Haaga-Heliasta tradenomiksi Kiekkoilijan opintopolulta. Se, että hän oli onnistunut hankkimaan paperit taskuun jo jääkiekkouran aikana, tuntui hienolta!  Olin juuri suorittanut avoimen yliopiston opintokokonaisuudet psykologian perus- ja aineopinnoista, liikuntapsykologian perusopinnoista ja urheiluravitsemuksen perusopinnoista. 

Selkeän jatkosuunnitelman sijaan minulla oli pieni ahdistus siitä, että olisi kiva saada jotain konkreettista valmiiksi jo uran aikana. Löysin Haaga-Helian yrittäjyyden tradenomiopinnot, jotka nivoutuivat yhteen 2021 perustamani Vintagetallin kehittämisen kanssa. 

Vintage-sisustusesineet ja urheiluvintage ovat intohimoni ja koen, että opinnot olivat hyvä mahdollisuus kehittyä yrittäjänä, ja oppia, miten tehdä tätä työtä entistä paremmin.Yrittäjyyden ja opiskelun yhdistäminen oli motivoivaa. Opinnäytetyön lopputuloksena syntyi Vintagetallin verkkokauppa, josta olen aika ylpeä.

Millaista opiskelu Haaga-Heliassa on ollut? Miten urheilun ja opintojen yhdistäminen on sujunut?

Olen pelannnut opintojeni aikana Lahdessa, Porissa ja Plzenissa. Opiskelu toimi hyvin etänä ja koen, että sen avulla olen pystynyt hyödyntämään välillä pitkiltä tuntuvat välipäivät ja pelimatkat. Isot kiitokset avusta Haaga-Helian opettajille ja opoille, jotka ymmärsivät urheilijan arkea ja muistuttivat, että meistä urheilijoista saa urheilu-uran jälkeen erinomaisia yrittäjiä ja työntekijöitä.

Onko jokin muisto jäänyt erityisesti mieleen opiskeluajoilta?

Hienoin hetki oli saada arvosana opinnäytetyöstä ja todeta että todella sain jotain konkreettista aikaan.

Mitä Haaga-Helian opinnot antoivat tulevaisuutta ja työelämää varten?

Opin Haaga-Heliassa uutta nykyajan työelämän vaatimuksista. Työyhteisö on harvoin täysin samanlainen paikka kuin jäähallin pukukoppi, jonka takia urheilijan uralla opitut taidot on osattava jalostaa vahvuuksiksi työelämässä. Sain opintojeni myötä uskoa siihen, että urheilijana opittuja taitoja kuten sinnikkyyttä, ryhmässä toimimista ja oma-aloitteisuutta pystyy hyödyntämään myös työelämässä.

Terveiset nykyisille tai tuleville opiskelijoille?

Urheilijoille voin suositella ainakin kokeilemaan opiskelua pelaamisen ohessa. Se antaa paitsi uutta sisältöä ja valmiuksia tulevaisuuteen, myös onnistumisen kokemuksia, jos joskus kentällä on haasteita. Kaikille opiskelijoille sanoisin, että pitäkää hyvää tasaista rytmiä päällä. Se motivoi, kun opintopisteitä ropisee tasaisesti tilille ja valmistuminen lähenee!