Opinnot auttoivat löytämään oman jutun ja antoivat alkusysäyksen uralle

Kiinnostus kirjoittamista kohtaan toi Eemeli Martin Haaga-Helian journalismin koulutukseen. Opintojen kautta hän kiinnostui datajournalismista ja koodaamisesta, ja päätti perehtyä näihin aiheisiin. Tänä päivänä hän työskentelee Yle uutisten Plus-deskissä koodaavana toimittajana.

Kuvassa Eemeli Martti
26.08.2020
Alumnitarina

Lukion jälkeen Martti haki opiskelemaan filosofiaa, joka oli ollut hänen lempiaineensa koulussa. Sillä kertaa opiskelupaikkaa ei kuitenkaan tullut ja Martti meni armeijaan. Myöhemmin hän suoritti filosofian kursseja avoimessa yliopistossa, mutta huomasi pian, ettei yliopistossa opiskelu tuntunut omalta jutulta.

- Tutkin, mitä eri koulutusvaihtoehtoja oli tarjolla ja törmäsin Haaga-Helian journalismin koulutukseen. Koulussa ja lukiossa olin aina pitänyt kirjoittamisesta ja koin olevani siinä hyvä, joten ajattelin, että tämä voisi sopia, Martti muistelee.

Vaikka toimittajan ura ei sinällään ollut ikinä Martin haaveena, osoittautui journalismi kiinnostavaksi alaksi.

- Koulu tarjosi alan perusteet ja alkusysäyksen journalismin maailmaan. Opintoihin pystyi valitsemaan laajasti eri kursseja, joiden kautta pääsi tekemään ja kokeilemaan todella paljon journalismin eri osa-alueita ja löytämään tätä kautta sen oman juttunsa, Martti kertoo.

Haaga-Helian journalismin koulutus antaa tuoreita oppeja

Martti ilahtui siitä, miten käytännönläheistä opiskelu Haaga-Heliassa oli. Opinnot seurasivat kiinteästi alan muutoksia ja sopeutuivat nopeallakin aikataululla sen uudistuksiin. Martti nostaa opintojen yhdeksi parhaaksi puoleksi myös vahvat työelämäsuhteet.

- Kursseilla kävi paljon vierailevia luennoitsijoita koulun ulkopuolelta. Oli todella mielenkiintoista kuulla heidän työstään ja kokemuksistaan alalla, hän kertoo.

Yksi näistä vierailevista luennoitsijoista oli Yle uutisten Plus-deskissä työskentelevä Teemo Tebest, joka saapui Haaga-Heliaan puhumaan datajournalismista.

- Kurssi oli todella mielenkiintoinen. Minulle tuli heti sellainen kipinä, että tämä voisi olla se minun juttuni. Halusin perehtyä aiheeseen lisää, joten osallistuin kurssille myös seuraavana syksynä, Martti kertoo.

Datajournalismista ja koodaamisesta innostunut Martti kysyi rohkeasti Teemolta mahdollisuutta harjoittelupaikkaan. Teemo ohjasi hänet olemaan yhteydessä Juho Salmiseen ja tätä kautta Martti pääsi nykyiseen työhönsä Ylen Plus-deskiin.

Alalla menestyminen vaatii omaa panosta

Haaga-Helian opinnot antoivat Martille vahvat perusteet journalistin työhön. Hänen mukaansa näiden taitojen hyödyntäminen ja syventäminen työelämässä vaatii kuitenkin myös omaa panostusta.

- Jos haluaa tulla todella hyväksi siinä, mitä tekee, niin se vaatii myös sitä omaa aikaa ja kiinnostusta kehittyä. Itse opettelin esimerkiksi koodaamisen suurimmaksi osaksi omalla ajallani. Työharjoittelussa taidot pääsivät kunnolla testiin ja opin rutkasti lisää, Martti kertoo.

Vaikka media-ala on ollut pitkään murroksessa ja työllistyminen alalla puhuttaa paljon, Martti uskoo, että hyville tekijöille löytyy aina töitä.

- Kannattaa uskoa itseensä. Jos olet hyvä tekijä, niin kyllä sinulle aina jostakin työtä löytyy. Opintojen aikana kannattaa miettiä, mikä on se juttu, joka oikeasti kiinnostaa itseäsi ja keskittyä siihen sitten täysillä, hän muistuttaa.

Myös harjoittelupaikkaa miettiessä on Martin mukaan hyvä asettaa rima korkealle.

- Harjoittelun tarkoitus on, että siellä opitaan jotakin uutta. Kannattaakin valita sellainen vähän haasteelliseltakin tuntuva paikka, koska siellä todennäköisesti oppii enemmän. Harjoittelupaikkaa kannattaa kysyä rohkeasti myös sellaisista yrityksistä ja paikoista, joissa ei välttämättä ole avointa hakua päällä. Kysymällä ei ikinä häviä mitään, Martti vinkkaa.

"Koodaamista ei voi koskaan opetella liikaa"

Tulevaisuudessa Martti toivoo pääsevänsä yhdistelemään journalismia ja koodausta uusilla tavoilla työssään. Myös tutkiva journalismi kiinnostaa.

- Isompien ja monimutkaisempien datamassojen visualisointi koodaamalla kiinnostaa. Haluaisin päästä kokeilemaan, miten eri koodaustapoja voisi hyödyntää nykyisessä työssäni, siinä voisi olla enemmän annettavaa ja voisi testata uusia juttuja, Martti kertoo.

- Jatko-opiskelua en ole sen kummemmin miettinyt, mutta tällä hetkellä esimerkiksi kokonaisen tutkinnon suorittaminen ei tunnu ajankohtaiselta. Koodaamista ei voi koskaan opetella liikaa, joten aion jatkossa kehittää osaamistani myös tällä alueella. Tilastotieteen opiskelu voisi olla kiinnostavaa. Kävin avoimen puolella tästä yhden kurssin ja haluaisin perehtyä aiheeseen lisää, hän jatkaa.