Olet täällä

Yrittäjyyskasvatuspäivät järjestettiin Haaga-Heliassa

07.10.2019
Yrittäjyyskasvatuspäivät järjestettiin Haaga-Heliassa

Yrittäjyyskasvatuspäivät keräsi yhteen yli sata yrittäjyyskasvatuksen tutkijaa, opettajaa ja kehittäjää sekä yrittäjyyskasvatuksesta kiinnostunutta muuta toimijaa Haaga-Helian Pasilan kampukselle 2.– 3. lokakuuta. Tapahtuma järjestettiin yhteistyössä Haaga-Helia ammattikorkeakoulun ja Helsingin yliopiston taloustieteen osaston kanssa.

Yrittäjyyskasvatuspäivät järjestetään vuosittain Yrittäjyyskasvatuksen tutkimusseuran ja jonkin suomalaisen yliopiston ja ammattikorkeakoulun yhteistyönä. Tänä vuonna tapahtuma järjestettiin ensimmäistä kertaa Haaga-Heliassa.

Puhujina kansainvälisiä yrittäjyyskasvatuksen tutkijoita

Tänä vuonna Yrittäjyyskasvatuspäivien pääteemana oli Yrittäjyyskasvatuksen kaari – lapsuudesta tulevaisuuden työhön ja yrittäjäksi. Pääteemaa tarkasteltiin tulevaisuuden yrittäjyysosaamisen, yrittäjyyskasvatuksen pedagogiikan ja kokemuksellisen oppimisen, yrittäjämäisen toimintakulttuurin ja erilaisten ympäristöjen sekä kestävän kehityksen kautta.

Tapahtuman pääpuhujina olivat tutkijat Sirje Ustav Virosta ja Daniele Morselli Italiasta sekä kansainvälisen Entrepreneurship Education Award -palkinnon voittaja professori Ulla Hytti Suomesta. Helsingin yliopiston yrittäjyyskasvatuksen dosentti, professori emerita Paula Kyrö ja Haaga-Helian rehtori Teemu Kokko pitivät päivien avauspuheenvuorot.

Suomi kärkimaita yrittäjyyskasvatuksen kehittämisessä ja tutkimuksessa

Pääluentojen lisäksi tapahtumaan kuului 39 tutkimus-, case- tai hanke-esitystä ja viisi työpajaa. Aihealue oli laaja aina alakouluikäisten yrittäjyyskasvatuksesta korkeakouluikäisten yrittäjyyskasvatukseen.

Konferenssitauoilla voitiin tutustua myös eri organisaatioiden tai hankkeiden toimintaan standeilla. Mielenkiintoisten työpajojen teemoina oli muun muassa tulevaisuuden yrittäjyysosaaminen ja vastuullisuus sekä korkeakoulujen yrittäjyysosaamisen AHOToinnin (=aiemmin hankitun osaamisen tunnistamisen) ja opinnollistamisen (= yrittäjyysosaamista kerryttävän työskentelyn) helpottamiseen tarkoitetun digitaalisen työkalun testaaminen.

Suomi on yrittäjyyskasvatuksen kehittämisessä ja tutkimuksessa aktiivinen maa, ja päivien aikaan käytiin vilkasta keskustelua ja ajatusten vaihtoa. Professori Ulla Hytti nostikin esiin, että yrittäjyyskasvatuksen tutkimuksessa ja käytännössä tarvitaan myös kriittistä näkökulmaa.

Haaga-Helia näkyi, kuului ja maistui

Konferenssin parhaana artikkelina palkittiin OKM:n rahoittaman HOTIT OPIT -hankkeen yrittäjyysosaamisen AHOTointia ja opinnollistamista koskeva tutkimusartikkeli. Artikkelin ovat kirjoittaneet Kirsi Peura, Satu Aaltonen ja Paula Pehkonen Turun yliopistosta, Tarja Römer-Paakkanen Haaga-Heliasta, Sari Asteljoki Turun ammattikorkeakoulusta ja Katja Lahikainen Lappeenrannan teknillisestä yliopistosta. 

Tapahtumaan osallistui omilla esityksillään ja abstrakteillaan useita Haaga-Helian asiantuntijoita. Järjestäjien apuna oli lisäksi 16 Haaga-Helian opiskelijaa tapahtuma-assistentteina: heidän osallistumisensa on hieno esimerkki opinnolistamisesta. Haaga-Helia myös "maistui” konferenssin iltatilaisuudessa, sillä illan tarjoiluista vastasi Haaga-Helian restonomiopiskelija Rami Nore ja hänen yrityksensä Kekri Finnish Street Food.

Artikkelin kuvassa konferenssin parhaan artikkelin palkinnon voittaneet Kirsi Peura, Satu Aaltonen, Katja Lahikainen, Paula Pehkonen ja Tarja Römer-Paakkanen. Kuvasta puuttuu Sari Asteljoki.