Olet täällä

Vuoden alumni Elena Van Leemput: ”Tunnen, että olen saavuttanut jotain”

20.06.2016
Vuoden alumni Elena Van Leemput: ”Tunnen, että olen saavuttanut jotain”

Vuoden alumni Elena Van Leemput syvensi Haaga-Heliassa osaamistaan bisnesajattelun suuntaan. Hänen opinnäytetyöstään ovat hyötyneet niin toimeksiantaja kuin muut opiskelijatkin.

Vuoden alumni 2016 Elena Van Leemput on arjen moniottelija, joka on onnistunut menestyksekkäästi yhdistämään arjessaan opinnot, työn ja perhe-elämän. ICT-alalla työskentelevä Van Leemput valmistui Haaga-Helian International Business Management -nimisestä Master-ohjelmasta vuonna 2014 erinomaisin arvosanoin.

– Kaikki on motivaatiosta kiinni. Olin motivoitunut opiskelemaan ja halusin oppia jatkuvasti uutta, joten sain järjestettyä opinnoille aikaa arjen kiireiden keskellä, hän sanoo.

Alemman ammattikorkeakoulututkinnon Van Leemput oli opiskellut Mikkelissä tietoliikenneinsinöörilinjalla, minkä jälkeen hän oli työskennellyt tietoliikennealalla.

– Elin siinä uskossa, että insinöörin tutkintoni ei kelpaa bisnesalan Master-ohjelmaan hakemiseen. Myöhemmin sain kuitenkin tietää, että entinen opiskelukaverini oli käynyt ohjelman, joten päätin pyrkiä Haaga-Heliaan, hän kertoo taustastaan.

 

Opinnäytetyö oli tärkeä saavutus

Van Leemput on aikaansaava 13-, 10- ja 5-vuotiaiden lasten äiti, joka aloitti Master-opintonsa äitiyslomalla ja suoritti ne loppuun työn ohessa. Hän sai Internet of Things -aihetta käsittelevästä opinnäytetyöstään korkeimman mahdollisen arvosanan, ja työtä on myös hyödynnetty paljon sen valmistumisen jälkeen.

– Olin Haaga-Heliassa ensimmäisiä opinnäytetyöntekijöitä, joka käytti työssään NVivo-nimistä datanhallintatyökalua. Opinnäytetyöprosessissa etenkin analyysivaihe voi tuntua työläältä ja raskaalta. Oma työskentelytyylini on sellainen, että yritän jatkuvasti kehittää toimintatapojani ja tehostaa työskentelyäni. Varmaankin siksi sain myös idean työkalun käytöstä datan analysoinnissa.

Valmistumisensa jälkeen Van Leemput on päässyt neuvomaan oman koulutusohjelmansa opiskelijoita NVivon käytössä sekä tutkimusmenetelmien valinnassa. Lisäksi hän on pitänyt Haaga-Heliassa luennon tutkimusmetodistaan.

– Uskon, että pitämäni workshopit motivoivat opiskelijoita opinnäytetyön tekemisessä. Ne loivat uskoa osallistujiin: ”Jos hänkin on pystynyt tähän, niin kyllä minäkin pystyn!” Kaikki työpajojen osallistujat itse asiassa saivatkin työnsä valmiiksi ajallaan, alumni iloitsee.

Myös opinnäytetyön toimeksiantaja eli Van Leemputin entinen työnantaja on hyödyntänyt työtä omien prosessiensa kehittämisessä.

– Tuntuu hyvältä, että opinnäytetyöstäni on ollut hyötyä myös muille kuin itselleni. Se, että työ on edelleen hyödynnettävissä, saa minut kokemaan, että olen saavuttanut jotain, hän jatkaa.

 

Bisnesajattelu läpileikkaa kaiken

Tätä nykyä Van Leemput työskentelee Sofigate-nimisessä yrityksessä projektipäällikkönä ja fasilitaattorina tiimissä, joka tarjoaa yrityksille tietohallinnon johtamisen valmennuksia. Hän kokee viihtyvänsä työssään, ja hyötyvänsä myös opiskeluissa kartuttamastaan osaamisesta.

– Master-opintojen suurin anti on ollut ehdottomasti siinä, että nyt näen asiat laajemmin ja bisnesajattelu on läsnä työssäni ICT-osaamisen rinnalla. Ymmärrän liiketoiminnan lainalaisuuksia, ja pystyn tarkastelemaan alani ilmiöitä ja prosesseja aiempaa syvällisemmin, myös kansainvälisestä näkökulmasta.

Van Leemput kehuu myös opiskelijoiden ryhmähenkeä, josta on ollut hyötyä verkostoitumisessa.

– Vaikka opiskelimme kaikki työn ohessa ja teimme osan opinnoista itsenäisesti, meillä oli tiivis yhteishenki. Pidämme edelleen yhteyttä toisiimme: järjestämme grillausiltoja ja vaihdamme kuulumisia Facebook-ryhmässämme. Pidämme yhteyttä myös muiden vuosikurssien opiskelijoihin ja sparraamme toisiamme valmistumaan. Pieni peer pressure tekee välillä hyvää”, Van Leemput nauraa.

 

Koko elämä on oppimista

Vuoden alumni sanoo ottaneensa kaiken irti opinnoistaan. Hänen mielestään oppimisessa ei ole kyse vain sisältöjen opettelusta vaan myös siitä, että löytää itseään parhaiten motivoivan tavan omaksua asioita.

– Minulla oli koko opintojen ajan tietynlainen mindset: mietin, mitä hyötyä tästä luennosta tai workshopista on minulle ja mitä minä siitä saan. Pidin fokuksen siinä, miksi opiskelen ja miten voin hyödyntää oppimaani. Siksi motivaatio pysyi yllä koko opintojen ajan, hän muistelee.

Van Leemput painottaa, että opiskelutaitoja ja esimerkiksi ajanhallintaa voi harjoitella.

– Toki elämässä on kausia, jolloin aikaa ei tunnu löytyvän, mutta usein kyse on myös ajanhallinnasta ja siitä, onko tottunut sietämään painetta. Esimerkiksi itse pidin kiinni siitä, että en huolehdi opiskellessani siitä, mitä lapsilleni kuuluu, koska en voinut kuitenkaan vaikuttaa tilanteeseen juuri silloin. Olin paljon tehokkaampi, kun opettelin elämään hetkessä, hän painottaa.

Van Leemputin opintie ei suinkaan päättynyt Master-tutkintoon, vaan oppimista tapahtuu edelleen päivittäin.

– Nyt minulla on hyvä pohja ottaa vastaan uusia asioita myös työelämässä. Olen orientoitunut oppimiseen enkä pelkää uusia kokemuksia. En halua jämähtää paikalleni vaan kehittyä ja saavuttaa jatkuvasti jotain uutta, hän visioi.

Laura Niemi