Olet täällä

Tulevaisuusfoorumi 2017: Digitalisaatio muuttaa tulevaisuuden työtä

17.03.2017
Tulevaisuusfoorumi 2017: Digitalisaatio muuttaa tulevaisuuden työtä

Kymmenettä kertaa järjestetyn Tulevaisuusfoorumin teemana oli tänä vuonna ”Data ja tulevaisuuden työ – kohti älykästä ja ihmiskeskeistä digitalisaatiota”. Tapahtumassa oli runsaat 200 osallistujaa kuuntelemassa erilaisia näkökulmia siitä, miten digitalisaatio muuttaa työelämää ja yhteiskuntaa.

Tutkimusjohtajta ja professori Mika Maliranta keskittyi puheessaan luovan tuhon -käsitteeseen, joka hänen mukaansa on tärkeä osa kansantalouden kasvua. Luovassa tuhossa on Malirannan mukaan kyse vanhojen yritysten katoamisesta uusien yritysten ja ammattien tieltä.

– Suomessa työpaikoista katoaa vuosittain keskimäärin 10–12 prosenttia ja tilalle syntyy saman verran uusia. Luovassa tuhossa yhteiskunnan ei tulisikaan ylläpitää tai suojella katoavia työpaikkoja, vaan auttaa ihmisiä löytämään uusia. Päinvastoin kuin yleensä oletetaan, niin luova tuho toimii parhaiten normaalissa taloudellisessa tilanteessa, ei kriiseissä, Maliranta totesi.

Ilmarisen toimitusjohtaja Timo Ritakallio esitteli Ilmarisen työympäristössä tehtyjä muutoksia ja digitalisaation hyödyntämistä työhyvinvoinnin parantamisessa.

– Strategiamme mukaisesti halusimme lähteä kehittämään Ilmariselle energisoivaa työympäristöä sekä digitalisaation hyödyntämistä siinä. Käytännössä tämä näkyi muun muassa siten, että teimme 400 ihmiselle nimeämättömät avokonttorityöpisteet, minkä avulla halusimme poistaa siiloja ja tukea henkilöstön verkostoitumista, Ritakallio totesi.

Timo Ritakallio esitteli myös Ilmarisella käyttöön otetusta Parempi vire -mobiilisovelluksesta, jonka tavoitteena on tukea henkilöstön oman työkyvyn parantamista. Mobiilisovellus haastaa työntekijöitä tekemään arjessa oman kokonaishyvinvointinsa kannalta parempia valintoja. Ritakallion mukaan sovellus on otettu hyvin vastaan ja se sai myös hyvät pisteet työhyvinvointikyselyssä.

Tutkija, kouluttaja ja liikkeenjohdon neuvonantaja Esko Kilpi ja Helsingin yliopiston kognitiivisen aivotutkimuksen yksikön tutkija Katri Saarikivi pitivät yhteisesityksen teknologian vaikutuksesta ihmisten väliseen vuorovaikutukseen ja empatiaan. Saarikiven mukaan empatia on ollut ihmisen menestyksen tae. Empatiakykymme tekee meistä työelämässä hänen mukaansa tehokkaamman kuin yhdestäkään koneesta tai robotista. Empatiaa tarvitaan Saarikiven mukaan kaikissa työtehtävissä, sillä työ syntyy toisista ihmisistä ja empatia auttaa ongelmien ratkaisuissa.

Yliopettaja Ari Alamäki Haaga-Heliasta esitteli Big Data -hanketta ja yleensä sitä, miten lisääntyvät data- ja tietomassat muuttavat työelämää ja luovat uusia mahdollisuuksia. Tulevaisuusfoorumin päätti tutkija ja futuristi Elina Hiltunen, joka erilaisten tunnuslukujen ja trendien kautta avasi sitä, miten tulevaisuuden työ ja koulutus tulee muuttumaan.

 

Esko Kilpi: Perspectives on new work - Exploring emerging conceptualizations (Powerpoint)

Tapahtuman ohjelma

Haaga-Helian vararehtori sekä liiketalouden yksikön johtaja Minna Hiillos Luova toimisto Krean haastattelussa (YouTube)

Salomaa Yhtiöiden toimitusjohtaja Kalle Laine Luova toimisto Krean haastattelussa (YouTube)