Olet täällä

Sosiaali- ja terveysala tarvitsee myös liiketoiminnan osaajia

29.11.2018
Sosiaali- ja terveysala tarvitsee myös liiketoiminnan osaajia

Sote-uudistus vaatii niin sote-alan kuin taloudenkin osaajia. 3AMK:n sote-liiketoiminnan osaajan osaamispolku vastaa juuri tähän tarpeeseen ja tarjoaa kokonaiskuvan siitä, mikä sote-järjestelmä on ja miten sitä rahoitetaan.

Kelan tutkimusprofessorin, polulla luennoineen Hennamari Mikkolan mukaan sosiaali- ja terveysalan osaaminen yhdistettynä talousosaamiseen hyödyttää sote-alaa.

– Alalle avautuu tulevaisuudessa todennäköisesti kaikenlaisia uusia työpaikkoja, joissa sote-rahoituskuvioiden ymmärrystä ja osaamista tarvitaan, Mikkola sanoo.

Osaamispolulla eri alojen ihmiset yhdessä

Monialainen osaamispolku tarjoaa relevanttia sisältöä eri alojen opiskelijoille. Syksyllä 2018 toteutetulla polulla oli opiskelijoita niin sosiaali- ja terveysalan kuin liiketoiminnankin puolelta.

– Osaamispolun parhaita juttuja oli ehdottomasti se, että siinä oli eri alojen ihmisiä yhdessä. Kaikilla on erilaista osaamista, Laureassa sosionomiksi opiskeleva Hanna-Leena Saavalainen sanoo.

3AMK-osaamispolku kiinnitti Saavalaisen ja Metropolian sairaanhoitajaopiskelija Jonna Mäkysen huomion, koska se kuulosti tehokkaalta ja monipuoliselta kokonaisuudelta, joka sopii hyvin täydentäviin opintoihin.

– Opin uuden tulokulman sote-alalle ja liiketoiminnasta osana sosiaali- ja terveyspalveluja. Sote on paljon muutakin kuin käsillä tekemistä, Mäkynen sanoo.

Onko ajankohtaisempaa asiaa kuin sote?

Liiketalouden opiskelijoille Essi Virtaselle ja Markus Paakkoselle molemmat alat ovat tuttuja. Heillä on sote-alan työkokemusta ja koulutus, ja nyt sote-liiketoiminnan osaajan osaamispolku tarjoaa mahdollisuuden yhdistää nykyinen tutkinto aiempaan osaamiseen.

Paakkonen haluaisi yhdistää lääketeollisuutta ja liiketaloutta, Virtaselle polku tarjosi sosiaali- ja terveysalasta syventävää tietoa, jota voi hyödyntää omalla työpaikalla.

Molemmat pitivät polun case-työskentelystä kuten myös 3AMK:n yhteistyöstä, joka toi eri alojen opiskelijat yhteen.

Sosiaali- ja terveysalan ajankohtaisuuden vuoksi osaamispolkua voi suositella kaikille, sanoo Virtanen.

– Voiko olla ajankohtaisempaa asiaa kuin sote? Millään alalla ei välty sotelta! Asia koskee jokaista myös henkilökohtaisella tasolla.

3AMK:n järjestämä sote-liiketoiminnan osaajan osaamispolku toteutettiin syksyllä 2018 ensimmäistä kertaa, ja se koostui kolmesta opintojaksosta. Ensin keskityttiin sosiaali- ja terveystalouteen sekä terveysalaan liiketoimintaympäristönä.

Viimeinen opintojakso oli työelämälähtöistä case-työskentelyä, jossa tilaajina olivat Kela ja Disior Oy. Opiskelijat ideoivat sote-uudistuksen myötä lisääntyvän valinnanvapauden toteuttamista Kelan palveluissa. Terveysteknologia-alan startup-yritys Disior Oy:lle opiskelijat toteuttivat kokonaisvaltaisen analyysin yrityksen toiminnasta.

Sote-liiketoiminnan osaajan osaamispolku järjestetään seuraavan kerran syksyllä 2019. Ilmoittautuminen polulle alkaa keväällä 2019.