Olet täällä

3AMK ja Headai taklaavat tekoälyllä tulevaisuuden osaamishaasteita

09.10.2018
3AMK ja Headai taklaavat tekoälyllä tulevaisuuden osaamishaasteita

Millaista osaamista tulevaisuudessa tarvitaan? Mitä osaamiskartat kertovat tulevaisuuden osaamistarpeista ja miten niitä voidaan hyödyntää tulevaisuuden koulutuksen suunnittelussa? Näitä asioita pyritään selvittämään 3AMK:n ja tekoäly-yritys Headain yhteistyöllä.

Headain perustaja ja hallituksen puheenjohtaja Harri Ketamo sekä liiketoiminnan kehitysjohtaja Anu Passi-Rauste saapuivat 9. lokakuuta Haaga-Helian Pasilan-kampukselle esittelemään yrityksen taustoja ja kehittelemänsä tekoälyn käyttöliittymää, joka rakentaa osaamiskarttoja.

Tilaisuudessa käytiin läpi tähänastisen yhteistyön tuloksia. Keskustelemassa oli muun muassa 3AMK:n opiskelijakuntien edustajia, opetushenkilökuntaa sekä TKI-asiantuntijoita.

Yhteistyö käynnistyi nopeasti

Tilaisuuden aluksi 3AMK:n prosessijohtaja Anu Moisio avasi Headai-yhteistyön taustoja. Idea syntyi tammikuussa 3AMK-neuvottelukunnassa, jossa pohdittiin, millaista osaamista metropolialueella tulevaisuudessa tarvitaan.

Nopeasti yhteistyökumppaniksi valikoitui kansainvälistäkin mainetta niittänyt porilainen tekoäly-yritys Headai, joka on Sitran Ratkaisu 100 -kilpailun voittaja.

Harri Ketamo kertoo Headain olevan job tech -firma, joka haluaa, että yrityksillä riittää osaavaa työvoimaa.

Tekoäly pienentää koulutuksen kustannuksia

Harri Ketamo kertoo MIT:n ennusteesta, jonka mukaan tulevaisuudessa robotit hoitaisivat 15-85 prosenttia töistä. Itse hän ei ole siitä huolissaan.

– Töitä on kadonnut kaiken aikaa ja aina on tullut tilalle uusia. Me haluamme kiinnittää huomiota taitoihin emmekä pelkkiin työnkuvauksiin, sillä taidot ovat pysyviä, Ketamo sanoo.

Headain tekoälyn rakentamat osaamiskartat vastaavat tarpeeseen uudelleenkouluttaa miljoona suomalaista.

On laskettu, että yhden henkilön uudelleenkouluttaminen maksaisi keskimäärin 4 000 euroa. Ketamo esittää, että tekoälyn avulla keskimääräinen kustannus voisi pienentyä alle sadan euron henkilöä kohti.

Muodosta oma osaamiskarttasi

Tilaisuuden aikana käytiin vilkasta keskustelua Headain kehittämän tekoälyn ominaisuuksista ja käyttötarkoituksista eri aloille. Tarvetta ilmeni muun muassa sosiaali- ja terveysalan koulutuksen ja työelämän tarpeiden törmäyttämiseen tekoälyn avulla.

Headai luo 3AMK:lle räätälöidyn oman käyttöliittymän, johon syötetään kaikkien kolmen ammattikorkeakoulun opetussuunnitelmat sekä suuri määrä dataa mm. työpaikkailmoituksista. 3AMK-demokäyttöliittymä tulee lähiaikoina rajattuun testikäyttöön.

Headailla on toinenkin osaamisen tunnistamisen palvelu. Siellä kuka tahansa voi syöttää tekoälylle esimerkiksi oman CV:n ja tutkia, millainen osaamiskartta siitä muodostuu.

Huhtikuussa lanseerattuun Microcompetencies-palveluun voit tutustua tästä.