Olet täällä

Opiskelua läpi elämän – Sami Manelius, ravintoloitsija ja toimitusjohtaja

Opiskelua läpi elämän – Sami Manelius, ravintoloitsija ja toimitusjohtaja

Suomalaisyrityksissä ei näinä aikoina kovin riehakkaasti juhlita. Taantuman merkit näkyvät epäsuorasti myös toimitusjohtaja Sami Maneliuksen varauskirjassa, jonka täyttymistä on saanut viime vuosina odotella aiempaa pidempään. Hänen vetämänsä Delicatessen Ravintolat onkin saanut pirteää vetoapua yksityistilaisuuksista.

— Niitä voi jo kutsua tukijalaksemme. Kun ennen isompienkin juhlien järjestäminen oli emännälle kunnia-asia, niin nyt tartutaan luontevasti ravintolapalveluihin, joiden sommittelussa ammattilainen hallitsee kaikki variaatiot, Sami sanoo.

Hän itse nosti veitset pöydälle jo yläasteen kotitaloustunneilla, jäädytti lukion tähteet ja opiskeli Järvenpään ammattikoulussa kokiksi. Kutsumus jalostui ravintolakoulu Perhossa ja keittiökomennuksella YK-rauhanturvaajien muonittajana 1995–96. Restonomikoulutuksen hän aloitti Haagan kampuksella vuonna 2000.

— Olin ollut Delicatessen Ravintoloissa kokkina sekä keittiö- ja ravintolapäällikkönä, joten yhtiö tarttui käteen sopivasti. Ymmärsimme kasvupotentiaalin, ja siitä se lähti, Sami kertoo.

Lopulta kattaus saatiin ojennukseen, puolison inspiroivalla tuella. Opintojen ja oman yrityksen pyörittämisen oheen mahtui vielä jälkikasvua ja talonrakennusprojekti.

Nykyisin HAAGA-HELIAn alumnitoimintaan osallistuva toimitusjohtaja nautti koulussa opiskelijoiden keskinäisestä tuesta, kokemusten ja ideoiden jakamisesta. Monimuotokoulutuksessa kaikki osapuolet hyötyvät, mutta välillä häntä askarruttaa miten pelkällä yo-pohjalla pystyy peilaamaan alan todellisuuteen. Siinä jonkinlainen opiskelua tukeva työkokemus auttaisi.

Itse monien keittiöiden ja salien väliä sukkuloinut Sami antautuu niin sanottuun suorittavaan työhön yrityksen sesonkiaikana touko-syyskuussa. Talvisin hoidetaan taustat niin valmiiksi, että ylimääräinen paperityö ei pääse juhlia pilaamaan. Kaikki toimipaikat aktivoituvat, parinkymmenen työntekijän määrä vähintään tuplaantuu.

Delicatessen Ravintolat pyörittää jo viittä toimipaikkaa ja kahta henkilöstöravintolaa. Lähivuosien laajennuksien yksi alue saattaisi olla Talin kartanossa viiden vuoden ajan kertyneen golfravintolaosaamisen levittäminen uusille viheriöille.

Kiinnostuitko, lue lisää Hotelli- ja ravintola-alan liikkeenjohdon koulutusohjelmasta >>