SSP:n Pohjoismaiden toimitusjohtaja Kalle Ruuskanen on rakentanut yhteistyötä Haaga-Helian kanssa usean vuoden ajan, ja se on synnyttänyt jännittäviä tuloksia. Yksi mullistavimmista on ollut kännykkään saatava digitaalinen voucher, jolla asiakkaat saadaan hyvälle tuulelle.
(alkuperäinen artikkeli julkaistu keväällä 2013)
Kalle sanoo toimialan tulleen hänelle jo äidinmaidossa. Hän kasvoi yrittäjäperheessä, jossa pidettiin ensin ravintolaa ja myöhemmin hotellia. – Lapsuusvuosina palasin aina koulupäivän jälkeen ravintolan pöytään. Iltapäivän läksyt tehtiin siellä, käytiin kerhoissa ja taas palattiin ravintolan pöytään.
Nuoruudessa tutuksi tulivat myös hotelli- ja ravintola-alan erinäiset tehtävät tiskipenkistä, toimistotöistä, kerrossiivouksien kautta respaan ja kaikkeen siltä väliltä. – Se oli meille arkista ja ihan normaalia perhe-elämää.
Hotelli- ja ravintola-ala oli selvästi Kallen juttu, ja hän lähti opiskelemaan Haaga-Helian restonomilinjalle vuonna 1994. Opiskelun ohessa Kalle teki töitä ja ehti olla mukana opiskelijatoiminnassakin, ensin urheilujaoston puheenjohtajana ja myöhemmin oppilaskunnan puheenjohtajana.
Kun Helsinkiin perustettiin uudenlaista ketjuravintolaa Papa Giovannia, Kalle haki sinne esimiesharjoitteluun ja pääsi. Haagahelialaisuus auttoi hänen mukaansa varmasti. Kalle yleni pian vuoropäälliköksi, ja myös Papa Giovanni alkoi menestyä. Se oli nopeasti Suomen menestynein ravintola.
– Viisi kertaa kaupungin paras ruokaravintola, paras henkilökunta, paras kahvila, paras viinilista ja paras ruokalista sen ajan City-lehden äänestyksissä. Tuli ansaittua huomiota.
Välillä Kalle kävi Saksassa vaihdossa. Palattuaan vuonna 1998 hän pääsi Giovanniin ravintolatoimenjohtajaksi. Kun Kalle lähti Papa Giovannista, 12 työntekijän ja 85 asiakaspaikan ravintola oli kasvanut 95 työntekijän ja 1500 asiakaspaikan ravintolaksi, jolla oli yksi suurimmista yksittäisen ravintolan liikevaihdoista koko maassa.
SSP operoi mm. Helsinki-Vantaan lentoaseman Starbucks-kahviloita, joista toinen avattiin 2012.
Kallen urataival on ollut vauhdikas. Vuonna 2001 hän siirtyi Royal Ravintoloiden liiketoimintaryhmän johtajaksi, ja vuonna 2007 hän siirtyi Select Service Partner Finlandin toimitusjohtajaksi. Syksyllä 2012 Kallesta tuli SSP:n Pohjoismaiden toimitusjohtaja.
Vanhana haagahelialaisena Kalle alkoi SSP:llä tehdä Haaga-Helian kanssa yritysyhteistyötä. – Joka vuosi on kaksi kourallista luokka- tai ryhmäkohtaisia pienhankkeita, jotka on perustuneet siihen, että on ollut joku case study -tyyppinen hanke, joka on avattu opiskelijaryhmälle. Sitten on annettu puoli päivää aikaa rakentaa siihen erilaisia ratkaisuja. Saman päivän sisällä on ollut myös lyhyt purkutilaisuus.
Hanke ei olisi varmasti onnistunut ilman Haaga-Helian kanssa tehtyä yhteistyötä.
Yhdessä on toteutettu myös pidempikestoisia hankkeita, kuten kaksi ja puoli vuotta kestänyt digitaalinen voucher -projekti. Voucher on ensimmäinen laatuaan maailmassa.
– Se on ratkaisu ongelmaan, jota ei ollut 40 lentovuoden aikana saatu selvitettyä. Kun kone myöhästyy, asiakas suuttuu ja hänet pitäisi tehdä iloiseksi. Ennen asiakas on joutunut jonottamaan lappusia, jotta pääsee jonottamaan jotakin tuotetta, josta ei tiedä mitään. Tämä on lähinnä vain kiukuttanut lisää. Nyt voucherin saa suoraan kännykkään. Samalla voucherista on helpompi pitää kirjaa, ja sitä voidaan käyttää myös b2b-markkinointiin. Hanke ei olisi varmasti onnistunut ilman Haaga-Helian kanssa tehtyä yhteistyötä.
Suuntautuminen on Kallen mielestä Haaga-Helian merkittävä vahvuus. Haaga-Heliassa yhdistyvät sekä vieraanvaraisuusosaaminen että bisnes. SSP:llä onkin nykyään töissä valtava määrä Haaga-Helian opiskelijoita. Entä mitkä ovat Kallen neuvot alaa harkitseville?
– Tällä alalla pelkkä bisnesosaaminen ei riitä. Pitää olla kiinnostunut myös ihmisten hyvinvoinnin parantamisesta sekä ruoasta ja juomasta.
Kallen vauhdikkaalla uralla on vuoden 2013 jälkeenkin tapahtunut paljon. Vuosien varrella hänelle oli kertynyt monipuolista osaamista, joten inspiraatio tehdä uusia omia juttuja alkoi vähitellen vetää puoleensa.
Vuonna 2014 hän jäikin pois SSP:n toiminnasta ja perusti oman konsultointiyrityksen auttamaan vähittäiskaupan ja vieraanvaraisuuden aloilla toimivia yrityksiä.
Kun Kallelle tarjoutui kiinnostava mahdollisuus osallistua Muutostoimisto Flow:n toimintaan, hän päätti alkaa heidän partnerikseen. Nyt hän tekee työtä muutos- ja henkilöstövalmennusten parissa.
Kalle on ollut osakkaana myös parissa start-up -yrityksessä. Niistä yksi on Gizlo, jonka mobiilisovelluksen avulla yritykset saavat nopeasti asiakaspalautetta toiminnastaan. Toinen start-up sen sijaan liittyy videobloggaukseen.
Kallen digitaalinen vallankumous on siis saanut jatkoa monella rintamalla, ja suunta on edelleen eteenpäin.