Olet täällä

Lakeuksilta huipulle - Andreas Romar yhdistää opiskelun ja huippu-urheilun

Lakeuksilta huipulle - Andreas Romar yhdistää opiskelun ja huippu-urheilun

Romar on noussut alppihiihdossa maailman huipulle Pohjanmaan lakeuksilta. Nyt hän yhdistää huippu-urheilun ja opinnot Haaga-Helian Huippu-urheilijasta yrittäjäksi -ohjelmassa.

Andreas oli ensimmäisen kerran laskettelurinteessä 3-vuotiaana. Virallisesti harrastus alkoi 7-vuotiaana, jolloin hän oli ensimmäistä kertaa mukana seuran harjoituksissa. Andreas on kotoisin Vaasan vierestä Mustasaaresta, joten nousua Pohjanmaan lakeuksilta alppihiihdon maailman huipulle voidaan pitää varsin poikkeuksellisena suorituksena.

– Siinä Vaasan kupeessa oli sellainen pieni mäki. Sinne oli päästävä laskemaan päivittäin aina koulun jälkeen. Kunhan lunta oli, niin kyllä niitä pieniä nyppylöitä löytyi, Andreas muistelee ensimmäisiä vuosiaan lajin parissa.

Vaasasta matka jatkui Kuusamon Alppilukioon, jolloin viimeistään tähtäimeksi nousi pääsy maailman huipulle.

– Rakkaus lajia kohtaan ja nautinnon saaminen ovat puskeneet minua koko ajan eteenpäin.

Vuoden 2013 MM-kisoissa Andreas viimeistään nousi maailman huippujen joukkoon. Superalppiyhdistetyssä hän sijoittui neljänneksi ja syöksyssä viidenneksi. Vaasalaislähtöinen alppinisti on vauhtilajien spesialisti, joka on harvinaista suomalaislaskijoille.

– Vauhtilajeissa kiehtoo erityisesti itsensä voittaminen ja pelon hallitseminen. Siinä pitää myös olla monipuolinen ja osata kaikki osa-alueet.

Oman kiehtovuutensa lajiin Andreakselle tuo myös korkeanpaikankammo, josta hän on kärsinyt pienestä pitäen.

– Pelkään korkeita paikkoja ja tippumista niistä. Vuoria en kuitenkaan pelkää, sillä niistä pystyy aina laskemaan alas. Mutta kyllä tämä tuo vielä oman lisänsä ja kiehtovuutensa. Riskien ottaminen kiehtoo. Laji on sellainen, jossa luulee tilanteen olevan hallinnassa, vaikka se ei sitä olekaan.

Oman kiehtovuutensa lajiin Andreakselle tuo myös korkeanpaikankammo

Andreas on kärsinyt loukkaantumisista: lähes koko viime kausi meni piloille.

– Tuloksellisesti ne MM-kisojen sijoitukset ovat olleet kohokohtia. Koko uraa kun ajattelee, isoja juttuja ovat ne hetket, kun on pystynyt voittamaan itsensä vaikeiden jaksojen jälkeen.

– Kun on loukkaantuneena, tulee maailmankuvasta aina vähän erilainen. Silloin sitä aina palaa maan pinnalle ja ymmärtää, että kaikki ei ole aina urheilusta kiinni, Andreas kertoo.

Tähtäin on kuitenkin maailman huipulla.

– MM-kisat 2017, olympialaiset 2018 ja MM-kisat 2019, Andreas luettelee uransa seuraavat kiintopisteet.

Kaikki on mahdollista. Sen on Andreas näyttänyt jo tässä vaiheessa.

Opiskelun ja huippu-urheilun voi yhdistää

Andreas opiskelee Haaga-Helian Huippu-urheilijasta yrittäjäksi -ohjelmassa Helsingissä. Se on tarkoitettu ammattiurheilijoille, joilla on toimiva yritys tai innostusta yrittäjyyteen, ja joille yrittäjyys on luonteva vaihtoehto urheilu-uran jatkoksi.

– Opiskelin aikaisemmin kasvatustieteitä Vaasassa Åbo Akademissa, mutta aikataulut eivät sopineet huippu-urheilun kanssa yksiin. Vuodessa minulla tulee noin 200 päivää ulkomailla, joten koulun suhteen pitää olla joustoa aika paljon.

Urheilu-uransa ohessa Andreas on pyörittänyt omaa yritystään, jonka kautta hän muun muassa markkinoi itseään ja hallinnoi sponsorisopimuksia.

– Opiskelu tukee hyvin tätä oman yrityksen pyörittämistä. Kaikkia asioita voi verrata siihen, jolloin opiskelu on konkreettisempaa koko ajan, Andreas kertoo.

Andreas näkee paljon yhtenäisyyksiä yrittäjyydessä ja huippu-urheilussa.

– Molemmat vaativat itsekuria sekä tavoitteiden asettamista ja niihin pyrkimistä.

Opiskelu tukee oman yrityksen pyörittämistä.

Huippu-urheilijasta yrittäjäksi -ohjelmassa opiskelu tapahtuu Haaga-Helian avoimessa ammattikorkeakoulussa. 60 opintopisteen jälkeen voi hakea sopivaan yritystoimintaa tukevaan tutkintokoulutukseen.

– Paljon tulee tehtyä ja suoritettua verkkokursseja, jotka sopivat hyvin matkustavan huippu-urheilijan elämään. Oma tahti pitää löytää, jolloin urheilun ja koulun sovittaminen on helpompaa. Urheilu on minulle edelleen se ykkösjuttu, mutta opiskelu antaa sille hyvää vastapainoa.

– Koko elämäänsä ei voi mennä urheilun ehdoilla, joten on hyvä olla joku varasuunnitelma.

Romar

Andreas Romar ja Henrik Forsberg ovat opiskelukavereita Huippu-urheilijasta yrittäjäksi -ohjelmassa.

Yhteisöllisyys auttaa opinnoissa

Andreaksen lisäksi samoja opintoja suorittaa useampi muukin huippu-urheilija.

– Opintoja ei räätälöidä urheilijoille, vaan enemmänkin ohjelmaa ja aikatauluja. Eli teemme ihan samat jutut kuin muutkin, mutta omien aikataulujemme mukaan, Andreas korostaa.

Yhteisöllisyys urheilijaporukassa auttaa myös opiskeluissa.

– Meillä on tosi hyvä ryhmä, josta saa aina tukea. Pyrimme aina ottamaan samoja kursseja ja tekemään yhteistyötä esimerkiksi ryhmätöissä. Urheilija ymmärtää aina hyvin toista urheilijaa. Pidämme toisistamme huolta ja yhteisöllisyys on todella korkealla, vaikka harvemmin istumme yhdessä samassa luokassa.

Kun Andreaksen urheilu-ura joskus päättyy, haluaa hän jatkaa urheilun parissa jollain muulla tavalla.

– Opinnot valmistavat koko ajan siihen urheilun jälkeiseen elämään. Tavoite on siirtyä tutkintopuolelle noin vuoden päästä, ja valmistua sieltä. Haluan työskennellä intohimoni eli urheilun parissa jatkossakin tavalla tai toisella.

Andreas antaa hyvän ohjenuoran elämälle: tee töitä intohimosi perässä ja nauti elämästäsi.

– Do what you like, like what you do, alppitähti summaa.

Andreas Romar

s. 1989, Mustasaari

Pasila: Avoimen AMK:n opinnot Huippu-urheilijasta yrittäjäksi –ohjelmassa.

@andreasromar

andreasromar.fi