Olet täällä

Hyvät tavat

Hyvät tavat

Hyvien tapojen perusohjeet Haaga-Heliassa:

 • Tervehdi opiskelijatovereita, opettajaa ja muuta henkilökuntaa heidän kanssaan asioidessasi.
 • Ole toisia kohtaan huomaavainen ja ystävällinen. Pidä ovea auki perässä tulevalle.
 • Pukeudu kouluun kuin työpaikalle.
 • Ota päähine pois päästä sisätiloissa. Säilytä ulkovaatteet niille varatussa paikassa.
 • Myös sähköpostiviestintään kuuluu tervehtiminen, kohteliaisuus ja yhteystietojen jättäminen.
 • Pidä kännykkä äänettömällä laukussa tunneilla ja yrityskäynneillä. Jos joudut vastaamaan puheluun kesken tunnin, pyydä opettajalta etukäteen lupa ja poistu soiton ajaksi pois tilasta.
 • Huolehdi, että luokkatila jää siistiin kuntoon seuraavalle ryhmälle. Älä jätä luokkiin mukeja ja virvoitusjuomapulloja, vaan palauta ne toimipisteen kahvilaan/ ravintolaan.
 • Lajittele jätteet niille kuuluviin astioihin. Laita myös purkat roskikseen.
 • Säästä energiaa sammuttamalla turhat valot etenkin kirkkaina päivinä ja sulkemalla ikkunat tuuletuksen jälkeen.
 • Sulje luokan ovi, jos poistut tilasta viimeisenä. Sammuta myös valot.
 • Kohtele koulun tietokoneita ja huonekaluja kuin omiasi.
 • Tupakointi on sallittu vain sille varatulla piha-alueella. 

ATK-käyttösäännöt

Henkilökohtaisen käyttäjätunnuksen haltija vastaa kaikesta tunnuksellaan tehdyistä toimenpiteistä. Käyttäjän tulee itse huolehtia, ettei kukaan muu pääse käyttämään hänen tunnustaan. Väärien henkilötietojen tai organisaatiotietojen esittäminen sähköpostin lähetyksessä johtaa käyttöoikeuksien määräaikaiseen menetykseen.

Haaga-Helian atk-järjestelmässä saa käyttää ainoastaan Haaga-Helian hankkimia ja käyttöön osoittamia ohjelmia. Omien ohjelmien, kuten pelien ja chat-ohjelmien käyttö on kielletty. Myös ohjelmien lataus työasemille on kielletty. Ohjelmien ja ohjelmistojen kopiointi laitteista tai verkosta on kiellettyä ja se katsotaan varkaudeksi. Tällaisen toiminnan ilmitulo voi johtaa rikosilmoitukseen. Ammattikorkeakoulun opiskelijoilla ja henkilöstöllä on mahdollisuus hankkia tunnettuja ohjelmistoja erittäin edullisin hinnoin, joten laittomaan kopiointiin ei pitäisi olla tarvetta.

Tietokonevirusten, ketjukirjeiden yms. levittäminen on kielletty.

Käyttäjä joutuu korvaamaan kaikki aiheuttamansa tahallisen vahingon korjaamisesta muodostuneet kustannukset.

Järjestelmän väärinkäyttö johtaa välittömästi käyttöoikeuksien menettämiseen ja tilanteen mukaan muihin toimenpiteisiin. Vakavat väärinkäytökset koulu antaa edelleen viranomaisten tutkittavaksi. Väärinkäyttö- ja häiriötilanteissa on järjestelmän vastuuhenkilöillä oikeus tutkia käyttäjien tiedostoja sekä yhteydenottoja. Opettajilla on lukuoikeus opiskelijoiden verkkokansioihin sekä niiden sisältöön. Käyttäjien on lisäksi otettava huomioon lainsäädännössä (henkilörekisteri-, rikosrekisteri- ja tekijänoikeuslaeissa) atk:n käyttöä säätelevät määräykset ja väärinkäytöstapauksista aiheutuvat vahingonkorvausvaatimukset.

Tietokonejärjestelmien ja tietoliikenneverkon käyttösäännöt

Netiketti

Ammattikorkeakoulun tietoliikenneverkkoa käyttäviltä edellytetään yleisten hyvien tapojen kunnioittamista sähköpostissa, uutisryhmiin postitettaessa, kotisivuilla jne.

Tekstin lainaamista netistä säätelevät samat säännöt kuin painetun tekstin lainaamista: lähde on aina merkittävä. Työn esittäminen omanaan, vaikka se tosiasiallisesti, tai osia siitä, on suora kopio netistä, on rikos. Tällainen toiminta saattaa aiheuttaa työn hylkäämisen ja muita seuraamuksia.

Loukkaava kielenkäyttö ja loukkaavan kuvamateriaalin levittäminen tai esittäminen voivat aiheuttaa käyttöoikeuksien peruuttamisen. Sähköpostia ei käytetä myöskään mainontaan.

Jotta ilmaisu olisi helppolukuista, kannattaa käyttää lyhyitä lauseita ja kappaleita. Erota kappaleet ylimääräisellä rivinvaihdolla.

Tietosuoja