Olet täällä

Urheilujournalismin erikoistumiskoulutus mahdollistaa omannäköisen uran luomisen

Urheilujournalismin erikoistumiskoulutus mahdollistaa omannäköisen uran luomisen

Urheilusta kiinnostunut Miska Miettinen löysi oman alansa urheilujournalismin parista. Tällä hetkellä hän toimii freelance-toimittajana. Työssään hän nauttii erityisesti siitä, että pääsee ideoimaan juttuja itsenäisesti.

- Urheilu ja kaikki siihen liittyvä on kiinnostanut minua niin kauan kuin muistan. Myös urheilu-uutisia tuli seurattua jo nuorena aika paljon. Lukion jälkeen hain HEO kansanopistoon vuoden mittaiseen urheilutoimittajan koulutukseen. Siellä vahvistui tunne siitä, että olin löytänyt oman alani, Miettinen kertoo.

Miettinen halusi kuitenkin syventyä urheilujournalismiin vielä lisää ja katsoa, mitä kaikkea alalla on tarjottavana. Hän haki Haaga-Helian urheilujournalismin erikoistumiskoulutukseen, joka antoi lisäpotkua alalle.

Haaga-Helia toimi ponnahduslautana työelämään

- Urheilujournalismin erikoistumiskoulutus antaa monipuoliset valmiudet työelämään. Opinnoissa käydään laajasti läpi alalla tarvittavaa perusosaamista, kuten eri tekstilajien tuottamista, video- ja valokuvaamista sekä miten erilaisia ihmisiä käsitellään haastattelutilanteissa, Miettinen kertoo.

Opintojen parhaiksi puoliksi hän nostaa hyvät työelämäyhteydet, joiden kautta hän sai itsekin alkusysäyksen uralleen.

- Opintojen kautta pääsimme mukaan erilaisiin urheilutapahtumiin ja otteluihin. Ne olivat hienoja kokemuksia. Mieleenpainuvimpina ovat Lahden maailmancup hiihdot. Tämän jälkeen toimin puolisen vuotta Hiihtoliiton tiedottaja. Siinä huomasi juuri sen, että koulu oli todella ponnistuslauta työelämään, Miettinen kertoo.

- Kursseilla kävi myös todella paljon eri urheilumaailman vaikuttajia vierailevina luennoitsijoina, mm. jääkiekkopersoona Petteri Sihvonen. Oli hienoa päästä esittämään kysymyksiä alan ammattilaiselle. Jännitys hävisi kyllä niiden vuosien myötä, hän jatkaa.

Urheilutoimittajan työssä vaaditaan itsenäistä panostusta ja intohimoa urheiluun

Miettinen suosittelee urheilujournalismin opintoja niille, joita urheilu kiinnostaa lajista riippumatta.

- Tällä alalla tarvitaan intohimoa urheilua kohtaan. Jos urheilu kiinnostaa lajista riippumatta ja tykkää tuottaa siitä tekstiä tai kuvaa, niin siinä on jo todella hyvät lähtökohdat alalle. Jos on vähänkään sellainen tunne, että opinnot kiinnostavat, niin ehdottomasti kannattaa hakea, Miettinen toteaa.

Tällä hetkellä Miettinen toimii freelance-toimittajana tuottaen artikkeleita ja uutisia eri medioihin. Viimeisen parin vuoden aikana hän on erikoistunut kirjoittamaan juttuja jääkiekkoaiheisille verkkosivustoille sekä maakuntalehtiin paikan päällä tehtäviin uutisiin erilaisista tapahtumista ja peleistä.

Miettinen kertoo olevansa todella tyytyväinen työhönsä, sillä freelancerina hän pääsee ideoimaan ja kehittelemään juttuja itsenäisesti.

- Yrittäjyys on ollut todella siistiä. Kyllähän siinä tunnit paukkuvat, mutta peleissä tulisi käytyä muutenkin, niin se ei tunnu niin työltä. Kun hain opiskelemaan urheilujournalismia, moni sanoi minulle, ettei alalle kannata hakeutua, sillä työllistyminen on hankalaa. Tämä nosti sitä näyttämisen halua ja tässä sitä nyt ollaan. Ei siis kannata lannistua ja heittää kirvestä kaivoon, vaikka kuka sanoisi mitä, Miettinen kertoo.

- Uskon, että tulevaisuudessa freelancerina toimivien toimittajien määrä tulee kasvamaan verrattuna vakituisessa työssä oleviin toimittajiin. Varmasti sellainen yksin toimiminen korostuu, mikä tarkoittaa, että koulusta saadut perustaidot ovat hyvin tärkeitä, hän jatkaa.

Nykyisiä opiskelijoita ja alaa harkitsevia hän rohkaisee tarttumaan vastaantuleviin työtarjouksiin ennakkoluulottomasti.

- Opintojen aikana ja uran alussa tuleviin työtarjouksiin kannattaa tarttua, oli kyseessä sitten palkaton työharjoittelu tai sellaiseen lajiin liittyvä keikka, josta ei välttämättä itse erityisemmin pidä. Urheilujournalismissa piirit ovat hyvin pienet, joten ikinä ei voi tietää, mitä johonkin työtarjoukseen tarttuminen poikii, Miettinen vinkkaa.

Tutustu Haaga-Helian urheilujournalismin erikoistumiskoulutukseen