Olet täällä

Päivi Ahola haki urheilujournalismin erikoistumiskoulutuksesta uusia välineitä työhönsä – ”Opinnot laajensivat käsitystäni media-alasta”

Päivi Ahola haki urheilujournalismin erikoistumiskoulutuksesta uusia välineitä työhönsä – ”Opinnot laajensivat käsitystäni media-alasta”

Haaga-Helian urheilujournalismin erikoistumiskoulutus tarjosi Päivi Aholalle uusia näkökulmia median toimintaan sekä käytännön työvälineitä, joita hän on päässyt hyödyntämään myös työssään johdon assistenttina.

Kipinä urheilujournalismin opintoihin lähti aidosta halusta oppia ymmärtämään mediaa paremmin.

- Olin reilu kolme vuotta Tapanilan Erän nyrkkeilyn puheenjohtajana. Kirjoitin paljon tiedotteita, jotka olivat omasta mielestäni hyviä, mutta jotka eivät ikinä ylittäneet mediakynnystä. Halusin oppia ymmärtämään, miten media toimii ja mitä minun pitäisi tehdä tiedottajana, että saisin toimittajan kiinnostumaan asiastani, Ahola toteaa.

Ahola etsi tietoa koulutuksista ja päätti hakea Haaga-Heliaan opiskelemaan urheilujournalismin erikoistumiskoulutukseen.

Opintojen jälkeen hän jatkoi työskentelyä johdon assistenttina, mutta päivätyönsä ohessa Ahola työskentelee freelancerina mm. Suomen Nyrkkeilyliiton tiedottajana sekä nyrkkeilyn Ringside-lehden toimittajana. Lisäksi hän vastaa kansainvälisen GeeBee-nyrkkeilyturnauksen viestinnästä ja on työskennellyt lukuisissa nyrkkeilytapahtumissa tiedottajana sekä valokuvaajana.

Syvään päätyyn hyppäämistä ja ikimuistoisia oppimiskokemuksia

Opinnot sisälsivät Aholan mukaan kattavasti journalistiseen työhön ja urheilutoimittajan toimenkuvaan liittyviä asioita, kuten kielenhuoltoa ja tiedonhankintaa. Lisäksi opinnoissa käytiin läpi TV-tuotannon, videokuvauksen, editoinnin ja radiotyön perusteita.

Mieleenpainuvimpia ja opettavaisimpia kokemuksia ovat Aholan mukaan olleet erilaiset urheilutapahtumat ja -kisat, joissa teoria ja opitut taidot ovat päässeet kunnolla testiin.

- Kuten opettajamme Esko Hatunen ensimmäisenä opiskelupäivänä totesi, pitää uskaltaa hypätä suoraan syvään päätyyn – kyllä sieltä pintaan aina pääsee. Opintojen aikana työskentelimme mm. Urheilugaalassa sekä Salpausselän kisoissa. Varsinkin Salpausselän kisat opettivat paljon toimituksellisesta työskentelystä. Oli upeaa päästä harjoittelemaan sitäkin puolta ja näkemään, millaista urheilutoimittajan työ todellisuudessa on, Ahola toteaa.

- Opiskeluaikani ehdoton huipentuma oli päästä tiedottajaksi ammattinyrkkeilyiltaan, jossa Eva Wahlström puolusti MM-titteliään. Työskentelin aivan Evan kehäkulman vieressä. Kirjoitin kiireellä matsin jälkeen lehdistötiedotetta ottelusta, kun huomasin maailmanmestaruushanskojen roikkuvan kehäköysissä aivan nenäni edessä. Siinä kohtaa ajattelin, että nyt olen sellaisessa paikassa, mihin en olisi voinut villeimmissäkään unissani kuvitella pääseväni, Ahola iloitsee.

Opinnoista uusia näkökulmia ja verkostoja alalle

Ahola kokee saaneensa koulutuksesta uusia näkökulmia monikanavaisuuden merkitykseen sekä käytännön oppeja siitä, miten tekstiä tuotetaan eri kanaviin. Koulutuksesta saaduista opeista on ollut hyötyä myös hänen päivätyössään.

- Koulutus osoitti, miten nopeatempoisesti ala toimii ja miten se vaatii jatkuvaa ajan hermolla pysymistä. Nyt kun minulla on laajempi käsitys siitä, miten toimituksissa työskennellään, koen, että oma medialukutaitoni on herkistynyt ja suodatan mediaa aivan uudella tavalla, Ahola toteaa.

Opintojen aikana Ahola hyödynsi myös mahdollisuuden suorittaa muiden koulutuslinjojen opintojaksoja. Uusia ja tulevia opiskelijoita hän rohkaiseekin uteliaisuuteen kurssivalintojen yhteydessä.

- Opiskeluajasta kannattaa ottaa kaikki hyöty irti ja kerätä rohkeasti oma opintotarjottimensa täyteen. Kannattaa valita myös sellaisiakin kursseja, jotka eivät ihan heti tunnu siltä omimmalta jutulta. Loppujen lopuksi kaikki oppi on hyödyksi ja tietoa kannattaa ahmia, kun sitä on tarjolla, Ahola vinkkaa.

- Opiskeluaika on loistava tilaisuus verkostoitua niin urheilutoimituksiin kuin urheiluseuroihin sekä tutustua alan toimijoihin. Kannattaa tutustua rohkeasti urheilijoihin ja saada jalkaa oven väliin eri tapahtumiin. Lähde uteliaana mukaan kaikkeen, hän kannustaa.

Koulutus sopii kaikille, jotka suhtautuvat intohimoisesti urheiluun

Aholan mukaan opinnot antoivat kattavat valmiudet urheilutoimittajan työhön, mutta niiden sisäistäminen vaati myös opiskelijan itsenäistä panostusta.

- Opinnoissa korostui itsenäinen ote tekemiseen ja tiedon hankintaa. Ei voinut vain odottaa, että joku tuo valmiiksi kaiken tiedon eteen tarjottimella, vaan eteenpäin päästäkseen oli tehtävä töitä myös itse, Ahola kertoo.

- Koulutus sopii sellaiselle ihmiselle, joka on utelias ympäröivästä maailmasta ja ilmiöistä sekä siitä, mitä urheilussa ja urheilun ympärillä tapahtuu. Ei kannata pelätä, vaikka ei olisikaan urheilutaustaa. Oli sitten pelannut jalkapalloa kolmevuotiaasta asti tai ollut koko ikänsä innokas penkkiurheilija – kummastakin on ihan yhtä suuri apu näissä opinnoissa, hän toteaa.

Päivi Aholan mielestä kevään koronapandemian aikaansaama tutkivan urheilujournalismin aalto tulee säilymään alalla vielä pitkään.

- Kun tulosuutisointia ei ollut, toimitusten oli panostettava toimitukselliseen sisältöön. Siihen oli vihdoin myös aikaa. Uskon, että tämä koronakriisin kautta tullut tutkivan urheilujournalismin aalto jatkuu tulevaisuudessakin. Lukijat eivät enää tyydy pelkkiin ennakkoraportteihin tulevista otteluista, vaan he haluavat tietää enemmän urheilun taustailmiöistä sekä -henkilöistä. Toimitukset tarvitsevat tekijöitä nopeaan uutisointiin, mutta heidän lisäkseen tarvitaan toimittajia pitkäjänteiseen tutkivaan urheilujournalismiin, hän pohtii.

Lue lisää urheilujournalismin erikoistumiskoulutuksesta