Olet täällä

Monta väylää ammattikorkeakouluun: datanomista tietojenkäsittelyn tradenomiksi

Monta väylää ammattikorkeakouluun: datanomista tietojenkäsittelyn tradenomiksi

Monille tie korkeakouluun avautuu perinteisesti pääsykokeen kautta. Vuonna 2017 Haaga-Helian tietojenkäsittelyn koulutusohjelmassa aloittanut Irina Mukkonen huomasi ilokseen, että ovi oman alan jatko-opintoihin voi aueta myös väyläopinnoilla.

Kiinnostavatko väyläopinnot? Lue lisää ja hae >>

Helsinki Business Collegesta keväällä 2017 valmistuneella Irina Mukkosella oli jo ennen datanomiopintojaan taskussaan Venäjällä suoritettu maisterin tutkinto ja monen vuoden kokemus ICT-alalta. Alan nopea kehitys sai Mukkosen kuitenkin hakeutumaan takaisin ”koulun penkille”.

– Minulla oli Suomeen tullessani kymmenen vuoden työkokemus alalta. Suomen muuton ja useamman vuoden kotiäitinä olemisen jälkeen ala oli kuitenkin ehtinyt kehittyä hurjasti, joten päätin hakea Business Collegeen päivittääkseni osaamistani.

Pääsykokeiden kielitaitovaatimusten takia jatko-opinnot eivät olleet Mukkosen mielessä vielä datanomiopintojen aikana. Suunnitelmat meinasivatkin johdattaa hänet suoraan työelämään, kunnes sähköpostiin tipahti mainos väyläopinnoista.

– Viestin mukaan Haaga-Helian ja Business Collegen väyläopintoihin voivat hakea opiskelijat, jotka ovat menestyneet hyvin opinnoissaan. Samalla selvisi, että niiden kautta olisi mahdollista myös hakeutua Haaga-Helian tutkinto-opiskelijaksi. Päätin kokeilla, ja jo opintojen aikana ymmärsin, että päätös oli oikea, Mukkonen muistelee.

Sujuva siirtyminen jatko-opintoihin

Helsinki Business Collegen ja Haaga-Helian yhteisten väyläopintojen tavoitteena on tarjota liiketoiminnan sekä tieto- ja viestintätekniikan perustutkinto-opiskelijoille mahdollisuus siirtyä sujuvasti toiselta asteelta ammattikorkeakouluopintoihin. Mukkosen väyläopinnot johdattivat opiskelemaan Haaga-Helian tietojenkäsittelyn koulutusohjelmaan.

– Väyläopinnot ovat monelle hyvä vaihtoehto, koska niiden kautta hakevalta ei edellytetä pääsykoetta, Mukkonen toteaa.

Pääsykokeen sijaan tutkinto-opiskelijaksi hyväksyminen edellyttää 60 opintopisteen laajuisia opintoja. Väyläopinnot koostuvat Haaga-Helian avoimen ammattikorkeakoulun opinnoista sekä Haaga-Heliassa suoritettavista osaamisen näytöistä. Väyläopintoryhmään hyväksytyllä opiskelijalla on mahdollisuus saada myös stipendi opintoihinsa.

Ammattikorkeakouluopintoja toisen asteen tutkinnossa

Pääsykokeen poisjäänti ei ole kuitenkaan ainoa väyläopintojen hyöty. Ne ovat toiseen asteen opiskelijoille myös mahdollisuus sisällyttää tutkintoonsa ammattikorkeakouluopintoja.

– Suoritin väyläopinnoissa monipuolisesti kursseja. Opintoni liittyivät niin digitaalisiin palveluihin, käyttäjäkokemukseen kuin ohjelmistotuotantoonkin. Olipa mukana myös matematiikan kurssi ja kieliopintojakin, Mukkonen kertoo.

Perustutkinnon aikana ammattikorkeakoulussa suoritetut opinnot lyhentävät valmistumisaikaa tradenomiksi noin yhdellä vuodella. Mukkosen mukaan väyläopinnot sopivat jokaiselle, joka on kiinnostunut jatkamaan oppimistaan ammattikorkeakoulussa.

– Voin lämpimästi suositella väyläopintoja kaikille perusammattitutkinnon opiskelijoille, joita ala kiinnostaa ja jotka haluavat oppia siitä lisää, Mukkonen kehuu.