Olet täällä

Yrittäjyysopinnot tarjosivat luontevan jatkumon urheilu-uralle

Yrittäjyysopinnot tarjosivat luontevan jatkumon urheilu-uralle

Yrittäjyys on ollut vahvassa roolissa Henrik Forsbergin elämässä pienestä pitäen. Jääkiekkouran joutuessa jäähylle pitkän loukkaantumisen takia, hän päätti hankkia ammattiurheiluosaamisen rinnalle lisäpontta Urheilija yrittäjänä -opintopolusta.

- Pitkä loukkaantuminen pysäytti ja oikeastaan muutti ajatusmaailmaani. Siinä kohtaa päätin, että jos saan vielä mahdollisuuden pelata jääkiekkoa ammatikseni, niin hankin siihen jotakin sisältöä lisäksi. Yrittäjyyden yhdistäminen urheilu-uraan vaikutti hyvältä yhtälöltä, sillä onhan ammattiurheilijakin eräänlainen yksityisyrittäjyyden muoto, Forsberg kertoo.

Kiinnostus yrittäjyyteen kumpuaa jo Forsbergin lapsuudesta.

- Molemmat vanhempani ovat olleet yrittäjiä koko elämänsä ajan, joten perheessämme yrittäjyys on ollut ikään kuin elämäntapa, johon olen kasvanut.

Yrittäjyysnäkökulma kiinnosti

Urheilija yrittäjänä -opinnoissa Forsbergin kiinnostuksen herätti erityisesti opintojen yrittäjyysnäkökulma ja liiketaloudellinen fokus, joista hän halusi tietää lisää.

- Halusin oppia, mitä yrittäjyys tarkoittaa ihan käytännön asioista lähtien, miten yritys pyörii ja mitä kaikkia toimintoja siihen ympärille nivoutuu.

Lisämotivaatiota opintoihin toi mahdollisuus verkostoitua muiden lajien huippu-urheilijoiden kanssa, jotka aloittivat opinnot samaan aikaan Forsbergin kanssa. Lisäksi opinnot pystyi yhdistämään joustavasti urheilijan liikkuvaan arkeen sopiviksi.

- Ensimmäisen vuoden opiskelin Pasilan kampuksella paikan päällä. Pelasin silloin HIFK:ssa, joten oli helppoa suorittaa samalla opintoja Helsingissä. Tämän jälkeen olen suorittanut syventäviä opintoja kätevästi verkko-opintoina ja pystynyt hyväksilukemaan muissakin oppilaitoksissa suoritettuja kursseja.

Forsberg kokee, että opinnoissa yhdistyvät oikeassa suhteessa itsenäinen tekeminen ja koululta saatu ohjaus.

- Tässä kohtaa täytyy kehua opinto-ohjaajaamme Auli Pekkalaa. Hän on ollut suojelusenkelimme, joka on tukenut, vahtinut ja tarvittaessa vaatinut meiltä erilaisia asioita, Forsberg iloitsee.

Urheilutausta yhdistyi liiketaloudelliseen puoleen

Opintojen kautta Forsberg on saanut erilaisia työkaluja ja käytännön oppeja, joita hän pääsee hyödyntämään laajasti nykyisessä työssään Firstbeatin projektipäällikkönä. Myös ammattiurheilijataustasta on ollut toimenkuvassa erittäin paljon hyötyä.

- Olen kävelevä esimerkki siitä, miten urheilu-ura ja liiketalous pystytään yhdistämään työelämässä. Urheilutaustani on tuonut osaamista varsinkin tulosten tulkintaan ja hyvinvointidatan ymmärtämiseen sekä tietynlaista asiantuntijuudellista uskottavuutta.

- Yrittäjyysopintojen kautta olen oppinut käytännön asioita liiketaloudesta, mutta sellainen erilaisten kokemusten ja kurssikokonaisuuksien kautta tapahtunut ajatusmaailman laajentuminen on ehkä ollut se isoin oppi minulle. Tämä on johtanut tietoisuuden lisääntymiseen ja näin ollen opettanut hakeutumaan luotettavan tiedon pariin ja kyseenalaistamaan asioita oikeissa paikoissa, Forsberg kertoo.

Entäpä onko yrittäjyyskärpänen päässyt puremaan opintojen myötä?

- Olen tottunut urheilu-urallani olemaan itse vastuussa taloudellisesta tulotasostani ja omasta tuloksen tekemisestä. Oman yrityksen perustaminen onkin ollut jo pitkään mielessä ja uskon, että joku kaunis päivä tämä haave tulee väistämättä toteutumaan, Forsberg naurahtaa.

Lue lisää Urheilija yrittäjänä -ohjelmasta