Olet täällä

Opinnot tarjosivat uusia mahdollisuuksia ammattiuran jälkeen

Opinnot tarjosivat uusia mahdollisuuksia ammattiuran jälkeen

Sakari Tervasmaa kävi Espoon Haukilahden lukion jääkiekkolinjaa. Lukiovuosina hän pelasi jääkiekkoa SM-tasolla. Tervasmaa toivoi ammattilaisuraa, mutta vakava selkäleikkaus ja pitkä toipuminen muuttivat suunnitelmat. Opiskelu Haaga-Heliassa sytytti innon opiskeluun ja auttoi löytämään uuden suunnan uralle.

- Kuulin ystävältäni Haaga-Helian urheilijalinjasta, mikä on yksi harvoista suoraan huippu-urheilijoille suunnatuista opinnoista. Vuonna 2014 aloitin opinnot avoimen väylän kautta, mikä tarjoaa joustavan väylän myös tutkinto-opiskelijaksi. Lukiovuodet olivat pelkkää lätkää, ja opinnot jäivät vähän toisarvoisiksi. Urheilijan elämä oli kaikin puolin hektistä, Tervasmaa kertoo.

Opintojen alkaessa Haaga-Heliassa, Tervasmaa opetteli ensi alkuun opiskelemaan. Opiskelumetodit, oppiminen ja tentteihin lukeminen piti opetella uudestaan.

- Apua on ollut tarjolla todella hyvin alusta asti. Mentorit auttavat tekemään aikatauluja ja tukevat yksilöllisesti kaikessa. Paras ystäväni esimerkiksi opiskelee samassa ryhmässä ja pelaa samalla Nizzassa, Tervasmaa kertoo.

Opiskelu sytytti innon jatkokoulutukseen

Tutkinto-opiskelijana Tervasmaa opiskeli kansainvälisen kaupan -ja logistiikan tradenomiksi. Opinnoissa oli vahvasti mukana yrittäjyyden näkökulma. Opintojen ohella hän ehti samalla myös työskentelemään Helsinki-Vantaan lentoaseman matkatavararampilla.

SM-tason urheilijana opinnot jäivät taka-alalle, koska Tervasmaalla oli halu päästä ”urheilutähdeksi”. Se tie kuitenkin katkesi lyhyeen. Haaga-Heliassa opiskelun jälkeen tilanne on täysin muuttunut. Tervasmaa haluaisi vielä vauhtiin päästyään jatkaa opintojaan.

- Vienti -ja tuontiala kiinnostavat. Haluaisin jatkaa maisteriopintoja ehkä Hankenilla tai jossain toisessa yliopistossa. Aloitimme ystäväni kanssa myös pienen yrityksen. 15 opintopisteen yrittäjyyskurssilla esitimme kymmeniä ideoitamme, joista karsinnan jälkeen eräs hyvä idea laitettiin alulle, Tervasmaa kertoo.

Entisiä ja nykyisiäkin urheilijoita Tervasmaa kannustaa hakemaan opiskelemaan.

- Jos elät ”urheilu edellä”, kannattaa kuitenkin miettiä myös tulevaisuuden turvaa. Haaga-Helian urheilijalinja on erityisen hyvin räätälöity. Kaikkeen saa tosi paljon apua. Haaga-Heliassa on ihan pro-tyyppejä, opettajat ovat todella huippuja. He auttavat ja hiovat meitä opiskelijoita kohti työelämää ja siihen liittyviä vaatimuksia, Tervasmaa kertoo.