Olet täällä

Kiekkoilijan opintopolusta uutta suuntaa uralle

Kiekkoilijan opintopolusta uutta suuntaa uralle

Aki Kivelä on pelannut jääkiekkoa pienestä pojasta asti. Kivelä pelasi urallaan kahdeksan SM-liigaottelua Helsingin IFK:ssa. B-nuorissa tuli kultaa pariin otteeseen. Kaudella 2011-2012 hän oli A-nuorten SM-liigan paras maalintekijä ja pudotuspelien paras pelaaja.

- A-nuorista pääsin IFK:n edustusjoukkueeseen ja sain ammattilaissopimuksen, Kivelä kertoo.

Urheilijan elämä vaati kuitenkin veronsa. Kivelä joutui lonkkaleikkaukseen. Hän ei toipunut siitä enää niin, että olisi voinut jatkaa jääkiekkoa. Kuultuaan kiekkoilijan opintopolusta Haaga-Heliassa, hän päätti hakea sieltä uutta suuntaa elämäänsä.

Kivelä sai opintoja varten Kelan kuntoutusrahan. Opiskelu tuntui alkuun haastavalta pitkän tauon jälkeen. Kiekkoilijan opintopolku alkaa 60-opintopisteen laajuisella opintokokonaisuudella, joka on aikataulutettu täysin ammattikiekkoilun rinnalla tehtäväksi noin kahdessa vuodessa. Sen jälkeen voi pyrkiä tutkinto-opiskelijaksi.

- Onneksi pääsin kuitenkin tälle erityislinjalle. Meitä oli 35-40 jääkiekkoilijaa, joilla oli melko sama lähtötaso opiskelujen alkaessa. Opiskeluaika oli todella mukavaa. Jokaisella oli oma opinnonohjaaja, ja hänen kanssaan sai yksilöllisesti käydä läpi omaa suunnitelmaa, Kivelä sanoo.

Vaihto-opiskelijaksi Ranskaan

Kivelä pyrki opiskeluaikana myös vaihto-opiskelijaksi, ja pääsi Nizzaan vaihtoon.

- Se neljän ja puolen kuukauden aika oli minulle ikimuistoisin kokemus lätkäuran jälkeen. Englanninkielentaitoni, etenkin business -ja markkinointi termistö kehittyivät todella paljon tuona aikana. Kun pääsin vauhtiin opinnoissa, huomasin, että opiskelu ei ollut ollenkaan niin vaativaa, kuin se on Suomessa, Kivelä kertoo.

Kivelä sai Nizzassa kaikista kursseista kiitettävän arvosanan. Yksi vaihdon hyvistä puolista oli myös uudet kansainväliset kontaktit. Todellinen kielikylpy oli ranskan kurssi, mille Kivelä päätti osallistua. Ennestään hän kertoo osanneensa vain sanan ”bonjour”. Hän oli siinä uskossa, että kurssin opetus olisi englanniksi, mutta se olikin ranskan kielellä.

- Olin vähällä lopettaa ensimmäisen tunnin jälkeen, mutta sisukkaasti päätin kuitenkin jatkaa kurssia. Opin ranskaa, ja olen tyytyväinen, että kävin kurssin loppuun, hän toteaa.

- Suosittelen hakemaan mukaan! Lätkäura on lyhyt, ja se voi katketa yhtäkkiä. Varasuunnitelma on hyvä olla. Opiskelu Haaga-Heliassa on suunniteltu hyvin, siellä saa kaiken mahdollisen tuen. Työelämässä tarvitaan kuitenkin koulutusta, Kivelä kertoo.

Kivelä oli opiskeluaikana harjoittelussa Fenniassa. Hän valmistui myynnin ja markkinoinnin tradenomiksi joulukuussa 2018. Fennialta avautui hänelle harjoittelun jälkeen myös vakituinen työpaikka.